RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Nick TROTTI (MAJESTIC RYTE) - I po třiceti letech můžete natočit debut

Od založení heavy metalové formace Majestic Ryte letos uplynulo již třicet šest let a jen o něco málo mladší je její debutové EP, které se stalo mezi sběrateli kvalitní kovové muziky velmi vyhledávanou záležitostí. Kapela se na dlouhou dobu odmlčela, ale zájem o tuto nahrávku v podstatě dovedl kapelu opět na koncertní pódia. O celé anabázi jsme si povídali s kytaristou a mluvčím kapely Nickem Trottim, který osvětlil bílá místa z historie souboru, ale povyprávěl i o debutovém albu s eponymním názvem, a o současném stavu událostí, které se v souboru udály. Naslouchejme odpovědím Nicka.

Přibližně v raných osmdesátých letech minulého století vznikla kapela Majestic Ryte. Můžete její vznik přiblížiti?
Kapela Majestic Ryte se dala dohromady v roce 1987. Úplně v počátku jsem odpověděl na inzerát v hudebním časopise, ve kterém dvojice muzikantů hledala kytaristu. Zaujalo mě to a tak jsme si s baskytarisou Johnem Funkem a bubeníkem Tomem Sauerem dali schůzku u mě doma, kde jsem jim představil několik písní a nápadů. To, co slyšeli, se jim zalíbilo. Neviděl jsem však žádného zpěváka a tak jsem se zeptal, zda-li o někom vhodném neví. John si vzpomněl na Grega Tsaknakise, se kterým kdysi hrál v jedné kapele. O několik dní později již Greg poslouchal to samé a byl rovněž nadšen. Zarezervovali jsme si termíny ve studiu, abychom tam mohli nápady dopilovat a již tehdy mezi námi vznikla velmi silná chemie. Za tři měsíce jsme již absolvovali první koncerty….

Váš hudební projev byl velmi pestrý. Obsahoval hard rockové prvky staré školy i dravější postupy, které v náznacích připomínaly Manowar nebo Riot, ale byla znát i snaha o zakomponování progresivně metalové prvků. Která kapela vám byla největší inspirací?
Ovlivnilo nás velké množství kapel, počínaje od Black Sabbath, Fates Warning, King Diamond, Mercyful Fate až po Queensryche, či klasiku od Iron Maiden a Judas Priest.

Na internetu lze slyšet vaše pětipísňové demo z roku 1988, které se postupem času stalo raritní a vyhledávanou záležitostí. Proč jen EP?
Měli jsme složeno více písní, ale na první EP jsme vybrali a nahráli skutečně pět nejsilnějších písní, abychom měli co nabídnout firmě. Z tohoto období pochází i „Guardian“ které je na novém albu. Jen jsme ji trochu přepracovali a naleštili, aby odpovídala moderní produkci.

Poté se za nějaký čas nad kapelou Majestic Ryte zavřela voda. Co se stalo?
V roce 1990 jsme se bohužel rozešli s Gregem Tsaknakisem. Kapela pořádala konkurz, kterého se zúčastnilo několik pěvců, ale zjistili jsme, že žádný nedokáže staré písně se ctí zazpívat. Gregův hlas je prostě jedinečný, rozmanitý a velmi silný, nikdo ho nedokázal nahradit. Mnoho času neuběhlo a kapela se zcela rozpadla.

Do roku 2018 jsme zaznamenali hudební aktivity především u baskytaristy Johna Funka (Full Stack, Sinister Green). Ostatní hudebníci si dali oddych?
Po rozloučení jsme šli každý svou cestou. Udělal jsem si tři roky přestávku a pak jsem začal hrát v dalších kapelách. Tom Sauer také hrál v nějaké kapele, na jejíž název si už nevzpomínám.

Tebe jsem zaznamenal v tribute souboru Life After Death a power metalových Wind Wraight, ve kterých byl vliv souboru kolem Steva Harrise také hodně znát. Plánuješ další spolupráci s těmito kapelami ?
S Wind Wraight jsem kdysi dávno vystupoval a natočil album. Odehráli jsme v září 2022 poslední koncert a kapela se rozpadla. I mé učínkování v Life After Death je minulostí a nyní veškerou energii a pozornost soustředím na Majestic Ryte.

V roce 2018 bylo vydáno v reedici EP s remasterovaným zvukem. Kdo to navrhl?
V roce 2018 naše EP znovu vydal a přepracoval Manos Koufakis, manažer Sonic Age Records v Řecku, který je velký fanda starých heavy metalových kapel, aktivně je vyhledává a jejich stará alba, která se desítky let nedají sehnat, znovu vydává v omezených edicích.

