ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DESTRUCTION - Diabolical

Určitě není příjemné, když nám do cesty vstoupí několik protivenství najednou. Jenže když se něco takového stane lídrovi thrashmetalové smečky, může jít o vhodnou motivaci k tvorbě řádně nasrané fošny. Schmiera z Destruction v nedávné době opustila nejen přítelkyně, ale také dlouholetý spoluhráč Mike, a do toho všeho bylo nutné vyřešit odchod od firemního gigantu Nuclear Blast. Německý kapelník tyhle otřesy zvládl díky hudbě, do které vtělil nejen veškerou frustraci, ale hlavně neutuchající autorskou vášeň a um.

Nebyl na to koneckonců sám, při nahrání fošny „Diabolical“ mu pomáhali z minula osvědčení Randy Black a Damir Eskić, jenž přispěl i skladatelsky. Novicem v sestavě se stal kytarista Martin Furia, který s Destrukcí v minulosti spolupracoval jako tour manager a zvukový inženýr. Někteří lidé sice tvrdí, že se bývalý kytarista Mike Sifringer nahradit nedá, čerstvé album ale přesvědčuje o opaku. Nové skladby mají šmak zcela typický pro tuto kapelu a pár z nich se směle vyrovná nejvybranějším kouskům německé formace.

To nejlepší uslyšíme hned na začátku nahrávky. Songy "Diabolical" a "No Faith in Humanity" prořezávají nervní riffové motivy, vytříbená technická hra nebo sóla, jež se do obecně nátlakové konstrukce nebojí vnést heavymetalově přitažlivé ornamenty. Dvojice kytaristů spolu dokonale ladí, až se zdá, že nejde o nový pár, ale o svazek fungující celé dekády. Další ozdobou zmíněných skladeb je Schmierův nestárnoucí hlas, a hlavně tempo, které plně koresponduje s titulem alba. Ďábelsky a nekompromisně vysunutý rytmický forčeking Němcům sedí a pokud se úvodních kompozic týká, konkurenci jim mohou v současnosti tvořit snad pouze zaoceánští Exodus.

Velmi dobře působí i některé další příspěvky. "Hope Dies Last" celkem spolehlivě zastimuluje nervovou soustavu příznivců žánru, nejen proto, že přichází po válu "Repent Your Sins", který vyznívá jako výplň a jakési nutné rytmické odlehčení od okolních smrští. Germáni jsou zkrátka nejlepší, když nesundávají nohu z plynu, případně pouze využívají technické dovednosti k ostrému vyjetí zatáčky. Výhrou je v tomto ohledu kus "Tormented Soul", který je možné označit jako nejlepší nerychlou skladbu alba.

V závěru díla ještě zčeří hladinu rybníka placák "Ghost From The Past", což je vyostřená thrash´n´rollová jízda s neodolatelně hvízdajícím sólem (škoda jen tupějšího refrénu). A výborně vyšel coversong "City Baby Attacked by Rats" od punkových GBH, který zní - díky nasazení i zvuku - lépe než originál. Němečtí Ničitelé nezklamali, nové album je drobným kvalitativním posunem od předešlého zápisu "Born To Perish" (někam k úrovni díla "Under Attack"), a pokud něco zamrzí, tak jedině skutečnost, že album vystřílí ty nejpřesnější rány hned ve svém úvodu.

Petr Štěpnička             

Nepříjemnosti, které by mnohým jiným kapelám dokázaly řádně zkomplikovat život, Destruction na kolena nesrazily. Přesunuli se pod křídla menší, ale agilní firmy Napalm Records, přesto hned minulý rok vydali povedený záznam koncertu, který vyšel mj. i na Blu-ray pod názvem „Live Attack 2021“. Krom luxusního průřezu toho nejlepšího z repertoáru skupiny opatřeného poměrně solidním zvukem se tato nahrávka stala zároveň i cennou vzpomínkou na veterána Mikea, který své parťáky záhy opustil. Z původní sestavy zůstal jen zpěvák a baskytarista Schmier, velkou ránu se povedlo zacelit axemanem a také schopným producentem Martinem Furiou z Argentiny, čímž se kapela definitivně stala plně mezinárodním projektem. Kanadu zastoupil bubeník Randy Black a Švýcarskou konfederaci Damir Eskič, i když jeho kořeny lze dohledat až kdesi v Bosně. Národnost není však v muzice až tolik důležitá. Důležitějším se stal fakt, že i po drastických změnách Destruction získali podobný sound a feeling jako v dobách své největší slávy…

Po zdlouhavém intru je odpálen první šrapnel – titulní „Diabolical“. Je radost opět slyšet typický ječák hlavního protagonisty souboru a sekané riffy obou kytaristů, které jakoby vypadly z rejstříku zámořských kolegů Exodus. Chutné ingredience kalifornských velikánů jsou přimíchány i do „Hope Dies Last“ a „The Last Of A Dying Breed“. Na „No Faith In Humanity“ a „State Of Apathy“ už je vše v pořádku, kytary germánsky zařezávají a kvílí jako na albu „Cracked Brains“. Výborná je i oddechová „Tormented Soul“ ve středním tempu. Po výdechu je opět čas na přímočarou řezanici „Servant Of The Beast“, která má vše, co postrádá poslední nahrávka Exodus, na které muzikanti při snaze o pestřejší projev ztratili údernost. Ke konci alba je zařazena méně nápaditá „Ghost From The Past“, a pokud si odmyslíte thrashový sound, tak z „The Lonely Wolf“ dýchnou heavy metalové postupy kolegů z Running Wild. S originální tvorbou kapely se rozloučíme technicky vycizelovanou „Whorefication“, na odlehčení se v závěru objevuje cover song „City Baby Attacked By Rats“ od hc/punkových G.B.H., podobné party má Schmier rád a ukazuje tím, z jakých zdrojů jeho muzika vychází.

S novými posilami řádí Destruction jako zamlada, nevýrazná atmosféra několika předchozích řadových alb je tatam a i přes tradičně nepříliš povedený zvuk se jedná o testosteronem a solidními songy nabitou kolekci, ve které se mísí germánské i zámořské thrashové prvky. Lze ji bez uzardění zařadit mezi Top 5 dotyčného tělesa. Zatím nejžhavější letošní deska žánru.

jirka7200 8/10

www.destruction.de

YouTube ukázka - Diabolical

Seznam skladeb:
1. Under the Spell
2. Diabolical
3. No Faith in Humanity
4. Repent Your Sins
5. Hope Dies Last
6. The Last of a Dying Breed
7. State of Apathy
8. Tormented Soul
9. Servant of the Beast
10. The Lonely Wolf
11. Ghost from the Past
12. Whoreification
13. City Baby Attacked by Rats

Sestava:
Schmier - zpěv, baskytara
Damir Eskić - kytara
Furia - kytara
Randy Black - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 47:16
Produkce: V.O. Pulver
Label: Napalm Records
Země: Německo
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1985 - Infernal Overkill
1986 - Eternal Devastation
1987 - Release From Agony
1990 - Cracked Brain
1998 - The Least Successful Human Cannonball
2000 - All Hell Breaks Loose
2001 - The Antichrist
2003 - Metal Discharge
2005 - Inventor Of Evil
2007 - Thrash Anthems
2008 - D.E.V.O.L.U.T.I.O.N.
2011 - Day Of Reckoning
2012 - Spiritual Genocide
2016 - Under Attack
2017 - Thrash Anthems II.
2019 - Born To Perish
2022 - Diabolical

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.04.2022
Přečteno: 2591x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Born To Perish byl...2. 05. 2022 12:41 mr.deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08972 sekund.