1.07.2022
STRATOVARIUS
Druhá ukázka z alba "Survive" (23. září) k poslechu ..více

28.06.2022
EUNOMIA
Powermetalově-operní projekt z Norska hlásí dokončení ..více

26.06.2022
DAWN OF DESTINY
Ze svého osmého alba s názvem "Of Silence", které ..více

26.06.2022
BLOODY REDEMPTION
Slovenská death metalová kapela BLOODY REDEMPTION se ..více

26.06.2022
INFERNO
Nezemští Inferno zveřejnili svůj první oficiální ..více

20.06.2022
MEGADETH
Čekání na novou desku "The Sick, The Dying And The Dead" ..více






ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Moje oblíbená deska Anthrax. S odstupem času m ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
Byl jsem na koncertě a překvapivě to byl nejlep ..

ANTHRAX - Stomp 442
Mňa jednoducho 90. roky u Anthrax ohromne bavia a ..

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Asi ne nejlepší, ale učitě hodně zajímavá d ..

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Když tohle píšu, zrovna mi tahle deska hraje. N ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
Já teda většinou tvé (často) ujeté komentá ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
To pepsi : Jsi vážně idiot ! Bruce od prvního ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
že Pepsi jmenuje Bruce v Úvodníku... Ten ma hla ..

CIVIL WAR - The Last Full Measure
Bude. ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
S tím Brucem naprosto souhlasím. Takovou formu u ..




Za poslední měsíc:
ANTHRAX - Sound Of White Noise
2805x

ANTHRAX - State Of Euphoria
2713x

THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE - Electric Ladyland
2168x

KREATOR - Hate Über Alles
1470x

KABÁT - MegaHu
1263x

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
1154x



07.02.2106
TRILOBIT-ROCK, RIMORTIS, DIVÁ BÁRA ..
Velké Svatoňovice, začátek od:19.00, vstupné: 250



článků celkem: 9192
recenzí: 7604
reportů: 582
rozhovorů: 569













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


ALKEHOL - Haleluja

Alkehol letos slaví neuvěřitelných třicet let na scéně. 6. května proběhl výroční koncert v pražské Lucerně a při té příležitosti vyšlo i v pořadí již patnáctné studiové album s názvem „Haleluja“. Pokud někdo z posluchačů očekává novátorské postupy, či odklon od stylových mantinelů, tak je na špatné adrese. Kapela Alkehol vše podstatné představila na prvních dvou studiových deskách a od té doby se drží svého zavedeného stylu jako čert svého kopyta (proč také něco měnit, když to funguje).

Překvapením je relativně krátká stopáž desky. Jedenáct skladeb se rozprostírá na přibližně půlhodinové délce. Deska má skvělé hnací tempo a i díky několika novým hitům neustále drží posluchače v pozornosti. Po zvukové stránce je „Haleluja“ přímým nástupcem čtyři roky starého alba „Sudová přitažlivost“, zvuk je krystalicky čistý a důrazný, ale chybí mu více basové údernosti, kterou oplývá například deska „Už se to smaží a peče“.

„Haleluja“ typicky začíná krátkou, ale údernou „Holdujeme chlastu“, na seznamu otvíráků se nezařadí na první příčky, ale posluchače spolehlivě navnadí na další skladby. S „Pijáckou modlitbou“ se objevuje první potencionální hit desky, který bude mít na koncertech vřelou odezvu. Že má kapela úžasný cit pro melodie je věc známá. Dokazuje to v následující „Chlast je chlast“, v níž ve svižném tempu vyhrává melodie, kterou z hlavy jen tak nedostanete. Tvrdé rify a mohutné údery do bicích pročesávají skladbu „Hospůdka“ (doporučuji dát volume silně doprava). Ota Hereš svůj projev drží v hlubokých polohách ve stylu kapely Törr, ale melodický refrén je typicky alkeholovský. Koncertní tutovkou bude jistě i „Dopiju a jdu“, neboť refrén je jako dělaný pro živá vystoupení. Akustické kytary vás budou doprovázet v pomalejší „Láhev svou si dám“. Je skvělé, že kapela využila akustiku, neboť to její tvorbu vždy příjemně oživí a kluci balady umí. Refrén skladby je jako dělaný pro rádia. Další typická alkeholácká skladba je „Pojďme se bavit“, která má všechny atributy k tomu, aby na koncertech přivedla kotel do varu. Kaňkou letošní desky jsou „Hlavně se nedívej do hlavně“ a „Do boje“. Úderné refrény a svižné tempo jim nechybí, ale oproti zbytku desky schází zápal a nápaditost. Při jejich poslechu převládá pocit, že kapela již ze sebe vydala na desce zcela vše a jde o pouhou recyklaci již použitých nápadů. Tento dvojitý neduh vykompenzuje skladba „Příběh“, která překvapuje zajímavými zvraty v tempu.

