CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANTARES - V

Začiatkom roka 2023 mi chalani z Metal Age Productions vsunuli do rúk v poradí piaty radový album od melodických death metalistov Antares. Chalani majú skúšobňu na tej istej chodbe ako Ramchat, v ktorom hrám, takže neraz, keď idem na skúšku, počúvam riffy a ich cvičenie a veľakrát si v duchu vravím: „dobré... dobrý nápad“.

Album "V" otvára skladba asi s najsilnejším refrénom z celého albumu. Hudobne v nej dokonca cítiť hardcorovú nasratosť, aj keď základová platňa čerstvého albumu je jednoznačne odliata z death metalu. Celkovo sú refrény Antaresu originálne, „podivné“, nejdú na prvýkrát do ucha, ale po viacero vypočutiach začnú kvitnúť a vaša myseľ si rozpomenie a krochká si spokojnosťou. Tak sa aspoň mne okrem otváracieho Pľuhavca prihovorili aj refrény zo skladieb "Z rán", "Ty ja my vy oni", "Pán tvorstva" (posledné dve sú ďalšie nepísané hity albumu).

Hudobne by som Antares šupol do komody melodického death metalu, ale nie je to také jednoznačné. Kde-tu sa zjaví aj náznak black metalu a to vďaka umne vymysleným gitarovým vyhrávkam, šikovne rozdvojeným gitarám. Asi to bude chalanom znieť divne, ale ja v ich tvorbe cítim aj štipku hardcoru, za čo môžu hlavne sekavé a posúvačkové gitarové riffy. Páči sa mi, že chalani sa neboja ani vybrnkávať či prejaviť sa aj v klasickom heavy alebo obyčajnom melodickom metale. To je to ich tešenie sa z pekne vymyslených gitarových vecí... Ale vedia vojsť aj do technických vôd, kde v zábleskoch matne pripomenú už neexistujúci technický death metal / grindcorový Protest, ktorý boli rovnako tak Martinčania.

Ak mi čosi vadí, tak je sú to práve zasekávacie riffy a bežné gitarové postupy, ktoré som už stokrát kdesi počul u iných kapiel, či to smrdí už miliónkrát odšťavenou starinou. Chalani sú nadaní, veľa ich rifov je svetovo ukážkových, takže byť nimi by som pri ďalšom albume zaviedol silnejšiu autocenzúru a pracoval len so silnými a neohratými motívmi. A ešte mi vadí plytvanie nápadmi. Napríklad si viem predstaviť rozvinutie vybrnkávačky zo začiatku i konca piesne "Keď človek nevie". To by šlo do super atmosféry, ale členovia ju nechali len ako otváraciu a ukončovaciu náladovku a potom ju uťali. Škoda... Taktiež skvelo vystavený refrén plný napätia a bolesti v piesni "Z rán". Človek musí čakať skoro minútu a pol, aby sa ho dočkal, odvážnejší aranžér by s takouto muníciou pokojne otvoril pieseň a ten refrén by tam bol trikrát a nielen dva... Prípadne to mohla byť dlhšia a komplexnejšia kompozícia, určite lepšia ako fádny zlepenec "Muzika hraj", ktorý uzatvára album a je najdlhším zásekom tejto radovky. Ale to je môj pohľad, chalani to chceli takto, tak to aj skončilo. Bodka.

Zvukovo nahrávka na jednotku. Gitary krásne čitateľné, s hojnou dávkou hnevu, klávesov tak akurát na podporenie atmosféry, bicie prehľadné, kde nad všetkým kraľuje kvalitný, široký, nízko položený death metalový vokál Peťa Kaštíla. Ale Peťo vie aj zascreamovať, škrek mu ide taktiež na parádu. Ak máte radi melodický death metal na štýl At The Gates, nech sa páči, šikovní Martinčania Antares sa vám budú určite páčiť.

Hirax             


FB ANTARES

YouTube ukázka - Keď človek nevie

Seznam skladeb:
1. Pluhavec
2. Five
3. Keď človek nevie
4. Z rán
5. Chcel si sa podieť
6. Ty ja my vy oni
7. Proti srsti
8. Pán tvorstva
9. Démonov strach
10. Muzika hraj

Sestava:
Peter Kaštíl - zpěv
Michal Puškár - kytara
Juraj Mác - kytara
Juraj Šimek - baskytara
Michal Miko - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 37:28
Label: Metal Age Productions
Země: Slovensko
Štýl: Melodický death metal

Diskografie:
2001 - Sad Hope
2003 - Made in Fear
2005 - Mind Collectors
2011 - Resurrection
2022 - V

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.04.2023
Přečteno: 874x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1048 sekund.