ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RADIO TAPOK - Наследие

V dnešní krizové době nevíte, která pohroma udeří zítra, zda Rus dodá plyn nebo zda za spotřebovanou elektřinu nedáte půl výplaty. Zjišťujete, že se lidé okolo vás více než o muziku zajímají, kde se nachází nejbližší protiatomový kryt. Rovněž vztah k čemukoliv ruskému je v dnešní době málem trestným činem, přejmenovávají se ulice i zmrzlina. Proto zmínka o vydání alba ruského hudebníka Olega Alexejeviče Abramova, který se ukrývá pod přezdívkou Radio Tapok může mít lehce kontroverzní příchuť. Nic však není černobílé a tak se na tohoho rockera zaměříme.

Oleg je třiatřicetiletý muzikant ruské národnosti a již několik let na svém YouTube kanále zveřejňuje více méně výpravné covery různých zahraničních kapel, třeba Disturbed, Linkink Park, Sabaton nebo Rammstein, ovšem s rusky přebásněnými texty, které ctí originál. Je třeba zmínit, že není cover jako cover, většina podobných „umělců“ používá originál podklad s potlačeným zpěvem a pokud jej sami znovu nahrají, tak většinou s nevalným výsledkem. Ne tak Oleg - jeho převzaté písně jsou precizně nahrány a nazpívány, mají v rusky mluvících zemích milionová čísla přehrání a začínají si jich všímat i tvůrci originálů - Sabaton na své koncerty v Rusku pozvali Radio Tapoka jako hosta, Oleg dokonce jejich píseň „The Attack of the Dead Men“ vydal dříve, než se objevila na albu Švédů. Jistě chytrý firemní tah obou protagonistů. Nevídaná spolupráce nabyla nových rozměrů v písní "Битва за Mоскву" , kterou Sabaton na oplátku převzali z repertoáru Olega.

Radio Tarok se posunul na další metu a v současné době představuje své první autorské album, které vychází pod názvem „Наследие“. Přichází s devíti ruskojazyčnými písněmi v tvrdě metalovém rytmu. Je patrné, že léta přehrávání cover songů se Olegovi dostala do jeho DNA, takže nečekejte nic originálního, ale snůšku kvalitně nahraných songů v metalovém rámci výše uvedených kapel. Písně mají celkem slušný tah na branku. V úvodní „Цусима“ hřmí hypnotický rytmus ve stylu Manowar, následné „Высота 776“ a „Жизнь за царя“ se nesou v Sabaton duchu s příměsí Powerwolf. V „Операция союзная сила“ zní až metalcorové kytary a v refrénu odkazy na Linkink Park. A je tu hit, které si vypůjčili Sabaton. V originále se jmenuje „Битва за Mоскву“ a obsahuje také úryvek ruské hymny. Zajímavé je porovnání obou verzí, pozorný posluchač objeví několik rozdílů. Po pop rockové “Песнь пустыни“ se přitvrzuje metallicovskou „Черный октябрь“. Předposlední „Халкин“ překvapí zabudovaným orientálním motivem a na konci se album vrací ke svému počátku v hymnické „Мясной бор“,která je kompilací Manowar/Sabaton doplněná vsuvkou armádního sboru. Ač většinou podobné "one man" kapely zní poněkud sterilně, zde nic podobného slyšet není, Oleg po klidně pro výše zmíněné kapely mohl skládat a nikdo by nic nepoznal.

Důležitým prvkem tvorby Radio Tarok jsou militaristické texty, ve kterých Oleg popisuje bitvy z ruské historie. Posluchač by mohl očekávat kontroverzní „náhled“ do dějin v rámci ruské propagandy, ale pokud do nich nahlédnete (jsou k dispozici i v anglickém jazyce) je nutno konstatovat, že se v těchto příbězích, např. o bitvě o Moskvu, carských válkách, nebo rusko – japonské válce drží autor oficiálních faktů. Určitou kontroverzi vzbuzují jen ty, které se dotýkají nedávné minulosti, například o glorifikaci ruských výsadkářů v Čečně ("Высота 776") nebo o bombardování Srbska jednotkami NATO ("Операция Союзная сила"). Zde je znát trochu jiný náhled ze strany ruského občana a tady chápeme určitou opatrnost Sabaton akcentovat podobná současná témata.

Nicméně, s čím kdo zachází, tím také schází – Olegovi přátelé z ruské armády mu nic neřekli o „speciální operaci“ na Ukrajině a tak jej v Kyjevě na masivním turné při propagaci novinky zastihlo bombardování. Musel se skrývat a nakonec se jej jeho fandům po několika dnech velmi komplikovanou cestou podařilo dostat za hranice. Nyní je v Rusku a místní termíny turné zatím zrušeny nebyly. Oslavné texty ruské armády získaly trpkou pachuť a fandové z Ukrajiny jej žádají, aby napsal nějakou píseň i o současné válce – dočkají se?

Jirka Lulek             


adiotapok.ru

YouTube ukázka – Битва за Mоскву

Seznam skladeb:
1. Цусима
2. Высота 776
3. Жизнь за царя
4. Операция союзная сила
5. Битва за Mоскву
6. Песнь пустыни
7. Черный октябрь
8. Халкин - гол
9. Мясной бор

Sestava:
Олег Абрамов– zpěv, kytary, basa , bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 37:03
Země: Rusko

Diskografie:
2022 - Наследие

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.04.2022
Přečteno: 1641x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09602 sekund.