CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ROXOR - Železnej král

Starý dobrý heavy metal, žánr, ve kterém bylo řečeno snad již úplně vše, přesto se občas najde nahrávka, kde se za pomoci důvěrně známých a osvědčených postupů podaří ukovat výtvor, který se na první pohled tváří neokoukaně a přitom má vše, co od něj čekáte. Přesně to je případ šestého studiového alba nymburských držáků Roxor, jež dostalo příhodný název "Železnej král".

Kapela je po všech stránkách věrna tradičnímu heavy metalu a všemu, co k němu patří. Na desce není nouze o zpěvné refrény ani o melodická kytarová sóla. Je poznat, že pánové nejsou žádní zelenáči (kapela se může opřít o pětadvacet let zkušeností), protože muzikantská vyspělost nahrávce nechybí. České texty, jak už to často bývá, jsou místy poměrně zdařilé, jindy naopak slabší.

Jednoznačným vrcholem alba je titulní song, který nahrávku otvírá. Pod pojmem "Železnej král" se ukrývá jedna velká oslava heavy metalu. Kapela do jejího textu šikovně zakomponovala narážky na zásadní alba a skladby, které tento žánr definovaly. Píseň vybavila úžasně chytlavou melodií, čímž dala vzniknout tutové koncertní hymně, která bude bezpochyby ozdobou každého živého vystoupení Roxoru.

Mezi další zdařilé kousky patří kvapíky "Ke hvězdám" a "Ve vzpomínkách", naléhavá "Nesmí se stát", jejíž text patří k nejpovedenějším, a "Zlodějka duší", které vládnou příjemně melodické kytary. Jedinou skladbou, která vybočuje z heavy metalového konceptu alba je závěrečný odlehčený rockec à la AC/DC s názvem "Čert tě vem".

Nová deska Roxoru nemá ambice atakovat přední příčky hitparád ani přepisovat dějiny rockové hudby. Je to v první řadě nahrávka dělaná pro radost z hudby a pro skalní fandy kapely, kteří budou bez pochyb spokojeni, protože dostali přesně to, co chtěli. Tady je zkrátka vše tak, jak má být.

Moloch             

Ačkoli název tohoto alba zní jako titul od okresní zábavové kapely, Roxor do množiny pochybných hudebních uskupení určitě nepatří. Pánové se na scéně pohybují několik dekád a na jejich tvorbě je to znát. Příjemně kotvené autorství, dobré řemeslo, slušné zpěvy a skvělý zvuk, to vše je na fošně „Železnej král“ k mání. Když na nás úvodní titulka dýchne závanem Metalomanie s Citronovou zálivkou, je jasné, že tohle album musí dostat šanci. Slibný rozjezd sice vzápětí naruší položka „Starej pes“ s nejhorším refrénem nahrávky, posléze i songy „Ke hvězdám“ a „Nesmí se stát“, které sužuje podobný problém. Nicméně dlužno dodat, že v případě lepších chorusů by šlo o v pohodě funkční skladby. Nevoní mi ani skluz k jižanského bluesrocku ve formě závěrečné stopy „Čert tě vem“, jež ve svých obehraných postupech zní jako čistokrevný cover. Vedle těchto věcí jsou ale na albu k nalezení velmi poslechové položky jako „Vlci“, „Ve vzpomínkách“ (tam se zvlášť povedl i nápěv), „Zlodějka duší“ nebo „Ztracená“, která vládne obecným hitovým potenciálem. Parta Roxor se sice nevyvarovala některých tradičních slabin podobných nahrávek, dokázala je však vyvážit řadou povedených momentů, díky kterým se poslech tohoto alba stává víceméně příjemnou záležitostí.

Petr Štěpnička 7/10

www.roxor-heavy.cz

YouTube ukázka – Železnej král

Seznam skladeb:
1. Železnej král
2. Starej pes
3. Vlci
4. Ke hvězdám
5. Nesmí se stát
6. Ve vzpomínkách
7. Zlodějka duší
8. Ztracená
9. Poselství bohů
10. Čert tě vem


Sestava:
Ondra Marek - zpěv
Dan Reissaus - kytara
Michal Žáža - kytara
Roman Matěj Veselý - baskytara
Julda Botoš - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 44:30
Země:ČR
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1991 - Out of Periphery
2009 - Zastavte čas
2011 - Cesta do pekel
2014 - Na rozcestí
2016 - Kazatel
2022 - Železnej král

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.09.2022
Přečteno: 3097x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zajímavý, že mě...13. 10. 2022 14:21 Krk
Železnej králSouhlas s Molochem,...2. 10. 2022 19:41 dadaft


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11243 sekund.