Můžete namítnout, že Alkehol natočil další desku do počtu, ale při pozornějším poslechu fanoušci kapely zjistí, že to pořád (s přimhouřením oka) funguje. Alkehol naservíroval standardní desku, ale nenabízí přiliš mnoho nového.

František Šafr             

„Povím vám příběh a bude vo tom, co jsme všechno prožili a co bylo potom
Jak jsme šli z hospody a nesešli schody, jak jsme se plazili, poté co se vylili
Jak jsme se váleli ze stráně dolů, jak na nás čuměli, jak na stádo volů
Kalili jsme jako prase, už to bylo tady zase
Kalili jsme jako svině, to jsme byli v polovině
Deset piv a dvě láhve vína, k tomu ňáký zelený
A než jsme se nadáli, tak jsme byli zmatlaný“

Nabízet fanouškům dokola téměř totožné písně, lišící se na nových deskách pouze jiným názvem, dokáže mnoho kapel, na rozdíl od Alkehol se to alespoň snaží zamaskovat nějakou drobnou obměnou. Ota Hereš a spol. si podobnými věcmi život nekomplikují, navrch přihodí hrst infantilních textů, připomínajících dětské leporelo, které mladší sestře vtipně pozměnil šestnáctiletý puberťák. Z toho důvodu lze ocenit kratší stopáž, neboť desítka řízných rýmovaček (viz úryvek v úvodu) s výrazným melodickým refrénem a jedním povinným akustickým ploužáčkem „Láhev svou si dám“ nikterak nevybočuje ze zástupu většiny podobných songů z předchozích alb, a ani techničtější hra Radka Sladkého nemá v podstatě co zachránit. Kdo by hledal jen o trochu náročnější kompozici v duchu „Mozkolam“, která překvapila na předchozím albu „ Sudová přitažlivost“, tak ten bude zklamán. Jako malý uhlík ve vyhasínajícím ohništi poblikává song „Do boje“,s mohutným chorálem na pozadí a v trochu kabátovském duchu, ve kterém kupodivu neuslyšíte nic (!) o žádném lihovém nápoji.

Zdá se, že Alkehol je již dlouhá léta spíše dobře prosperující manufakturou, ve které vše, co by minimalizovalo kšeft, tzn. jakákoliv inovace, nebo málo produktivní členové mizí z dohledu. Na druhou stranu nutno ocenit houževnatost souboru - podobným punk/oi/metal halekačkám z Německa - Dimple Minds, Emils nebo Idiots, na jejichž základech kdysi před několika dekádami Alkehol vzniknul, se o tolika natočených cédéčkách nikdy ani nesnilo. Pro pořadatele je to stále tutovka – pro návštěvníky po osmi pivech a čtyřech zelených nic vhodnějšího na místním festiválek objednat nemohou.

jirka7200 3,5/10

www.alkehol.cz

YouTube ukázka - Pijácká modlitba

Seznam skladeb:
1. Holdujeme chlastu
2. Pijácká modlitba (Haleluja)
3. Chlast je chlast
4. Hospůdka
5. Dopiju a jdu
6. Láhev svou si dám
7. Pojďme se bavit
8. Hlavně se nedívej do hlavně
9. Příběh
10. Do boje
11. Nevím, co se dělo

Sestava:
Otakar Hereš - zpěv, kytara
Petr "Kuna" Buneš - kytara
Jan Bartoš - baskytara
Radek Sladký - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 30:37
Země: Česká republika
Žánr: rock/punk/metal

Diskografie:
1992 - Alkehol
1993 - S úsměvem se pije líp
1994 - Alkeholism
1995 - Na zdraví!
1996 - Odpočívej v pokoji
1997 - 100%
1998 - Alkohol, to je moje milá
1999 - Metla lidstva
2002 - Planeta vopic
2003 - Už se to smaží a peče
2005 - Kocovina
2006 - Dvanáctka
2008 - Johoho!
2010 - Pojďme se napít
2012 - Do bezvědomí
2015 - R.U.M.
2018 - Sudová přitažlivost
2022 - Haleluja

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.06.2022
Přečteno: 1124x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
A řekneme si na...5. 06. 2022 17:58 Majk
Správně,...5. 06. 2022 17:52 themooncrow.217
Přestaňte už...4. 06. 2022 13:26 Majk
Přikláním se k...4. 06. 2022 8:43 Pepa z Depa


 
Metalforever.info © 2006 - 2022     RSS - články

stránka byla načtena za 0.5457 sekund.