TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PUHDYS - Sturmvogel

Třetí studiové album Puhdys je pojmenováno „Sturmvogel“ (Bouřňák, podle druhu mořského racka) a hned úvodní song shodného názvu je zásahem do černého. Hard rockový nářez ve stylu Deep Purple/Uriah Heep nemá chybu a i po zvukové stránce je znát, že studioví technici, kteří dříve do berlínského studia jen chodili odkroutit směnu, přece jen něco pochytili. Tak skvěle agresivní zvuk zkreslených kytar ve východním bloku nikdo neměl a když zabublají hammondy Petera Mayera, řádně rozvibrují basové reproduktory a rockerovo srdíčko ihned pookřeje. I heroický text plně koresponduje s muzikou („Zuří bouře, která tříští mořské vlny, to mu ale nevadí, ani ho neunavuje, je totiž jeho domovem, když ho vidím vysoko na obloze, cítím se blízko něj“). Později muzikanti vysvětlovali: “V každé nesvobodné společnosti hledali posluchači ve výpovědi umělců různé jinotaje, jak zpívat o touze po svobodě. Takovým symbolem bylo třeba létání, které jsme v našich textech několikrát použili….“

Jak je posluchač na albech Puhdys zvyklý, po nářezu přichází vždy zklidnění a s ním skvělá „Lebenszeit“ s až filozoficky pojatým textem. Zpočátku svižná folk rocková atmosféra, postupně kořeněná hard rockovými riffy, se rovněž řadí do zlatého fondu souboru a obsazuje v NDR první příčku v soutěži o píseň roku. Při poslechu kratičké jednohubky v akustickém hávu „Als ich mir wünschte, ein Kind zu sein“ se bojíte i nadechnout, aby nebyla porušena křehká nálada songu, který jako by byl vystavěn ze sněhových vloček. Pokud přistoupíte na ztřeštěný stylový mix rocku a dixielandu v „Untermiete“, tak se dočkáte kupodivu příjemně živé skladby, která rozhýbe celé tělo. U následného cajdáku „Schlafe ein und fang die Träume“ je jasné, že se jedná o povinně převzatou věc. Original verze pochází z pera polských 2+1 a je maximálně vhodný na přehlídku politické písně, u nás ji zpracoval Karel Černoch. Použijte tlačítko „další“.

Druhá strana představuje nejrozsáhlejší kompozici na albu, skoro šestiminutový opus na motivy románu J.Verna „Reise zum Mittelpunkt der Erde“, která je směskou hard, space a art rocku.
„Bouře nás přitáhla jako magnet
Někteří přátelé již ztratili sílu a odvahu
Možná ztraceni v toku času,
naše loď plula po ohnivé lávě“

Epický příběh cesty do středu Země je doplněn různými zvukovými efekty vykouzlených klávesy, které podtrhují hymnickou atmosféru. S podobnou muzikou se prezentovala maďarská Omega a o něco později i náš Olympic. Glam rocková odrhovačka „Lachen und Schweigen“ potěší zase příznivce příznivce Slade nebo Sweet. Závěr alba je ale neslaný nemastný. Průměrná rocková balada „Einsamkeit“ dnes asi mnohé neosloví a podivnost „Auf dem Wege“ s cvalem dvou zkreslených kytar jakbysmet.

Na třetím albu převažuje několik velmi povedených songů, kterými Puhdys suplovali posluchačům v NDR alba nedostupných rockových kapel z kapitalistické ciziny. Chytře cílí na několik táborů příznivců, z desky mohou hudebníci použít songy do TV revue, nezapomínají ani na fandy glam a hard rocku, a nebojí se přijít s náročnější kompozicí s progresivnějšími prvky.

V průběhu roku 1976 se kapela jako první východní rocková vlaštovka přenáší přes bedlivě střeženou železnou oponu do sousedního západního Německa na pár koncertů. Vzbuzují pozornost jako východní atrakce, ale i získávají fandy muzikou odlišnou od anglosaské produkce a zpívanou němčinou. Kapela obsazuje první místa hitparád a upevňuje si pozici východoněmecké jedničky. Konkurenční Electra s muzikou vycházející z art rocku mířila na jinou cílovou skupinu a počáteční pokusy Lift, Prinzip či Karat kvalitativně do první ligy nezasáhly.

Jirka Lulek             


www.puhdys.com

YouTube ukázka – Sturmvogel

Seznam skladeb:
1.Sturmvogel
2.Lebenszeit
3.ls ich mir wünschte, ein Kind zu sein
4.Untermiete
5.Schlafe ein und fang die Träume
6.Reise zum Mittelpunkt der Erde
7.Lachen und Schweigen
8.Einsamkeit
9.Auf dem Wege

Sestava:
Dieter Birr – kytara, zpěv
Dieter Hertrampf – kytara, zpěv
Harry Jeske – basová kytara
Peter Meyer – klávesy, saxofon
Gunter Wosylus – bicí

Rok vydání: 1976
Čas: 36:32
Label: AMIGA
Země: NDR

Diskografie:
1974 - Puhdys 1
1975 - Die Puhdys
1976 - Sturmvogel
1977- Rock` n` Roll Music
1978 - Perlenfischer
1979 -10 wilde Jahre
1979 - Puhdys Live (Live im Friedrichstadtpalast)
1980 - Heiß wie Schnee
1982 - Schattenreiter
1983 - Computer-Karriere
1984 - Das Buch
1986 - Ohne Schminke
1989 - Neue Helden
1992 - Wie ein Engel
1994 - Zeiten ändern sich
1997 - Frei wie die Geier
1999 - Wilder Frieden
2001 - Zufrieden?
2004 - Alles hat seine Zeit
2009 - Abenteuer
2009 - Akustisch - Die Hits
2012 - Es War schön

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.09.2022
Přečteno: 1461x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro mě jedno z...3. 10. 2022 8:05 GNT
PolskoChtěl bych jenom...30. 09. 2022 14:52 RoBertino


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10542 sekund.