Majestic Ryte se také vydali do Evropy, konkrétně do Řecka. Co vás tam zavedlo?
Na základě reedice EP jsme byli pozváni, abychom vystoupili na obrovském evropském festivalu ‘Up the Hammers‘ 2019 v Aténách, kam jsou zvány kapely známé z období rozkvětu heavy metalu. Byli jsme zařazeni jako předkapela Armored Saint, vystupovali tam také Liege Lord nebo Eternal Champion. Publikum bylo neuvěřitelné a velmi vášnivé. Byl to nezapomenutelný zážitek.

Jak se s vámi Manos Koufakis kontaktoval a dohodl nahrání nového alba?
Po znovuvydání EP u Manose v Sonic Age Records a po vystoupení na festivalu „Up to Hammers“ v Řecku jsme byli bezproblémovou spoluprací s ním tak nadšeni, že jsme se rozhodli i naše nové album vydat u jeho firmy. Sám nás kdysi vyhledal a zajistil nám kvalitní mix a mastering.

Po návštěvě Řecka Majestic Ryte počali s prací na svém prvním LP, které bylo dokončeno v roce 2021. Vychází až v těchto dnech. Časová prodleva byla z důvodu epidemie C19?
Covid všeno zbrzdil. Když se situace počala zlepšovat a restrikce nebyly tak velké, vrátili jsme se do práce a dotvořili nový materiál. Nahrávání alba trvalo celkem šest měsíců.

Velmi nás mrzí nešťastná událost s vaším baskytaristou Johnem Funkem, který se nedožil vydání alba. Máte za něj již nějakou náhradu?
Ztráta Johna Funka měla naprosto devastační následky pro nás, jeho rodinu a přátele. Byl velmi hrdý na to, že se podílel na nové desce a docela upřímně by chtěl, abychom pokračovali a neodložili celou záležitost k ledu. Momentálně jsme v období, kdy je vyhlášen konkurz na místo baskytaristy.

Nové album obsahuje deset písní. Po srovnání s demem je slyšet obrovský kus cesty, který kapela ušla, jak po zvukové, tak skladatelské stránce. Každý song dokáže zaujmout něčím jiným – ve „Fractured Mind“ thrashové riffy, těžkotonážní ponurou náladu v „Strawman Cometh“ nebo progresivně metalové postupy v hitu „Hadrian`s Path“, kde se mi vybavili kolegové Queensryche. Byla pestrost záměrem?
Nevím, jestli to bylo úmyslné. Jakékoli nápady, které z nás vycházejí, pokud se nám líbí a myslíme si, že to zní dobře, tak je zapracujeme do nahrávky a doufáme, že se to posluchačům zalíbí.

Oproti demu jsou prog metalové postupy daleko více slyšet, v písních je mnoho rytmických přechodů a zvratů. Kdo je autorem muziky?
V podstatě jsme se inspirovali sami sebou navzájem a použili různé nápady, které jsme měli. Deska je naším společným dílem a každý něčím přispěl. Některé hudební prvky jsou jednoduché, ale mohou prostřednictvím některých prog postupů používaných v současné době působit zajímavě.

Jak jste spokojeni s výsledným mixem a zvukem? V heavy metalu často slyšet clipping a nežádoucí dynamická komprese...
S konečným mixem jsme maximálně spokojeni. Zvuk je velmi syrový, plnokrevný s hustotou a hmotností. Zvuk byl masterován Nasosem Nomikosem, který má skvělé studio s perfektním vybavením. Doufám, že si to opravdoví metaloví fanoušci užijí. Play it loud!

Coby kytarista jsi odvedl velký kus práce, když jsi musel dohrávat několik vrstev kytar. Neuvažujete o přijetí druhého kytaristy na koncertní vystoupení?
Ne. Nebudeme najímat jiného kytaristu. Zatím nemáme ani basáka. (smích)

Čekají vás v dohledné době nějaké koncerty a nechystáte se opět někam do Evropy?
Momentálně nemáme žádné show. Koncertování po Evropě by bylo naší srdeční záležitostí, snad se nám to s Boží pomocí ještě někdy povede….

Jirka Lulek             


FB MAJESTIC RYTE

YouTube ukázka – Hadrian`s Path

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.03.2023
Přečteno: 466x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15548 sekund.