MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PUHDYS - Die Puhdys

V cizině střežená kapela směla odehrát několik koncertů v Belgii a Holandsku a poté se hned vrhla do studia, aby vyprodukovala druhé bezejmenné album. Někoho by při pohledu na infantilní kresbu grafika Felixe Büttnera na přední straně přebalu mohlo napadnout, zda někdo z managementu nechtěl hudebníky naštvat. Návštěvník gramoprodejny, který neznal kapelu podle jména, si mohl lehce zaměnit album podle titulní strany za sbírku písniček pro děti z mateřské školy. Nebo to bylo dokonalé mimikry, eliminující přehnaný zájem cenzorů? Některým pamětníkům se obal líbil a považovali jej za normální. Ponechme kresbu kresbou, ať každý soudruh posluchač rozhodne o jeho kvalitě....

Songy na albu jsou dramaturgicky řazeny tak, aby měl posluchač po tvrdě rockové bouři vždy chvilku času na zotavenou. Deska začíná řízným proto-hard rockem „Langstreckenlauf“, pohybující se textově, hudebně i atmosférou v mantinelech daných žánrem. Afektovaný, trochu nahalovaný a vzteklý zpěv Dietera Birra umocňuje atmosféru, dvě pečlivě ve stereu oddělené a zkreslené kytary dobarvují drsnou atmosféru. Na desce je znát, že zvukaři se se záznamem a mixem zboostrovaných kytar ještě docela prali. Následný pomalý folkový song „Lied fur Generation“ z pera basáka Harryho Jeskeho, ozvláštněný v aranžích akordeonem, klávesami i houslemi, melancholickou náladou a kainarovsky poetickým textem klidní tep. Jde o jednu z trvalek v pozdějším repertoáru kapely. Tvrdě rockové zrychlené blues „Kinder“ působí trochu humpolácky, text je spíše odrecitován a poťouchlý dětský sbor ze songu dělá pěkný kabaret. Beatová skladba „Steine“ připomíná rukopis Petra Jandy v raném období Olympiku, jde o jakousi německou odpověď na „Slzy tvý mámy“. V podobném duchu se nese procítěná balada „Spiel zu zweit“ a „Manchmal im Schlaf“. Při pozorném poslechu je nutno ocenit kompozičně skvěle vygradovanou atmosféru a citlivě použité akustické nástroje. Obě strany končí optimisticky přednesenými soft rockovými songy „Scheidung“ (kde se v textu trochu varovně zvedá prst před důsledky rozvodu) a „Die Sonne kennt ihren Weg“

V dusavém „Sonntagsfahrer“ to příjemně tvrdě rockové řinčí, stejně jako i v „Jodelkuh Lotte“, nebýt ostudného textu. Úvodní hard rockový riff v „Katapult“ módu s hysterickým křikem Birra, jódlujícím Herframpfem a zakomponovanou fujarou posluchače i dnes dostane do kolen, znalí textu se rovnou poválí po zemi. Příběh o krávě Lottě, která prchla do města, tam lejny potřísnila přechod a zastavila dopravu překvapil i otrlé posluchače. Druhý textař kapely, Burkhardt Lash, který je podepsán pod mnoha pozdějšími skvostnými texty, zazářil na zdařilém singlu k hard rockové „Wie Ein Pfeil“, entrée na elpíčku s Lottou se mu moc nepovedlo. Jde snad o jedinou píseň, od které se členové kapely razantně distancovali. „Tak jsme alespoň natočili první punkový song“, mnohem později s nadhledem popsal Dieter Birr.

Celkově však bezejmenné album zůstala ve stínu debutu. Kapela si pomalu upevňovala pozici leadera oficiální východoněmecké rockové scény.Jejich jediní, ale velicí konkurenti Renft nebyli politicky opatrní a „zmizeli“ ze scény. Zpívat o emigraci a negativně o službě v armádě nebylo pro tehdejší režim přijatelné. Zdánlivé kulturní rozvolnění mělo své meze a režim pomalu začal utahovat šrouby. Klaus Renft stihl emigrovat, další muzikanti byli zadrženi tajnou policií Stasi, vězněni a poté „vyexpedováni“ na Západ. "Renft chtěli změnit svět, my jsme jen chtěli dělat hudbu. Dělat hudbu v NDR šlo,“ trochu alibisticky po letech komentoval Dieter Hertrampf, ovšem tak to v zemích východního bloku fungovalo.

Druhé elpíčko je dnes poněkud zapomenuto, krom hitu „Lied fur Generation“ tu lze najít i několik vcelku příjemných víceméně přitvrzelých beatových songů a mile archaických hard rockových pokusů.

Jirka Lulek             


www.puhdys.com

YouTube ukázka – Wie Ein Pfeil

Seznam skladeb:
1.Langstreckenlauf
2.Lied für Generationen
3.Kinder
4.Steine
5.Scheidung
6.Jodelkuh - Lotte
7.Spiel zu zweit
8.Sonntagsfahrer
9.Manchmal im Schlaf
10.Die Sonne kennt ihren Weg

Sestava:
Dieter Birr – kytara, zpěv
Dieter Hertrampf – kytara, zpěv
Peter Meyer – klávesy, saxofon
Harry Jeske – basová kytara
Gunter Wosylus – bicí

Rok vydání: 1975
Čas: 38:58
Label: AMIGA
Země: NDR

Diskografie:
1974 - Puhdys 1
1975 - Die Puhdys
1976 - Sturmvogel
1977- Rock` n` Roll Music
1978 - Perlenfischer
1979 -10 wilde Jahre
1979 - Puhdys Live (Live im Friedrichstadtpalast)
1980 - Heiß wie Schnee
1982 - Schattenreiter
1983 - Computer-Karriere
1984 - Das Buch
1986 - Ohne Schminke
1989 - Neue Helden
1992 - Wie ein Engel
1994 - Zeiten ändern sich
1997 - Frei wie die Geier
1999 - Wilder Frieden
2001 - Zufrieden?
2004 - Alles hat seine Zeit
2009 - Abenteuer
2009 - Akustisch - Die Hits
2012 - Es War schön

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.09.2022
Přečteno: 1721x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Legenda Paul a PaulaPro přispivatele -...23. 09. 2022 12:13 RoBertino
Slovíčko k SupraphonuNa Puhdys...23. 09. 2022 12:10 RoBertino
Moc díky, že si...8. 09. 2022 23:29 -k-
Za zmínku stojí,...8. 09. 2022 17:47 graides
Za mě 7/10, obal...8. 09. 2022 8:31 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09864 sekund.