Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




METAL FACTORY - Defeat All

Kdo by pojmenoval svoji kapelu Metal Factory? Možná někdo s malou fantazií nebo pořádným sebevědomím. Každopádně takové věci člověka napadají při pohledu na název nové české kapely. Jak se však brzy ukáže, podobné odsudky nejsou úplně na místě. Zaprvé kapela kolem bývalých hráčů Salamandry, Vaška Mocha, Jardy Sedláčka a Dana Jurečka, pojí svůj název k místu vzniku, tedy Ostravě. Představa těžkého industriálního zázemí najednou dává ve spojitosti se slovy Metal Factory mnohem větší smysl. A během poslechu alba se rozkryjí další logické příčiny, které usvědčí pětici moravských hudebníků z lecčeho, jenom ne z povrchnosti nebo nemístné namachrovanosti.

Tohle je zatraceně dobře promazaná metalová mašina, která na linkový pás expeduje jeden ostrý riff za druhým. Póry jsou nasáklé kolomazí, vduch je plný těžkých výparů a atmosféra připomíná exkurzi po ocelovém městě. Jenže když by si někdo představil, že tohle všechno má na svědomí parta upocených fachmanů, bude se šeredně mýlit. V popředí kapely stojí duo ladných zpěvaček, jmenovitě Pavlína Mochová a Zuzana Batková. Ta první do hudební suti přisypává patřičně ostré vokální špony, které si nezadají s předními pěnicemi žánru (např. Španělkou Elisou C. Martin). Zuzana zase umí nebezpečně vypadající hroty zjemnit čistou hrdelní prací a dohromady to holkám výborně ladí.

Instrumentální složka se vyznačuje sympatickou snahou o nevtíravost. Skladby se drží při zemi a jen občas je nadzvedne přísun melodií, které kdesi v dáli připomínají power metal. O ten v jádru opravdu nejde a autor Vašek Moch se klidně přikloní ke groovu, moderně, výjimečně symfo halasu à la Nightwish, což vyznívá poněkud zbytečně ("Wicked Delusion"). Občasná neosobitost k podobné (ne-li veškeré) hudbě asi už patří, důležité je, že Moraváci dokáží udržet naši pozornost. Písně do sebe hezky zapadají a album působí soudržným, pocitově až koncepčním dojmem (přestože se o koncepční dílo nejedná). Nejen v tomto ohledu tvorba Metal Factory evokuje Němce Angel Dust a jejich cit pro psaní temnějších kompozičních textur.

Po doporučení volá úvod nahrávky s dvojicí skladeb "Never Again" a "Preacher", ve kterých se krom silných vokálů blýskne další velká devíza v podobě výborných sólových výletů. V šestistrunné, ale i autorské práci Vaška Molocha se obecně zračí kmetský klid a obrovská zkušenost, která je na tomto albu beze zbytku prodána. Zmínku zaslouží ojediněle zrychlené položky "Voice From Within" a "Immortal Combat", hymnická a nejpowermetalovější "Live Your Dream", případně dvojice baladických momentů "Compunction" a "Old Days". Výsledkem je album, jež není zcela bez chyb, které ale v pohodě ustojí rozměry evropské konkurence, v rámci domácí melodické scény se pak jedná o dílo mimořádné, a z pohledu vokálů zcela výjimečné.

Petr Štěpnička             


www.metal-factory.cz

YouTube ukázka - Live Your Dream

Seznam skladeb:
1. Never Again
2. Preacher
3. Dirty Game
4. Wicked Delusion
5. Voice from Within
6. Compunction
7. Infection with Relief
8. Defeat All
9. Immortal Combat
10. No One Knows
11. Old Days
12. Live Your Dream

Sestava:
Pavlína Mochová - zpěv
Zuzana Batková - zpěv
Václav Moch - kytara, zpěv
Jaroslav "Pišta" Sedláček - baskytara
Marek Šánta - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 55:30
Země: Česká republika
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
2022 - Defeat All

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.04.2022
Přečteno: 1424x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09877 sekund.