CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Thrashmetalové novinky roku 2023 - části IV. - kapely: EXITUS, LEATHER BRIGADE a DESTROY!

EXITUS - Liebyrinth
Příběh české kapely Exitus je skoro dojemný. Začátky hraní se datují až do časů sametové revoluce, poté následuje dlouhé období nečinnosti a téměř zázračné znovuzrození, na jehož konci stojí letošní debutovka "Liebyrinth". Za vznikem alba stojí především úsilí dvojice kmenových členů Víti Ferenčáka a Vladana Pražáka, kteří se ke své kapele Exitus vrátili po rozpadu formace Eternity. Pokud se někdo řadí mezi příznivce klasického thrashe, jenž je servírován v patřičně ostrém pojetí, bude se při spuštění tohoto alba cítit jako v sedmém pekle. Kytary řežou jako cirkulárky a rytmická sekce se rozhodně nenechává zahanbit. To vše můžeme poznat díky vynikajícímu zvuku, který snese srovnání s nejlepšími světovými spolky. Kapela si umí pohrát se stavbou a na žádném tempu nespočine neúměrně dlouhou dobu. Inspirační proudy jsou zřejmé a směřují s mnohdy až submisivní úctou k zámořským ikonám jako Metallica, Exodus nebo Slayer. Suma sumárum, je velmi příjemné zjistit, že máme v tuzemském undergroundu kapelu, která zvládá žánr s takovou grácií a v rámci anglicky zpívajících spolků nemá moc velkou konkurenci. Tedy alespoň po instrumentální stránce. Pokud se týká zpěvu, situace už tak veselá není. Zpěvák Petr Kupka má svébytný styl, který ovšem za hudební složkou výrazně pokulhává. Jeho projev by se dal přirovnat k primitivnímu pořvávání podnapilého štamgasta v zapadlé vesnické knajpě. Samozřejmě půjde o věc názoru, já osobně jsem se ale ani po několika pokusech nedokázal přes Petrův zpěv dostat. Atraktivní vábení kapely Exitus tak u mě skončí pokaždé, když přijdou na řadu vokály.
5/10
YouTube ukázka - celé album

LEATHER BRIGADE - Pray to the Knife
Málo platné, jednou za čas je nutné vyprášit repráky nějakým povedeným blackened-thrashem. Nejnověji se k tomu nabízí rumunská skvadra Leather Brigade, která v dubnu zveřejnila debutové EP "Pray to the Knife". Tento titul společně s obalem indikuje nadhled v přístupu čtveřice Bukurešťanů, stejně jako názvy skladeb nebo přezdívky samotných hudebníků. Tato nadsázka je ideálně dotvořena instrumentací, jež sází jedno žánrové klišé za druhým, díky nasazení Rumunů, dobrému zpěvu a zvuku, se ale tato staronová hra setkává s jednoznačným úspěchem. Stylová mozaika je nasnadě: speed, thrash, heavy metal, punk, sem tam nějaké rock´n´rollové sólo, krátké nájezdy, tempové uvolnění a rychlý návrat do rytmického závaru. To vše je na debutovém EP kapely k mání, a to ve velmi kvalitním provedení. Vrcholem rychle plynoucí nahrávky je závěrečné smilstvo "Sex With Satan", které ve své tempové zaťatosti působí patřičně démonickým dojmem. Vůbec nevadí, že Rumuni nepřišli s ničím osobitým, důležitá je chuť, kterou dokázali své hudební jednohubce dodat a jež by měla být pro fanoušky žánru velmi lahodná.
7/10
YouTube ukázka - celé EP

