RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Ve svých příležitostných komentářích se věnuji...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Moderním standardem rozumím skutečnost, aby album...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Ďakujem za recenziu. Ani proti hodnoteniu nemám...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARCH ENEMY - Deceivers

Po dlouhých pěti letech, což je vůbec nejdelší pauza mezi dvěma řadovými deskami v historii kapely, přichází švédská melodeathová hvězda Arch Enemy s novým studiovým počinem. Kapela v předešlé dekádě výrazně nabrala na popularitě, obzvláště poté, co se za mikrofon postavila charismatická pěvkyně Alissa White-Gluz, a dnes se hřeje na výsluní světové metalové scény. S přibývající popularitou samozřejmě rostla i očekávání fanoušků a tlak vyvíjený na kapelu se neustále zvětšoval. Dvě velmi zdařilá alba "War Eternal" a "Will to Power" nasadila laťku hodně vysoko, takže není divu, že od novinky "Deceivers" se očekával materiál minimálně stejné úrovně.

Kapele je někdy vyčítán přílišný příklon ke komerci, ale taková tvrzení vůči Arch Enemy nejsou úplně fér. Sice na posledních řadovkách měli pár silně melodických hitů určených širšímu posluchačstvu a nezdráhali se zapojit ani Alissin čistý vokál, ale dělo se tak jen okrajově, v jádru kapela vždy zůstala věrná žánru a neztratila ani trochu ze své razance. Na novince tomu není jinak. Čistý zpěv Alissa použije pouze v otvíráku "Handshake with Hell" a chytlavé hitovky se dočkáme jen jediné ("The Watcher"). Ve zbytku alba zní Arch Enemy tak jako vždycky, jak se na správnou melodeathovou formaci sluší a patří. Což je možná trochu překvapivé, protože po úspěchu minulého alba a zejména singlů "The World Is Yours" a "The Eagle Flies Alone" se od kapely jisté směřování k větší melodičnosti a tím pádem širšímu publiku trochu očekávalo. Arch Enemy však neudělali ani krůček stranou a zůstali věrní tomu, co hrají dlouhá léta. To může někdo chápat jako velké plus, jiný zase jako nepřekonatelný problém.

Na předešlých řadovkách "War Eternal" a "Will to Power" nás švédská pětice nechala namlsat záplavou skvělých melodií a mnozí čekali, že podobné hody se budou opakovat i na novince, jenže ono se tak neděje. Chytlavých momentů nabízí "Deceivers" výrazně méně než jsme byli u Arch Enemy v posledních letech zvyklí. Kapela také znatelně ubrala na rychlosti. Většina skladeb se valí ve středním tempu, které kapele příliš nesluší a nedává jí dostatečný prostor pro uplatnění všech typických zbraní. Skvělé kytarové vyhrávky a sóla mistra Amotta, kterému zdatně sekunduje Jeff Loomis, samozřejmě nechybí, ale jejich četnost je tentokrát o něco menší.

Už první singl "Deceiver, Deceiver" naznačil, že kapela nebude v úplně nejlepší skladatelské kondici a posléze se obavy potvrdily. Průměrných míst je na desce poměrně hodně, ale i přesto nabízí skvělé momenty, za které se Arch Enemy nemusí stydět. K těm patří pomalejší "Poisoned Arrow", kytarová lahůdka "House of Mirrors" nebo hitovka "The Watcher" a otvírák "Handshake with Hell". Nechybí ani tradiční krátká instrumentálka ("Mourning Star").

"Deceivers" není špatná deska, ale od Arch Enemy se (obzvláště po dvou výborných počinech) čekalo o něco víc. Ti, kteří si oblíbili silně melodickou polohu kapely budou lehce zklamáni, stejně jako ti, kteří mají rádi brutálnější tvář Arch Enemy. "Deceivers" vysoká očekávání nenaplnila a jedná se o zatím nejslabší desku s Alissou White-Gluz u mikrofonu. Ovšem v rámci melodeathové scény se Arch Enemy pořád drží dost vysoko nad průměrem.

Moloch             


www.archenemy.net

YouTube ukázka – The Watcher

Seznam skladeb:
1. Handshake with Hell
2. Deceiver, Deceiver
3. In the Eye of the Storm
4. The Watcher
5. Poisoned Arrow
6. Sunset over the Empire
7. House of Mirrors
8. Spreading Black Wings
9. Mourning Star
10. One Last Time
11. Exiled from Earth

Sestava:
Alissa White-Gluz – zpěv
Michael Amott – kytara
Jeff Loomis – kytara
Sharlee D`Angelo – baskytara
Daniel Erlandsson – bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 45:01
Label: Century Media Records
Země: Švédsko
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
1996 – Black Earth
1998 – Stigmata
1999 – Burning Bridges
2001 – Wages of Sin
2003 – Anthems of Rebellion
2005 – Doomsday Machine
2007 – Rise of the Tyrant
2009 – The Root of All Evil
2011 – Khaos Legions
2014 – War Eternal
2017 – Will to Power
2022 - Deceivers

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.09.2022
Přečteno: 2284x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
DeceiversPřijde mi, že...12. 09. 2022 19:27 Milan
Já naopak...6. 09. 2022 19:26 orre
P.S.9 i za perfekt...6. 09. 2022 17:40 ws
AEZa mne také...6. 09. 2022 17:28 ws
to PetroniusDíky za...5. 09. 2022 19:43 Moloch


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08914 sekund.