CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RIMORTIS - Věčnost živlů

Poslouchat kapelu Rimortis pro mě bylo většinu její existence radostí. Zazpívat si chytlavé melodie v rodném jazyce, navíc v područí slastného speed metalu, to pro mě znamenalo a znamená zážitek z největších. Na posledních dvou albech, tedy již po odchodu zpěváka Milana Hloucala, došlo ovšem k mírné změně. Rimortis, posíleni o nové členy, včetně autorsky plodného klávesáka Jirky Vrby, rozhodně nezačali hrát špatně a některé jejich novější skladby patří k tomu nejlepšímu (dalo by se napsat i nejdospělejšímu), co kapela kdy stvořila. Kouzlo alb z nultých let pro mě nicméně trochu vyprchalo, a dlouhou dobu jsem si lámal hlavu, čím by to mohlo být.

Odpovědí se nabízí několik: možná jsem ještě nedozrál k novější produkci kapely, možná mi vadil chvílemi nemístně hrubý projev zpěváka Ladislava Spilky a možná jsem se touto kapelou (po mnohaletém aktivním sjíždění) prostě jenom přesytil a potřeboval pauzu. Pravděpodobně od všeho trochu, každopádně původní pocit se opět dostavil při poslechu nového alba „Věčnost živlů“. Před vznikem díla se trochu míchalo se sestavou, na bicí sedačku – tedy na tradičně kritický bod – toho času dosedl bijec Kamil Růžička. To však není jediná změna, po předloňském odchodu Ladislava Spilky bylo rovněž nutné hledat nového frontmana. Jak známo, dobrých powermetalových zpěváků je obecně nedostatek a pro tuzemskou scénu to platí x-násobně. I proto lze naverbování Jaromíra Bartoše považovat za malý zázrak, zvlášť s ohledem na jeho kvalitní hrdlo. Kapela začala po Bartošově příchodu vypouštět na YouTube nově nazpívané verze starších skladeb. Bylo znát, že se aktuální pěvec občas hledal, jeho talent a pro muziku Rimortis ideální výškově zabarvení se ale přeslechnout nedaly. Bartoš jako by se zlepšoval od písně k písni, přičemž tato tendence ještě stoupla při tvorbě nejnovějšího alba.

S novým zpěvákem zároveň vstoupila do skladatelství větší lehkost, jež ideálně ladí s mistrovsky nasnímaným soundem z nymburského studia Hollysound. Otvírák alba „Strážce zámků“ i tak zůstává mírně rozporuplným momentem nahrávky. Plíživé tóny v područí orientální atmosféry, to je jednak nečekaný, jednak dosti provařený prvek. Ke cti autora Jirky Vrby je však nutné uvést, že k dané výzvě nepřistoupil povrchně a zajímavou rozfázovaností skladby skutečně navodil dojem blízkovýchodního odéru. Druhá píseň v pořadí, potažmo zbývající playlist navíc potvrdí, že šlo o jediný kousek svého druhu a že výlety do jiných končin se už budou striktně držet evropských hranic (nejvíce těch finských – viz pro kapelu typická obliba Stratovarius).

"Ústa lháře" jsou prvním rychlíkem, ještě ne nejlepším, ale refrénová část, kterou se proplétají vícehlasy a na spodku příjemný klávesový doping, stojí určitě za hřích. Vrbův nástroj je na albu opět velmi protežovaný, znamená pevný pilíř skladeb a mnohdy i jejich dominantní náladotvorbu. "Zloděj cizích snů" přináší krom textové připomínky všech dosavadních alb svůdný bridge, jenž vede k nejchytlavějšímu chorusu nahrávky, v závěru ještě zdůrazněném sólující kytarou. Baladickou "Propast tvých očí" si napsal Jarda Bartoš a trochu tím připomněl okřídlené rčení, že nejlépe si to člověk udělá sám. A tak si i nový zpěvák napsal příspěvek, který dává cele vyniknout jeho vokálnímu umu, Bartoš své hlasivky naparuje pyšně jako páv peří a rozhodně přitom nepůsobí málo barevně nebo dokonce vypelichaně.

Vrbova "Hra se životem" znamená druhou nejlepší speeďárnu alba, zpočátku pomyslně "přetextovaný" refrén si postupně sedne a výborně baví. Mrzenova "Odvahu vám všem" boduje zejména lyrickým obsahem, jenž je věnován Miladě Horákové, se kterou brutálně zametl komunistický teror. Okamžik, kdy v závěru skladby zazní autentický proslov Horákové, znamená nejdojemnější moment nejen této nahrávky, ale dost možná i celé metalografie Rimortis. "V žáru ohně" pochází z Vrbovy tvůrčí dílny, což znamená silnou černobílou emancipaci a celkově další slušný okamžik alba. "Vyhnání z ráje" je rychlík číslo tři, a tentokrát již ten nejpovedenější. Těžiště písně tvoří působivé melodické linky prezentované ve vokální, a posléze i instrumentální sekci. Krom dokonalého sóla působí mimořádně bridge, ve kterém jsou chytře využita hrdla hostujících pěnic Anny Monhartové a Niki Čejchanové.