DESTROY! - Pomsta společnosti
"Destroy! je nejmladší česká metalová kapela." Tato věta na nás při seznamování s berounskou partou vyskočí jako první, a popravdě řečeno není úplně jasné, co znamená. Datum založení svého spolku pánové určitě na mysli neměli (jelikož by to postrádalo logiku), a tak jde pravděpodobně o jejich věk, který se pohybuje okolo patnácti let. V tomto ohledu působí trojice Středočechů skutečně neobvykle, jen těžko ale můžeme předpokládat, že se po domácí scéně nepohybují smečky s ještě mladším osazenstvem. Jde každopádně o zajímavou informaci, jelikož hudba berounských nijak nedospěle nepůsobí. Existuje řada faktorů, které působí úsměvně - počínaje názvem kapely, přes obal, až po texty skladeb. Jenže řemeslně je všechno víceméně v cajku a pubertální naivita může být klidně tím, čím trojice metalistů přitáhne pozornost nemalého množství posluchačů. Paradoxně se přitom může jednat o skupinu čtyřicátníků+, kteří v hudbě Destroy! naleznou nostalgické ozvěny začátku devadesátých let, kdy zde podobných kapel běhalo jako máku a songy ve stylu "Kvadratury ženy" byly běžnou součástí metaláckých playlistů (namátkou třeba "Dech mrtvý milenky" od V.A.R.). Berounské trio tuto sentimentální tendenci ještě účelově podporuje v textu písně "Jak se taví ocel", ve které zní jména kapel jako Slayer nebo Sodom, včetně upomínkových riffů a celkově retrospektivní nálady daného songu. Na jiných místech zase dochází k prolínání bezmála melodeathových motivů s groovem a chytlavostí klasického heavy metalu ("Za zrcadlem"), jindy tuzemští mladíci vystaví členitý song s pochodovými thrashovými plochami i deathovými blast beaty ("Masakr"). Zajímavě působí vokál Šimona Krále, který přepíná mezi dvěma polohami, přičemž prozatím je lepší v té melodičtější. EP "Pomsta společnosti" působí většinu času úsměvně, když ale přistoupíme na odlehčenou hru berounské party a ještě budeme mít na paměti věk hudebníků, musíme výslednou nahrávku hodnotit v podstatě jenom kladně.
6/10
YouTube ukázka - celé EP

Petr Štěpnička             


EXITUS

FB EXITUS

Seznam skladeb:
1. Repressive Tolerance
2. Final Solution (...of Existence)
3. Ruleout
4. Flash Remains
5. Destroy This World
6. World Error
7. The Nothingness (Preludium)
8. Apocalypse Never
9. God Has Left This Place
10. Liebyrinth
11. Escape from Reality
12. God Only Knows

Sestava:
Petr Butchek Kupka - zpěv
Vladan Pražák - kytara, vokály
Víťa Ferenčák - kytara
Marek Lipov - baskytara
Aleš Dámek - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 50:16
Země: Česká republika
Žánr: thrash metal

Diskografie:
2023 - Liebyrinth

--------------------------------------------------------------

LEATHER BRIGADE

FB LEATHER BRIGADE

Seznam skladeb:
1. Alcoholic Night
2. Pray to the Knife
3. Mistress of Hell
4. I Am the Night
5. Sex with Satan

Sestava:
Victor Nekrohammer - zpěv, baskytara
Tudor Speedboozer - kytara
Alex Fleshripper - kytara
Cryspinel Nefuneraru - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 16:21
Mix, mastering: Mihnea Ferezan
Země: Rumunsko
Žánr: blackened-thrash metal

Diskografie:
2023 - Pray to the Knife (EP)

--------------------------------------------------------------

DESTROY!

FB DESTROY!

Seznam skladeb:
1. Kvadratura ženy
2. Za zrcadlem
3. Pomsta společnosti
4. Masakr
5. Jak se taví ocel

Sestava:
Šimon Král - zpěv, kytara
Jiří Kux - baskytara
Ondřej Szeliga - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 17:07
Label: Coffeegrinder
Země: Česká republika
Žánr: heavy/thrash metal

Diskografie:
2023 - Pomsta společnosti (EP)

Související články - Thrashmetalové novinky roku 2023


Vydáno: 05.05.2023
Přečteno: 14038x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vidím, že...23. 05. 2023 7:52 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14449 sekund.