VADER - Litany
No jo, no. Tady je to jasně za 10.

BABYLON A.D. - Rome Wasn`t Built In A Day
John Matthews je původní kytarista, který hrál už...

VADER - Litany
Jednoznačne 10/10

VADER - Litany
moje nejoblíbenější album, doufám, že se příští...

ELVELLON - Ascending in Synergy
Paráda. Jednoduché silné skladby, aké mi už dlhú...

PINK FLOYD - The Wall
Recenzy jsi trefil přesně na den kdy na THE WALL...

ELVELLON - Ascending in Synergy
To Petronius: podepisuji, koho zajímá...

ELVELLON - Ascending in Synergy
Z mého pohledu se nové album německé...

BURZUM - The Land Of Thulé
No těžko říct, jak to s tím albem bude... na...

BURZUM - The Land Of Thulé
Mám pocit, že album stále není hotové. Varg do...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SILVER BULLET - Shadowland

Finskou formaci Silver Bullet založil zpěvák Nils Nordling (ex-Dreamtale), který už v sestavě není, a kytarista Hannes Horma (ex-Turisas), jenž v současnosti funguje jako kapelník. Sedm let starý debut "Screamworks" vycházel z hororových příběhů, které pak seveřané prezentovali (v údajně velkolepém stylu) na koncertním turné. Druhé album "Mooncult" 2019 se zaměřilo na čarodějnictví, a aktuální fošna "Shadowland" si nechává otevřený prostor pro nejrůznější lyrická témata.

Při spuštění intra "Overture to Armageddon" se nám před očima začnou zjevovat celkem konkrétní apokalyptické obrazy. Mohutné sbory a teatrálně spektakulární atmosféra by mohla být klidně hlavním motivem nějakého hollywoodského trháku. Jde o spolehlivé vtažení do děje, který nabere na obrátkách v úvodní písni "Shadow of a Curse". V té Finové pokračují v apo-sborech a do hry navíc vhodí ostré heavymetalové riffy, což evokuje fúzi spolků Xandria a Primal Fear, nutno dodat, že velmi atraktivní a poslechovou. Když do této bombastičnosti vstoupí (nový) zpěvák Bruno Proveschi, může se nejprve zdát, že jeho subtilnější a neobhroublý hlasový charakter nebude pro danou muziku rovnocenným partnerem. Bruno nás ale brzy přesvědčí o opaku, jeho výkon je sebejistý a kontrastním efektem ideálně dotváří celistvý hudební obraz.

V úvodních tónech je každopádně cítit velký potenciál, který - ve spojitosti s náležitě přeprodukovaným zvukem - dává tušit, že se možná staneme svědky jedinečného metalového zážitku. Tento dojem potvrdí položka "To Ones to Fall" napěchovaná epickými melodiemi a korunovaná pochodovým chorusem, ve kterém se bohatě úročí více než desítka hostujících hrdel. Ve stopě "Creatures of the Night" Finové uberou z tempa a důstojně odvedeným obsahem (v čele s dalším chytlavým refrénem) připomenou tvorbu německých Serious Black, případně jejich krajanů Orden Ogan.

Řízná riffová hra s moderním přívlastkem se vrátí v metalovém políčku "Soul Reaver", jenž zdobí zrychlený refrén, předsólová vokální nástavba a strhující instrumentální plochy, pojímající prvky speedu i progu. Další sebejistý důkaz hledejme ve skladbě s názvem "Nighthunter", která je povedenou variací na klasický heavy metal, gradující v detailech jako je Brunovo krátké stylové zaječení. Beze zbytku zaujme členitý kousek "Dusk of Dawn" (s dalším parádním sólem), obdobně variovaná "...And Then Comes Oblivion" se zklidňující akustickou kytarou a folkovou mezihrou, případně závěrečná "The Thirteen Nails" s opravdu líbivou chorusovou částí. Snad pouze song "Falling Dawn" vyznívá oproti nabušenému okolí poněkud nenápaditě až unyle.

Finský kvintet nabídl velmi silné album, které jenom potvrzuje slibný start letošní power/heavymetalové sezóny. Dílo omračující svojí metalovou monumentálností, zcela vyspělým autorstvím a absolutní profesionalitou. Poslouchejte nahlas a poté jméno Silver Bullet rozneste do všech možných fyzických i sociálních koutů, tahle parta si to zaslouží!

Petr Štěpnička             


silverbulletofficial.com

YouTube ukázka - The Ones to Fall

Seznam skladeb:
1. Overture to Armageddon
2. Shadow of a Curse
3. The Ones to Fall
4. Creatures of the Night
5. Soul Reaver
6. …And Then Comes Oblivion
7. Nighthunter
8. Dusk of Dawn
9. Falling Dawn
10. The Thirteen Nails

Sestava:
Bruno Proveschi - zpěv
Hannes Horma - kytara, klávesy, vokály
Henri Asikainen - kytara
Ossi Elonen - baskytara
Patrik Albrecht - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 45:11
Mix, produkce: Hannes Horma, Janne Saksa
Mastering: Svante Forsbäck
Země: Finsko
Žánr: epický heavy/power metal

Diskografie:
2016 - Screamworks
2019 - Mooncult
2023 - Shadowland

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.02.2023
Přečteno: 1163x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Přívlastky jako...13. 02. 2023 8:15 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12699 sekund.