RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PARKWAY DRIVE - Darker Still

Každý, kdo slyšel minulou desku Parkway Drive, musel počítat s tím, že kapela se vydala do naprosto odlišných končin. Pryč jsou frenetické tracky plné změn, masivních breakdownů a permanentního growlu. Živočišnost, živelnost a energie australských kluků se v posledních let proměnila na šlapavé písně ve středním tempu s důrazem na živou produkci a experimentování s instrumentální i vokální stránkou. „Darker Still“ jde v tomhle ještě dál.

Je to trochu jako sledovat kapelu v rozkladu. Nic oproti stylovým změnám nebo rozvoji kapely. Koneckonců Parkway Drive snad nikdy nevydali dvakrát totožné album a vždy si svůj styl pěstovali a rozvíjeli dál. Jen je načase si přiznat, že momentální odklon k heavy metalu není zrovna nejšťastnější. Signifikantní vlastnosti kapely jsou utlačeny pod nánosem generické tvrdé hudby, v níž se střídá pár osvědčených principů, což se oposlouchá velice rychle.

Absence rafinovanosti a sofistikovanosti je největším problémem na nové desce. „Darker Still“ obsahuje pár výborných momentů a některé experimenty padnou na úrodnou půdu. Zmiňme svižnější „Soul Bleach“ nebo vyklidněnou a atmosférickou „Darker Still“. Jen je tato snaha udupána lenivostí a okatým cílením na jistotu. Nadužívání sólové kytary s „wah-wah“ pedálem a rádoby hymnické refrény s popěvky nejsou pravou hnací silou, kterou by člověk od Parkway Drive čekal. Přechozí „Reverence“ tyto tendence naznačila, ale na novince je tento songwriting ještě o to více patrný. Čest výjimkám jako „The Greatest Fear“, ve kterém se pracuje s mnohovrstevnatostí různých nástrojů a motivů, takže na ploše pěti minut uslyšíme varhany, sborový zpěv, nasekané sloky, nosný refrén, dvě kytarová sóla, breakdown a závěrečný kytarový dvojhlas. Pěkná práce a návrh, jak by kapela mohla fungovat v dospělejší poloze, aniž by nudila.

To se až na výjimky bohužel nedá říct o zbytku alba. Předvídatelnost a fádnost čiší z „Darker Still“ na sto honů. Recenze na minulou desku končila ve stylu, že se z Parkway Drive stanou trochu tvrdší Nickelback. A shodou okolností mezi singl „San Quentin“ od Nickelback z nadcházející desky a v podstatě kterýkoliv song z „Darker Still“ jde dát rovnítko. Omílané postupy stále dokola se zajídají a kapele nepřidává ani zanícený vokální výkon Winstona McCalla, který sice vládne hlubokým growlem, ale už ne tak skladatelským umem. O teatrálnosti a póze při koncertech ani nemluvě.

Parkway Drive, respektive jejich frontman, stále dokola opakují v rozhovorech, že „vyrostli“ z metalcoru a hrají hudbu, která je baví. Zároveň jedním dechem dodávají, že „Darker Still“ byla meta, kterou si před nějakými dvaceti lety vytyčili a vždy chtěli vydat takové album a přesně takto znít, přičemž nezapomínají občas zmínit „Black Album“ od Metallicy jakožto tehdejší „gamechanger“. Ale k takovému stylovému kotrmelci se potřebujete dopracovat, a ne jen nasávat inspiraci a tu zkopírovat. U koncertů je viditelně touha být obrovskou kapelou jako Slipknot nebo Rammstein, jenže posluchač a fanoušek ocení opravdovost a přirozený vývoj. Ne tlačení na sílu, lacinost, klouzání po povrchu a chladný kalkul. Už to těm klukům od surfu prostě nejde věřit…

Radek Neuman             


www.parkwaydriverock.com

YouTube ukázka – The Greatest Fear

Seznam skladeb:
1. Ground Zero
2. Like Napalm
3. Glitch
4. The Greatest Fear
5. Darker Still
6. Imperial Heretic
7. If A God Can Bleed
8. Soul Bleach
9. Stranger
10. Land Of The Lost
11. From The Heart Of The Darkness

Sestava:
Winston McCall – zpěv
Jeffrey Ling - kytara
Luke Kilpatrick - kytara
Jia O´Connor - baskytara
Benjamin Gordon - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 46:30
Label: Epitaph
Země: Austrálie

Diskografie:
2005 - Killing With A Smile
2007 - Horizons
2010 - Deep Blue
2012 - Atlas
2015 - Ire
2018 - Reverence
2022 – Darker Still

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.09.2022
Přečteno: 1895x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To je úplně...3. 10. 2022 11:38 Crust
Já zase nechápu...3. 10. 2022 9:16 Hanz
10/10Recenze za mě teda...26. 09. 2022 10:50 Michal Koupil
Nikdy jsem úplně...18. 09. 2022 19:39 Crust
mylsím, že...17. 09. 2022 7:07 Karel Klafunda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17244 sekund.