DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VISIONS OF ATLANTIS - Pirates

Trendy v současném power metalu hovoří jasnou řečí. Chce-li kapela pomýšlet na vyšší zájem publika, musí do hudby vecpat pořádně opulentní, nejlépe filmově orchestrální aranže, a také rytmy, které připomínají taneční ducání. Nic se nestane, když hrot pódia ozdobí žena, třeba i na hranici anorexie, a vše bude zachumláno do nějakého rychle srozumitelného konceptu. Rakouští Visions Of Atlantis si pro letošek vybrali téma pirátů, což je originální asi jako seriál Ulice, na druhou stranu tahle parta měla vždy tendenci prosazovat většinu z výše uvedených atributů, takže je vlastně všechno v pohodě. Trendy zkrátka hrají našim jižním sousedům krásně do karet a jedinou otázkou bylo, nakolik toho dokážou využít.

Album rozeznívají temně romantická preludia a celkově volné tóny skladby „Pirates Will Return“. Rakušané překvapují autorskou rozvahou, která o to více umožňuje vyniknutí hlasu zpěvačky Clémentine Delauney. V dané písni slyšíme její krásné vibrato, jindy se blýskne operním přednesem či naopak jemně procítěnou emocí. Clémentine prostě umí a je hlavním tahákem rakouské kapely (jen by se mohla občas najíst, aby klukům ještě chvíli vydržela). Schopné a zároveň gentlemansky upozaděné vokální garde jí tvoří Michele Guaitoli (duety na albu vyznívají velmi pozitivně), a protože se bavíme o teatrálně našponovaném symfo metalu, přijdou nejednou ke slovu sbory. O něco méně průbojná je akcelerační stránka nahrávky a postupně se ukáže, že pomalý vstup do alba nebyl ani zdaleka něčím ojedinělým.

Klidné mezihry jsou vpasovány do několika skladeb, přičemž to není vždy nutné a občas z dané taktiky čouhá snaha o prvoplánový umělecký moment. Albu se navíc přes všechny vlivy nedaří vtáhnout do hry, úvodní příspěvky vyznívají genericky a chybí jim – řečeno sportovní hantýrkou - „srdíčko“ nebo prostě jenom větší chytlavost. První zásadnější zbystření pozornosti nabídne refrén písně „Clocks“, což je sice nepřímá vykrádačka Nightwish, ale marná věc, dynamická vokální rytmizace pořád zabírá. Stejně tak se líbí baladické vlnky navazující „Freedom“ s chytlavě procítěnými, až divadelně stylizovanými zpěvy. Svižná moderna a další povedený chorus ozdobí kousek „Legion Of The Seas“, zároveň jde však o jednu z písní s nadbytečně zpomalenou mezihrou.

„Wild Elysium“ zaujme lehoulinkým sólem, žolíkem alba se pak stává příspěvek „Darkness Inside“ s emo-gotickou aurou a krásným melodickým refrénem. „In My World“ přijde s nijak tvořivými folkovými prvky (platí pro všechny podobné momenty na albu), dvakrát nezaujme ani chorus této písně, který hravě trumfují sloky a operní bridge. "Mercy" přes veškerou pompu a snahu o veselý náboj znamená návrat k pocitovému (ne)přenosu úvodních skladeb, koncepci alba pak uzavírá dvojice spíše běžných baladických kousků "Heal The Scars" a "I Will Be Gone". Visions Of Atlantis nahráli dílo, které vyloženě nepodléhá aktuálním trendům, tato snaha je nicméně patrná, většinou vyznívá strojeně a k mnohokrát slyšenému nepřidává nic moc navíc.

Petr Štěpnička             


FB VISIONS OF ATLANTIS

YouTube ukázka - Melancholy Angel

Seznam skladeb:
1. Pirates Will Return
2. Melancholy Angel
3. Master the Hurricane
4. Clocks
5. Freedom
6. Legion of the Seas
7. Wild Elysium
8. Darkness Inside
9. In My World
10. Mercy
11. Heal the Scars
12. I Will Be Gone

Sestava:
Clémentine Delauney - zpěv
Michele Guaitoli - zpěv
Christian Douscha - kytara
Herbert Glos - baskytara
Thomas Caser - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 58:00
Label: Napalm Records
Země: Rakousko
Žánr: symfonický power metal

Diskografie:
2002 – Eternal Endless Infinity
2004 – Cast Away
2007 – Trinity
2011 - Delta
2013 - Ethera
2018 - The Deep & the Dark
2019 - Wanderers
2022 - Pirates

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.05.2022
Přečteno: 1515x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-Pirátské téma v...24. 05. 2022 20:06 Petronius
Se vším v...24. 05. 2022 12:50 Ramón


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09461 sekund.