Pěvečtí hosté zanechali na albu vůbec výraznou stopu, krom porůznu rozesetých doprovodných vokálů a sborů (na kterých se podílel i vrchní zvukař Martin Hollandr) je jim největší prostor věnován v titulní, téměř desetiminutové kompozici. Postupně gradovaná skladba vzdává hold živlům a trochu se v tomto ohledu inspiruje Tolkkiho "Elementy". Autoři Mrzena a Čermák naštěstí nalézají vlastní východiska, která sice nejsou tak chytlavá, jako ta od finského mistra (na kterého ve finále stejně nikdo nemá), pozornost si ale zaslouží, a to i z důvodu textu, v němž se moudře praví, že "my a země jedno jsme". Hudebníci mohou být tím pádem osočováni nejen ze sluníčkářství (viz téma Horákové, potažmo níže zmíněný cover), ale i z nánosu ezoteriky, nicméně myslím, že mezi fanoušky kapely mnoho podobně smýšlejících exotů nebude.

Chybět nesmí coversong starší české písně. V tomto oboru si kapela většinou vede skvěle a nové album není výjimkou. Michajlovův "Soud" nazpívaný Václavem Neckářem patří mezi zakázané relikty post-pražského jara. Činem nechtěného se ale skladba, ve které se mj. zpívá o "rudých potocích", stává mrazivě aktuální i pro dnešní dny. Podobné shody okolností se většinou odehrávají tam, kde se potká vícero pozitivních atributů. V případě Rimortis je to rozhodně vyspělost umělecká, a zdá se, že i lidská. Album "Věčnost živlů" je jistotou pro fanoušky tuzemského power-speedu, jeho obsah je dostatečně úderný, ale také pozoruhodným způsobem lehký a povznášející.

Petr Štěpnička             

"Vypadá to, že personální obsazení poděbradské pětice se zase na nějakou dobu ustálilo" Těmito slovy jsem zahájil recenzi na předešlý počin kapely "Dvacet černých růží". Jak se záhy ukázalo, velmi jsem se mýlil, neboť sestava Rimortis opět doznala pár změn, které se tentokrát nevyhnuly ani pěveckému postu. Stejně jako v minulosti, ani tentokrát neměly personální rošády sebemenší vliv na stylové směřování kapely. Rimortis jsou zkrátka power metalovou jistotou a nejinak je tomu i na jejich devátém studiovém albu "Věčnost živlů". Nový pěvec Jaromír Bartoš do hudby kapely výborně pasuje. Jeho hlasová výbava je pomyslným kompromisem mezi vysoko postaveným zpěvem Milana Hloucala a hrubostí Ladislava Spilky.

Jsem rád, že kapelník Vašek Mrzena, jenž jako komponista na posledních dvou řadovkách ustupoval do pozadí, na novince opět naplno točí skladatelským kormidlem, neboť jeho typický rukopis je pro hudbu Rimortis signifikantní a skladby "Ústa lháře", "Odvahu vám všem" a "Vyhnání z ráje" patří k tomu nejlepšímu, co nahrávka nabízí. Samostatnou kategorii tvoří devět a půl minuty dlouhý titulní song. Kapela do něj zakomponovala nemálo příjemně vlezlých melodických motivů a jako třešničku na dortu přihodila hned několik pěveckých hostů. Nahrávka má ale i své slabší chvilky. Jednou z takových je otvírák „Strážce zámků“, v němž se kapele nedaří přirozeně propojit sloku s refrénem a skladba vyznívá poněkud nekompaktně.

Pozorný posluchač si všimne, že občas na něj vyskočí verš či melodie, kterou už od poděbradského kvinteta v minulosti slyšel. Naštěstí se tak děje jen zřídka a v žádném případě to nesnižuje básnický um Vaška Mrzeny, který na „Věčnosti živlů“ opět potvrzuje pozici předního českého textaře. Kvalit kultovních alb „Stín křídel“ a „Vesmírem plout“ novinka nedosahuje, ale i tak Rimortis dokázali, že stále patří na špici tuzemského melodického power-speed metalu.

Moloch 8/10

www.rimortis.cz

YouTube ukázka - Strážce zámků

Seznam skladeb:
1. Strážce zámků
2. Ústa lháře
3. Zloděj cizích snů
4. Propast očí tvých
5. Hra se životem
6. Odvahu vám všem
7. V žáru ohně
8. Vyhnání z ráje
9. Věčnost živlů
10. Soud

Sestava:
Jaromír Bartoš Junior - zpěv
Martin Čermák - kytara
Jirka Vrba - klávesy
Vašek Mrzena - baskytara
Kamil Růžička - bicí

Hosté:
Anna Monhartová - zpěv (6, 8, 9)
Niki Čejchanová - zpěv (6, 8, 9)
Lukáš Písařík - zpěv (9)
Martin Hollandr - sbor
Ondra Marek - sbor
Dan Reissaus - sbor
Daniel Černý - sbor

Rok vydání: 2022
Čas: 50:30
Zvuk, střih, mix: Martin Hollandr
Mastering: studio Hollysound
Aranžmá a produkce: Rimortis
Země: Česká republika
Žánr: melodický power-speed metal

Diskografie:
2000 - Proud času
2002 - Oheň a led
2004 - Stín křídel
2006 - Vesmírem plout
2009 - Deset kroků zpět
2012 - Peklo, co říká si svět
2017 - Ozvěny minulosti
2019 - Dvacet černých růží
2022 - Věčnost živlů

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.03.2022
Přečteno: 4807x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tradiční album...12. 04. 2022 13:48 htaedas
Reakce na recenziS recenzí skoro...21. 03. 2022 17:15 Marcus
Vrchol kapely pro...21. 03. 2022 9:41 Dan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08567 sekund.