ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DRAGONLAND - The Power Of The Nightstar

Jak dlouho může vydržet kamarádství, když se s dotyčnou osobou nevídáte moc často? Pokud je přátelský vztah založený na bytelných základech, jde to klidně celý život, třebaže byste si x-krát přáli, aby společných sedánků bylo daleko víc. Hudební přátelství mezi powermetalovými fanoušky a švédskou formací Dragonland nabylo důvěrného pouta v nultých letech díky čtyřem studiovým albům. Poté se Švédové na pět let odmlčeli, aby poté ve formě zápisu „Under The Gray Banner“ opět dokázali, že kamarádství s touhle kapelou prostě má cenu. Dokonce takovou, abychom vydrželi další porci čekání, které tentokrát přesáhlo celou jednu dekádu.

Zkrátka severský kvintet (nyní už sextet) dokáže naše nervy napínat k prasknutí, metalový fanoušek ale umí být trpělivý a dostatečně velkorysý. Je šťastný, když jeho oblíbenci úplně nezmizí ze scény a na nové skladby by byl ochoten čekat třeba do konce svého života. Má jedinou malou podmínku, a to, aby trpělivost byla následně zhodnocena bohatým přísunem kvalitní hudby. Švédové Dragonland na šesté řadovce s titulem „The Power Of The Nightstar“ určitě nepošlapali svůj odkaz, jestli však dokázali do puntíku naplnit očekávání každého z fanoušků, to už je otázka, která má zcela racionální opodstatnění.

Na novince můžeme pozorovat snahu o propojení rané, čistě powermetalové éry s pozdějším, mírně progresivním obdobím. Výsledkem je objemné, více než hodinu trvající koncepční album, jež nabízí velmi silné momenty, ale také několik sporných míst. K žánrovým kořenům odkazují zejména položky „Flight From Destruction“ a „The Power Of The Nightstar“, obě s oslavně hymnickým nádechem, symfonickým pozlátkem (klávesy jsou na albu opravdu aktivním nástrojem) a hlavně spoustou čarokrásných melodií (refrén druhé jmenované písně z hlavy jen tak nevymizí). Progovou odnož – v její sympaticky odlehčené podobě – zastupují kousky „A Light In The Dark“, „The Scattering Of Darkness“ nebo „A Threat From Beyond The Shadows“. Ve všech těchto skladbách najdeme působivé momenty (chorusy, atraktivní nádech kosmické atmosféry) i méně záživné okamžiky (šeptaný zpěv, nadbytečné blast beaty). Všemu každopádně nadále kraluje jeden z nejlepších zpěváků powermetalové historie, Jonas Heidgert. Švédům se i díky němu daří držet své posluchače v napětí, umí je navnadit speedovými tempy i poklidně vedenými plochami. Tuto strategii nicméně naruší výplňkový příspěvek „Celestial Squadron“, a poté dramaturgicky neukočírovaný závěr nahrávky.

Při poslechu alba můžeme mít pocit, že klidnějších úseků slyšíme přece jenom trochu moc. Většinou se to dá v pohodě ustát díky chytlavým prvkům či motivům (např. další působivý refrén v „Resurrecting An Ancient Technology“), co si ale počít s devítiminutovou stopou „Journey´s End“, která se celá nadnáší na ultra-pozitivní vlně, až to zavání laciným sluníčkářstvím. Poslouchá se to pěkně, jenže pocitově to do konceptu nahrávky příliš nezapadá. Místo epické teatrální gradace jenom jakési prog-rockové povlávání, což ještě více platí pro závěrečnou skladbu „Oblivion“, která jako samostatná jednotka opět obstojí coby vyspělý skladatelský příspěvek, zde ale jenom umocňuje rozeklaný dojem z celé desky. Švédové se ve svém ambiciózním autorství trochu ztratili a naředili jej několika drobnými přešlapy. I tak jde o dílo, jež zaslouží doporučení. Osobně jsem však ještě chvíli před vydáním alba věřil, že výsledná známka bude o dost vyšší.

Petr Štěpnička             


FB DRAGONLAND

YouTube ukázka - The Power of the Nightstar

Seznam skladeb:
1. The Awakening
2. A Light in the Dark
3. Flight from Destruction
4. Through Galaxies Endless
5. The Scattering of Darkness
6. A Threat from Beyond the Shadows
7. Aphelion
8. Celestial Squadron
9. Resurrecting an Ancient Technology
10. The Power of the Nightstar
11. Final Hour
12. Journeys End
13. Oblivion

Sestava:
Jonas Heidgert - zpěv
Olof Mörck - kytara
Jesse Lindskog - kytara
Anders Hammer - baskytara
Elias Holmlid - klávesy
Johan Nunez - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:06:25
Mix, mastering: Jacob Hansen
Label: AFM Records
Země: Švédsko
Žánr: symfonický power metal

Diskografie:
2001 - The Battle of the Ivory Plains
2002 - Holy War
2004 - Starfall
2006 - Astronomy
2011 - Under The Grey Banner
2022 - The Power of the Nightstar

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.10.2022
Přečteno: 1585x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Další z mých...21. 10. 2022 21:06 htaedas
Dragonland i po tak dlouhé...20. 10. 2022 11:55 b.wolf
Parádny album,po...17. 10. 2022 5:15 Dzuzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0906 sekund.