RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jani LIIMATAINEN - My Father´s Son

Finský hudebník Jani Liimatainen si udělal jméno již před dvěma dekádami, kdy byl součástí kapely Sonata Arctica. V půli nultých let byl sice odejit, brzy si však založil svoji rychlomelodickou partu s názvem Cain´s Offering. Jenže poté jako by Janiho přestal daný žánr uspokojovat, a tak se postupně začal upínat k jiným projektům a stylům. Dosavadním vrcholem tohoto skladatelského putování je jeho debutové album, které pod titulem „My Father´s Son“ vyšlo na začátku května.

Jani stvořil mozaiku stylově pestrých písní, které nechal nazpívat několika vokalisty. Nechybí mezi nimi umělci, se kterými Liimatainen už v minulosti spolupracoval, tedy Timo Kotipelto (Cain´s Offering), Anette Olzon (The Dark Elements) a také Tony Kakko, kterého uslyšíme v songu „All Dreams Are Born To Die“, což byl zároveň první singl a ze zpětného pohledu také další způsob, jak rozčílit fanoušky kultovního období Sonaty. Power-speedmetalový a hlavně povedený obsah písně mohl dávat naděje na návrat obou hudebníků k původnímu stylovému zaměření. Nic však není dál od pravdy, album s daným žánrem téměř nekoketuje a konzervativní příznivci Sonaty jej rozčíleně odloží po prvním poslechu. Z jejich pohledu to bude pochopitelné, ostatní by však k podobně radikálním řešením sahat neměli.

Stejně jako se povedl obal tohoto díla, povedla se i samotná hudba. Bohatou paletu stylů a aranžerských vrstev rozjíždí skladba „Breathing Divinity“ s hrdlem Björna Strida. Toho dnes k hostující práci využívá kde kdo, finský hudebník se ale v tomto ohledu projevil jako prvotřídní režisér, který dokáže ze svých aktérů vydolovat maximum. Björn předvádí jedinečný výkon, jenž puzzlovitě zapadá do košaté a jako pírko lehké textury písně. Smysl pomalu dostává i malinko tajuplný titul alba, prozatím ale vše zůstává otevřeno, včetně samotného závěru písně.

Po zmíněné spíďárně nás čeká song „What Do You Want“ s prvky jižanského rocku a hardrockovým hlasem Renana Zonty. Skladba patří k nenápadným momentům nahrávky, který více vyniká v kontextu celého díla, když se speciálně vybrané barvy slijí s odstíny dalších písní. Jani obstál i jako malíř, který jednotlivé vrstvy míchal a nanášel s citem předních impresionistických umělců, včetně celkově rozostřené žánrové kompozice alba. Ke své kresbě využil i zpěváka Timo Kotipelta, jenž ve skladbě „Who Are We“ rozmetává veškeré pochyby o úpadku svého hlasu (minimálně ve studiové podobě). Jeho emotivní projev vyniká díky velmi pozvolné gradaci skladby, která postupně dojde do symfonicky velkolepého finále. I tak začne být zřejmé, že Janiho sólovka nebude nikterak urputná a že se mnohdy úplně vzdálí od metalových končin.

Potvrdí to navazující položka „Side By Side“, která vjede rovnou do čistých linií stylu AOR. Hlavní melodický motiv je oslavou tohoto nenáročného žánru, Jani do něj nicméně vkládá vlastní osobitost v podobě nečekaně zklidněné saxofonové mezihry. Závěr písně pak sytí vokální hravost, o kterou se postaral finský zpěvák Pekko Heina. Poté přijde čas na první vrchol alba. Kompozice „The Music Box“ (opět s hlasem Renana Zonty) je progrockovým klenotem, jehož hlavními přednostmi jsou černobílá preludia a nesmírně osvěžující lehkost. Tímto příspěvkem Jani definitivně stvrzuje současnou formu a odměňuje všechny, kteří jsou ochotni přistoupit na jeho pestrobarevnou tvůrčí strategii.

Je pravda, že refrén moderně pojaté „Into The Fray“ může být označen jako nejslabší moment nahrávky, zbytek skladby ale dočasný úpadek vynahradí. Dostatek argumentů ke spokojenosti přisype i folková „I Could Stop Now“ se skvělou Anette Olzon. „Haunted House“ znamená maximálně procítěný - a zároveň druhý vrcholný - moment alba, ve kterém si zapěl samotný autor. Je ale dobré se trochu obrnit a zvyknout si na výrazně posmutnělou atmosféru (pasáž se slovy "it´s empty now" se do mozku vpije s brutální syrovostí), kterou nesmlouvavě dokoná finální položka.

Titulní skladba rozprostře na téměř dvanáctiminutové ploše děj, ve kterém jsou zakomponovány úchvatné vokální linky (s možná životním přednesem Antti Railia), ale také poctivá dávka finské melancholie, někdo by mohl říct rovnou deprese. Název písně i alba "syn mého otce" najednou dostává mrazivě zřetelné kontury. Finský autor dokonává svoji zpověď, ve které už nezbylo mnoho místa pro mladistvé tvůrčí dovádění, jakkoli pořád nechybí hravost ani nadhled. Přišel čas autorských jeřabin. A my se díky tomu můžeme kochat mimořádným a hlavně vydatným hudebním zážitkem.

Petr Štěpnička             


FB Jani LIIMATAINEN

YouTube ukázka - Breathing Divinity

Seznam skladeb:
1. Breathing Divinity
2. All Dreams Are Born to Die
3. What Do You Want
4. Who Are We
5. Side by Side
6. The Music Box
7. Into the Fray
8. I Could Stop Now
9. Haunted House
10. My Fathers Son

Sestava:
Jani Liimatainen - kytara, klávesy, zpěv

Hosté:
Björn "Speed" Strid - zpěv (1)
Tony Kakko - zpěv (2)
Renan Zonta - zpěv (3, 6)
Timo Kotipelto - zpěv (4,7)
Pekka Heino - zpěv (5)
Anette Olzon - zpěv (8)
Antti Railio - (10)
Petri Aho - vokály
JC Halttunen - vokály
Lassi Vääränen - vokály
Jonas Kuhlberg - baskytara
Rolf Pilve - bicí
Jarkko Lahti - piano
Jens Johansson - klávesy
Janne Huttunen - saxofon

Rok vydání: 2022
Čas: 53:22
Produkce: Jani Liimatainen
Label: Frontiers Records
Země: Finsko
Žánr: moderní/melodický power-prog metal

Diskografie:
2022 - My Father´s Son

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.06.2022
Přečteno: 1491x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zajímavéalbum, trošku...14. 06. 2022 14:49 b.wolf
doporučujiUrčitě se chytnou...11. 06. 2022 13:28 Nerajohn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09143 sekund.