RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jozef MIHÁLIK (WARNA) - Teraz už jasne vieme, čo a ako chceme do budúcna robiť.

Asi jen těžko byste našli jinou kapelu, která má tak blízko k hradům, jako členové slovenské heavy blackové kapely Warna. Vloni vydané debutové album Warny se proto snad ani nemohlo jmenovat jinak, než “Castellum”. Nejen o úzkém vztahu k historickým objektům, ale hlavně o činnosti kapely se rozpovídal kytarista Jozef Michálik.

Mysteriózní metal plný duchařských příběhů – jak bys podrobněji popsal, co je od vaší hudby možné očekávat?
Charakterizoval si to veľmi jasne a výstižne. Ale ak to máme popísať podrobnejšie, tak hudobná stránka je takou rôznorodou zmesou black-metalových, heavy-metalových riffov s jemne symfonickými aranžmánmi. Texty sú väčšinou mysteriózne duchárske príbehy, prípadne historické stredoveké témy. Nazvime to „mystic black/heavy metal“.

Název kapely úzce souvisí s tvojí zálibou v historii, jedná se o historický název Starhradu, jehož zřícenina stojí na severozápadním Slovensku. Sám se aktivně podílíš na záchranách a rekonstrukcích dalších historických objektů. Daří se ti i prostřednictvím kapely přitáhnout pozornost k téhle aktivitě?
V minulosti som sa snažil iniciovať záchranu Starhradu a bolo to niekedy v rokoch 2009 a 2010. Z dôvodu vlastníckych vzťahov som tento problém riešil takmer desať rokov, až sa mi niekedy v roku 2017 podarilo nájsť nadšencov na hrady a založili sme na hrade združenie venujúce sa jeho záchrane. Popri riešení problému Starhradu som v roku 2010 založil Združenie priateľov Hričovského hradu. Okrem hradu Hričov sa venujem aj záchrane hradu Súľov, mýtnici v Dolnom Hričove a budove starej školy v Hričovskom Podhradí, kde plánujem zriadiť múzeum. Keďže dlhé roky nebolo možné reálne spustiť záchranu Starhradu, rozhodol som sa názvom hradu pomenovať aspoň kapelu. Jedná sa totiž o jedno z najobľúbenejších miest, kde chodievam pravidelne od detstva a vždy ma fascinovala potemnelá atmosféra tohto objektu. Myslím si, že skôr prostredníctvom združenia a záchrany hradov sa mi darí pritiahnuť pozornosť aj na kapelu, ktorá zatiaľ nie je moc známa.

Jak dlouhá je historie Warny? Některé údaje hovoří o začátku v roce 2017, jiné o roku 2014? Co z vaší minulosti považuješ za nejzásadnější okamžiky?
Akési prvopočiatky siahajú dokonca až do roku 2009, ale to bol len taký „skúšobňový pravek“ a so súčasnou podobou a zostavou Warny to nemalo veľa spoločného. Z tohto obdobia pochádza skladba „Mesačná balada“. Základ súčasnej zostavy (gitara, basa, bicie) sa sformoval v roku 2014. Dlhšiu dobu sme však mali problém so spevom. Vystriedali sa viacerí speváci a nedarilo sa nám nájsť stáleho speváka, ktorý by ku nám pevne zapadol. Tieto peripetie nás dlho zdržovali a bránili vývoju skupiny. Až v roku 2019 padlo zásadné rozhodnutie, že basgitarista, ktorý mal skúsenosť so zborovým spevom, prevezme aj úlohu speváka a budeme fungovať ako trio. Na jeseň 2020 sme išli do štúdia nahrať tri skladby s tým, že uvidíme, ako dopadne nahrávanie spevu a podľa toho sa rozhodneme čo ďalej. Celé nahrávanie však dopadlo veľmi pozitívne a tak sme sa rozhodli, že neostaneme len pri niekoľkých skladbách, ale spravíme celý album. Materiálu sme mali dostatok. Ďalší zásadný míľnik vývoja Warny bol, keď sme počúvali surové nahrávky zo štúdia a rozmýšľali nad aranžmánmi, ako celú hudbu ešte viac obohatiť. Rozhodli sme sa pridať orchestrálne a atmosférické prvky – orgán, sláky, dychy, syntetizátory a podobne. Keďže sme nemali záujem hľadať ďalšieho člena skupiny, ktorý by hral povedzme na klávesoch, tak to vyzeralo tak, že sme sa tri mesiace namiesto skúšok schádzali pri počítači, víne, vodnej fajke a skladali aranžmány, ktoré sa následne v štúdiu pridali do nahrávok v podobe samplov. Od vydania albumu používame sample aj na živých koncertoch.

V současné době kapela působí v mezinárodním složení – můžeš nynější složení blíž představit?
Gitarista Jozef je zároveň autorom všetkých textov Warny a časti hudby. Je to vyštudovaný muzeológ a vedie aj občianske združenie, ktoré sa zaoberá záchranou zrúcaniny hradu Hričov. Z týchto aktivít pochádza aj jeho inšpirácia v textoch a hudbe. Basgitarista/spevák Juraj je autorom časti hudby Warny. Pôsobí vo viacerých hudobných zoskupeniach. Okrem metalu hrá aj klasickú hudbu v komornom orchestri na kontrabase. Keďže mal skúsenosť aj so zborovým spevom, tak po neúspešnom hľadaní speváka sa chopil aj mikrofónu a zvládol aj blackový scream. Bubeník Nikolaj – okrem hrania na bicích sa vo Warne významne podieľa na aranžovaní a kompozícii skladieb a má na starosti aj technické veci ohľadom zapojenia aparatúry. Pochádza z Charkova (Ukrajina), avšak od roku 2013 žije na Slovensku. Začiatkom roku 2014 sa ozval na inzerát z internetu, keď Warna hľadala bubeníka. Následne prebehlo stretnutie v miestnom lokále a sformoval sa pevný základ Warny, ktorý funguje doteraz. Vokalistka Nicoletta – počas nahrávania albumu „Castellum“ sme potrebovali do niektorých pasáží nahrať ženský spev. Keďže je ženou bubeníka Nikolaja, tak riešenie bolo hneď na dosah. Po nahratí albumu sa v roku 2022 spontánne stala štvrtým členom Warny, pritom v metalovej hudbe sa predtým vôbec nepohybovala.

