ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

Redaktorská bilance roku 2022 - Jirka Lulek

Minulý rok, po pomalém uzavírání kapitoly světového covidového šílenství. se najednou na hudebním trhu objevily haldy desek věhlasných kapel, které otálely s vydáním. Jak opatrně naznačovali někteří kolegové, většinou nepřinesly nic objevného, spíše se snažily navázat na své kreativní chvilky v dávno uplynulých dekádách. Přesto se to některým skutečně povedlo a mne svým retrospektivním přístupem mile překvapily. Ale aby nedošlo k mýlce, i kvalitní současné rockové a metalové muziky s dobrým zvukem vzniklo v minulém roce opravdu hodně, jen jejich objevení je logicky mnohem náročnější, pokud nemají štěstí na podporu velké firmy s patřičným rozpočtem na marketing.

Druhé pololetí loňského roku pro mne znamenalo určité zacyklení s Puhdys, neboť jsem si opětovně poctivě naposlouchal jejich asi čtyřicet alb a shlédl kopec DVD. V návaznosti na tuto kapelu projela přehrávačem řada dalších východoněmeckých kapel, což nakonec překvapivě vyústilo ve spolupráci na dvou knihách. Proto můj výběr z minulého roku není absolutním a definitivním souhrnem toho nejlepšího, co se urodilo na loňské zahraniční scéně, ale jen malým průřezem z nepatrného množství alb, které se dostaly k mým sluchovodům.

Prog rock :
KAIPA – Urskog
Legendární kapela ze Švédska se za půl století vypracovala z pozice následovníků Genesis či Yes ke svému jedinečnému a snadno rozpoznatelného projevu a dokáže stále potěšit.

PATTERN-SEEKING ANIMALS - Only Passing Through
Neo prog maníci z USA mají štěstí na jednoho z nejtalentovanějších skladatelů - Johna Boegeholda. Ten dokáže složit neotřelé melodie, které zaujmou posluchače napříč žánry.

Heavy Metal:
RIOT CITY – Electric Elite
Výživná porce tradičního heavy metalu z Kanady, který připomene osmdesátkové Riot, nejen muzikou, ale i ječákem zpěváka Jordana Jacobse.

SANHEDRIN - Lights On
Poctiví hard and heavy dělníci z Brooklynu si na nic nehrají a ta přirozenost je odzbrojující.

Speed metal:
MERCILESS LAW - Troops of Steel
Příjemný maník z Chile natočil ultra retro speed album, takže kdo dlouho neslyšel rané Helloween, může si zpříjemnit život touto deskou.

Post industrial/EBM :
DIAMANDA GALAS - Broken Gargoyles
Kdo zná tuto americkou performerku, zpěvačku a hudebnici, tak k její produkci přistupuje s patřičnou úctou i obezřetností. Ta je na místě, protože loňská deska navazuje na kultovní zářezy z osmdesátek, namátkou třeba „Litanies of Satan“. Tak extrémní pocit děsu a hrůzy vám při poslechu muziky zprostředkuje jen málokdo, black metalisté po setkání s touto zpěvačkou většinou následující den rozprodávají svou sbírku.

KMFDM – Hyëna
Germáni v čele s frontmanem Saschou Konietzkem si už několik dekád jedou svůj techno industrial, deska „Hyëna“ je po delší době nápaditější, pěkně melodická i řezavě nadupaná.

Post metal/Hardcore/Psychedelic :
CHAT PILE – God s Country
Pokud máte pocit, že je takřka nemožné sloučit industriální noise rock typu Godflesh s nu metalem ala Korn, tak Amíci z Chat Pile vám předvedou, že to možné úplně v pohodě je.

BRUTUS – Unison Life
Brutus není jen česká tancovačka, ale shodně se jmenuje i belgické post hardcore trio. Jejich mix hutnosti a ponurá repetitivnost ve spojení s ženským zpěvem občas připomene Sonic Youth. Škoda extrémně zprzněného zvuku, CD bylo proto na silvestra rituálně zapáleno.

KING BUFFALO – Regenerator
Tato vycházející hvězda psychedelic rocku za minulých osmnáct měsíců vychrlila tři plnohodnotná alba, jedno lepší než druhé. Jejich uhrančivost, hlavně v živém provedení je nevídaná a patří mezi to nejlepší, co se v minulých měsících urodilo.

Thrash metal:
DESTRUCTION – Diabolical
Po několika nevýrazných albech, kdy už jsem nad kapelou lámal hůl, minulý rok povstali do boje s novým elánem a patřičnou energií.

MUNICIPAL WASTE - Electrified Brain
Nic nového loňská deska nepřináší, jenže ono se při tom nadupaném crossover retro thrashi tak pěkně štípe dříví!

HATRIOT - The Vale Of Shadows
Zetro Souza a spol mě baví kombinací dřevního thrashe s hardcore a grindem. Pestrá nahrávka, stejně jako jejich ostatní alba.

Doom metal:
MESSA – Close
Velmi zajímaví Italové, kteří mísí doom s gotikou a dalšími vlivy.

Hard rock / Glam:
WILD AMERICA – Old School Cool
Už před několika lety vydaný debut Amíků Wild America „Gasoline“ zaujal svým tahem na branku. I deska vydaná letos je velmi povedená a jako stvořená pro příznivce Van Halen nebo Danger Danger.

Jirka Lulek             



Vydáno: 20.01.2023
Přečteno: 2135x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11655 sekund.