RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEATH COFFEE PARTY 10 - Litoměřice, výstaviště Zahrada Čech, 19.-20.8.2022

Nejen v rámci Brutal Assault, či Obscene Extreme žije domácí extrémně metalová scéna. Funguje i několik menších akcí, o kterých není tolik vědět, ale přesto dovedou nabídnout zajímavý a intenzivní program. Jedním z nich je litoměřické Death Coffee Party, které letos slavilo desetileté výročí. Festival hostí litoměřické výstaviště Zahrady Čech, a pořádají ho kluci z kapely Anime Torment. Povedlo se jim z malé akce udělat kultovního oázu tvrdé hudby v severních Čechách. Death Coffee má jedno podium umístěné ve velkém stanu, budovu pro prodej merche, občerstvení a možnost posezení. Posedět a vychutnávat hudbu lze i na lavičkách před stanem. Neobvyklý komfort na festival představuje budova veřejných WC, takže nejsou potřeba „toiky“.

Dvoudenní festival hostil dvacet osm kapel z různých koutů světa. První kapelou, kterou jsem v pátek slyšel, byli brutal death metaloví Craniotomy ze Slovenska. Drsná burácející muzika pořádně drtila, avšak v rámci žánru byla spíše průměrem. Daleko větší nadšení přinesla banda, která už neexistuje, ale kvůli festivalu a jeho výročí svolila k výjimečnému koncertu. Domácí Keep On Rotting obdařili publikum obrázky opičáků, kterými diváci skupinu uvítali, o show se starala především divoká zpěvačka Dahlien, která ze svých útrob vyluzovala nejen hutný growl, řev a další zvuky, ale neustále se hýbala a podium jí bylo plné. Žánrový mix technického death metalu s trochou coru zněl výtečně a publikum si ho dle reakcí užívalo.

Velice zajímavou položkou line-upu byli Gutslit z daleké Indie. Na kapelu byla upřena značná pozornost a byl se na ně podívat i vzácný host Čurby (pořadatel Obscene Extreme). Indové se prezentují jako brutal death metalové těleso a brutální jejich vystoupení rozhodně bylo. Zejména zpěvák si roli frontmana náležitě užíval. Energie se z pódia linula veliká, trochu škoda, že ke konci setu začalo být vystoupení poněkud jednotvárné.Fronta u merche však dokazovala, že Gutslit nadchli. Netají se tím, že jim vzorem jsou finští Rotten Sound a ti byli hvězdou pátečního večera. Grindcoreová legenda nezůstala nic dlužna svému jménu a do lidí sypala pořádnou dávku extrémní hudby. Skvělé přechody mezi tempy, drtivé nástupy brutálních sypaček, ale i valivé riffy měly ohromnou sílu.

Přes noc značně pršelo a návrat do Litoměřic byl deštivý. I když festival nabízí mnoho místa pod střechou, lidí ubylo. Metalcoreoví Stellaris zažívájí úspěšné období a zvědavost na jejich výkon byla velká. Kapela stojí na výkonu zpěvačky Nicol, která zvládá perfektně přechody mezi growlem a čistým zpěvem. Rovněž je to energická slečna, která se na pódiu neustále hýbe. Stellaris dobře kombinují corovou hrubost a chytlavé melodie. Jejich výkon byl velice dobrý a vystoupení uteklo hrozně rychle. Death metal Cutterred Flesh potěšil. Výborný zvuk, skvělý zpěvák a dobrá muzika. Rychlé pasáže střídaly valivější a mělo to šťávu. Tohle je kapela, která by si zasloužila větší pozornost.

S příchodem Psy:Code se průběh festivalu trochu zadrhl. Už průběh zvučení byl podezřelý, a s prodlužujícím se zpožděním kapely, bylo jasné, že je něco špatně. Dánští groove metalisté nakonec začali hrát, jenže ani pořádně nezakončili první skladbu a zabalili to s tím, že to prostě nejde. Bylo zvláštní, že když už se hrálo, tak to nakonec nedopadlo, nicméně šlo o jedinou kaňku na jinak bezproblémovém festivalu.

Náladu fanouškům spravili hostitelé Anime Torment. Jejich deathcore ničil vše a lidé masakr náležitě oceňovali. Vrcholem soboty byli Gutalax. Skoro by se chtělo říci, nejslavnější česká kapela současnosti! V zahraničí hrají pro desetitisíce lidí (viz. Metaldays nebo famózní úspěch na Summer Breeze) a přitom je celý Gutalax vlastně o hovně... Jejich set byl naprosto profesionální, fantasticky nazvučený a kapela je ztělesnění slova „zábavný“. Publikum se jako vždy na Gutalax řádně připravovalo a tak nechyběla přestřelka toaletními papíry, Mikuláš s křížem z toaletních štětek a také hromada nafukovacích předmětů. Taneční kreace zpěváka Matyho si říkají o pozvání do Stardance a celkově je jeho projev naprostá špička frontmanství. Gutalax se svým goregrindem nejsou zrovna ukázkou sofistikované muziky, ale pobavit dokážou jako málokdo.

Ačkoliv jsem nebyl jsem zdaleka u všeho, je možné říct, že Death Coffee Party mělo skvělou atmosféru a přátelské prostředí. Výborný festival, který je ideální pro vyznavače extrémních odnoží tvrdé hudby, kteří mají rádi i trochu menší akce, než ty určené pro tisíce lidí.

Tomáš Marton             


FB Death Coffee Party


Vydáno: 23.08.2022
Přečteno: 849x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09573 sekund.