RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRIVIUM - In Waves

Během turné „Into the Mouth of Hell We Tour“ k desce „Shogun“ se z osobních důvodů od kapely distancoval bubeník Travis Smith, který byl okamžitě nahrazen bubenickým technikem Nickem Augustem. Ten turné dokončil, a jelikož se vztahy mezi Smithem a ostatními členy kapely nikterak nelepšily, z Augusta se rázem stal plnohodnotný bubeník, se kterým Trivium počítalo už v zárodku tvůrčího procesu k další připravované páté desce.

Úvod je napálený neskutečně. Eponymní skladba začíná nasekaným houpavým riffem, aby se následně střídala s chytlavým refrénem. Na poli pěti minut Trivium s okamžitou platností stvořilo hit, bez kterého nemůže žádný koncertní set existovat. Pátá deska „In Waves“ kombinuje zdařilé postupy a riffy z dob minulých, i když se zde podladilo (především kvůli zpěvu) a upustilo od rozmáchlých stopáží a ambiciózních epických písničkových struktur z minulého „Shogun“. „In Waves“ nabízí spíše umírněnější, soustředěnější a sevřenější skladby s trochou rádiového mainstreamu, byť „Inception of the End“ nebo „A Skyline´s Severance“ dávají vzpomenout na řízné začátky z dob „Ascendancy“, a dokumentují, že Nick Augusto převzal žezlo po Travisi Smithovi se vší parádou (blastbeaty!) Dokud se jede v rychlém tempu, album šlape.

Problém nastává ve chvíli, kdy si kapela uvědomí svůj potenciál pro rozšíření fanouškovského davu. Jakmile Trivium zpomalí a uzavře se ve středním tempu, zmizí veškeré bohaté mezihry a skladatelské výzvy, jede se na vlně rádiového líbivého rocku. Najednou kapela spadne do šedého průměru bez špetky invence a kreativity. Paradoxně se pak album jako celek jeví různorodě a pestře, ale příspěvky „Black“ nebo „Built to Fall“ jednoznačně míří k nenáročnému vzorku publika.

Libový je závěr alba. „Caustic Are the Ties That Bind", „Forsake Not the Dream" a „Chaos Reigns" je trojice podceňovaných songů, které oplývají nevtíravou chytlavostí a dostatečně sofistikovanou instrumentální stránkou s proměnlivou písničkovou strukturou, která nenudí a přitom čitelně opisuje veškeré trademarky a zákonitosti dobře zkomponované skladby. Přesně tento typ písní se hodí do éry, v níž kapela kalkuluje s větším mainstreamovým zásahem a zároveň chce potěšit trochu náročnější ucho skalního fanouška. Škoda závěrečné, opět trochu kýčovité a nudné balady „Of All These Yesterdays“, se kterými má Matt Heafy prokazatelně potíže.

„In Waves“ se stala vrcholně úspěšnou deskou, neboť namíchala veškeré možné ingredience kapely v jeden různorodý celek. Album se může pochlubit rychlostí, tvrdostí i nezbytnou melodikou. Na rozdíl od předchůdce nepůsobí tak ambiciózně a epicky, příklon k mainstreamu zapříčiňuje výrazně jednodušší skladatelské vzorce. Přilákání nové fanouškovské základny a zároveň relativní uspokojení té stávající bylo evidentně zadání alba, které bylo splněno beze zbytku. S přihlédnutím k vynikajícím kouskům ve speciální edici („Drowning in Slow Motion“, „Shattering the Skies Above“) nakonec slabších osm bodů.

Radek Neuman             


www.trivium.org

YouTube ukázka – In Waves

Seznam skladeb:
1. Capsizing the Sea
2. In Waves
3. Inception of the End
4. Dusk Dismantled
5. Watch the World Burn
6. Black
7. A Skyline´s Severance
8. Built to Fall
9. Caustic Are the Ties That Bind
10. Forsake Not the Dream
11. Chaos Reigns
12. Of All These Yesterdays
13. Leaving This World Behind

Sestava:
Matt Heafy – zpěv, kytara
Corey Beaulieu – kytara, vokály
Paolo Gregoletto - baskytara, vokály
Nick Augusto - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 51:20
Label: Roadrunner Records
Země: USA

Diskografie:
2003 - Ember to Inferno
2005 - Ascendancy
2006 - The Crusade
2008 - Shogun
2011 - In Waves
2013 - Vengeance Falls
2015 - Silence in the Snow
2017 - The Sin and the Sentence
2020 - What The Dead Men Say
2021 - In the Court of the Dragon

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.04.2022
Přečteno: 1049x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.49909 sekund.