Poprvé jsem vás registroval v maskách, zdá se, že ty už jsou minulostí. Rozhodli jste se odhalit svoje ega, nebo kam se masky poděly?
Masky sme dočasne odložili nabok, pretože sme sa potrebovali sústrediť a vyriešiť iné technické veci súvisiace so živým hraním. Do budúcna sa plánujeme v nejakej podobe k maskám alebo oblekom vrátiť, pretože vizuálnu stránku skupiny považujeme za dôležitú. Chceme k tomu však pristúpiť seriózne a prejsť to s profesionálnym maskérom, takže chvíľu to ešte potrvá.

Je zjevné, že jsi velkým příznivcem historie, pověstí, mýtů. Je pro tebe historie a temné příběhy hlavním tématem pro Warnu? Vycházíš při tvorbě ze skutečných historických událostí nebo má fantazie větší přednost?
V tomto prípade má väčšiu prednosť vlastná fantázia, ktorá vychádza z atmosféry hradných zrúcanín, noci, historických objektov, povestí a mysterióznych filmov. Do textov sú preklopené aj nočné mory autora.

Váš vztah k historii se odráží i v užití tradičních lidových nástrojů – houslí, flétny, … Zajímá tě historie i z hlediska hudebních nástrojů, dá se čekat, že se ve vaší hudbě objeví nějaký hodně netradiční nástroj?
Síce nie vyslovene historický, ale v metale určite netradičný nástroj je xylofón, ktorý sme použili pri nahrávaní v štúdiu a je ho počuť vo väčšine skladieb. O históriu hudobných nástrojov sme sa zatiaľ zvlášť nezaujímali, ale sme otvorení prakticky akýmkoľvek nástrojom. Okrem xylofónu je dosť možné, že čoskoro použijeme v štúdiu aj harfu alebo kontrabas. A čo môžeme prezradiť – máme rozpracovanú novú skladbu, ktorá je dosť avantgardná a bude v nej swingová pasáž, možno aj s dychovým sólom.

Od vydání debutové desky „Castellum“ uběhl nějaký čas, jaký k ní máš v současné době vztah? Je na albu skladba, na kterou se při koncertech těšíš, že si ji zahraješ na živo?
„Castellum“ považujeme za prepracovaný a vyvážený album s pôsobivou atmosférou. Zachytáva veľké časové obdobie vývoja Warny, pretože viaceré skladby alebo riffy boli zložené pred rokmi, avšak dopracované a zaranžované do finálnej podoby boli len nedávno. Keď sme išli do štúdia, nemali sme úplne jasnú predstavu o tom, ako by mal album vo výsledku znieť, viaceré veci boli otvorené a spontánne sa dotvorili počas nahrávania. Týmto albumom sme si definovali svoj štýl, ujasnili postup komponovania a teraz už jasne vieme, čo a ako chceme do budúcna robiť. Obzvlášť si na koncerte vieme užiť úvodnú skladbu „Temný sen“ a dlhšiu mystickú skladbu „Pod nočnou oblohou“.

Trochu mě překvapilo, že na „Castellum“ vládne sice působivá a poměrně skromná atmosféra. Byl to záměr nehrát na nějakou výraznější opulentnost a nechat spíš vyniknout základ skladeb?
Presne nevieme ako to myslíš. Nám sa práveže zdá, že hudba je prepracovaná a plná rôznych orchestrálnych prvkov, čo nie je až tak typické a použitie xylofónu v metalovej hudbe, už vonkoncom nie. U nás je dôraz kladený predovšetkým na hudbu, spev pôsobí ako ďalší hudobný nástroj, ktorý ju dopĺňa a dáva hudbe mysteriózny príbeh. Spev je preto možno menej výraznejší aby neprebil samotnú podstatu hudby. No nám osobne sa to skromne nezdá a zakomponovanie zborového spevu, screamu a ženského čistého spevu v blackovej hudbe v našich končinách nie je typické. Snažíme sa hudbu a spev zladiť tak, aby jedno druhé neprevyšovalo.

Jak je Warna připravená na koncertní sezónu? Čím bys posluchače, který dosud neměl s Warnou nic do činění přilákal na vaše vystoupení?
Koncertný set máme nachystaný a vieme ho kedykoľvek zahrať. V súčasnosti nie je na Slovensku veľa podobných kapiel a preto, kto má rád melodický mysteriózny heavy/black, nech si vypočuje náš album a príde nás podporiť na koncert. Informácie o kapele zverejňujeme predovšetkým na facebookovej stránke Warna.

Nabízí se otázka, zda Warna neplánuje zasadit svá vystoupení na historické objekty a tím k nim přitáhnout větší pozornost a koncertům dodat specifickou atmosféru...
Toto je presne vec, ktorú máme v pláne. Okrem klubových koncertov by sme chceli zahrať na hradnej zrúcanine. Potrebujeme nájsť podobne zmýšľajúce kapely a skôr či neskôr takúto akciu zorganizujeme.

Savapip             


FB WARNA

YouTube ukázka - Pod nočnou oblohou

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.03.2023
Přečteno: 685x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12907 sekund.