ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WONDERS - Beyond the Mirage

Přestože v italské kapele Wonders figuruje pět hudebníků, náhodný kolemjdoucí by mohl nabýt dojem, že se jedná pouze o tříčlenný projekt. Svádí k tomu obal novinky "Beyond the Mirage", kde u loga skupiny vidíme jména dvojčat Lunesuových a řeckého všeuměla Boba Katsionise. Na purpurovém podkladu jsou navíc vyobrazeny tři postavy, což výše zmíněný pocit jenom umocňuje a vůbec bych se nedivil, kdyby zbývající dvojice Luca Negro a Marco Pastorino byla touto ignorací mírně dotčena. Vždyť minimálně druhý jmenovaný coby zpěvák výrazně přispívá k výslednému profilu kapely, která se do paměti powermetalových fanoušků úspěšně zapsala už debutovým zápisem "The Fragments of Wonder".

Dva roky stará prvotina vynikala autorskou hravostí, ve které se mísily jako pírko lehké melodie s ostřejšími nadžánrovými vrstvami. Na letošním studiovém bratříčkovi jsme svědky jisté změny. Ubyly progresivní prvky (známé i z dalšího působiště bratrů Lunesuových, kapely Even Flow) a přibylo speed metalu. Proti tomu obvykle nic nenamítám, v případě party Wonders jde ale o strategii, která jakoby pocházela odněkud zvenčí a nevyvěrala z "upřímných tvůrčích pohnutek". Takový pocit podporuje podobnost s klasickou érou finských Stratovarius, ke které dojde nejen v rámci příslušných skladeb, ale také na dalších místech, nejvýrazněji pak uvnitř baladického kousku "All My Dreams", kde si autoři velmi okatě vypomohli známou Tolkkiho pasáží.

Jelikož se ale na tvorbě desky podíleli talentovaní umělci, výsledek nakonec není tak špatný, jak by se z předešlých řádků mohlo zdát. Ve všech písních se vyloupne záživná plocha, za kterou je cítit kompoziční vklad řeckého mistra, jenž se zároveň postaral o aranže a zvuk alba. Několikrát se kladné motivy rozprostřou na celou délku skladby, a v tu chvíli zase rozpoznáme citlivě vykreslené skladatelství italských bratrů. Vrcholem se v tomto ohledu stává dvojička skladeb ze středu tracklistu, jmenovitě "Once Upon a Time" a "In & Out of Time". Oba kousky vynikají svěží energií, ve které se ukrývá podíl inteligentního skladatelství a melodické pohody, jež se přirozeně přelévá na území power/heavy metalu a hard rocku.

Zvláštní zmínku zaslouží zpěvák Marco Pastorino. Ten se v poslední době prezentuje v jedné kapele za druhou, a jakoby se tato řemeslná frekvence na jeho zpěvu trochu podepsala. Markův výkon není tak jistý a odvážně hravý, jako v případě debutu Wonders, občas se dokonce neubrání falešným tónům. Celkově si ale Pastorino pozici dobrého frontmana obhájí a není pochyb o tom, že stále patří mezi přední italské frontmany. Když k tomu dostane silné autorské podklady (krom jmenovaných písní je nutné vypíchnout i rámující položky "One Million Times" a "The Time of Your Life", která by se dala považovat za ideální propojení italského a finského speedu), je evidentní, že jihoevropský spolek pořád znamená jistotu dostatečně poutavého žánrového poslechu.

Petr Štěpnička             


FB WONDERS

YouTube ukázka - One Million Miles

Seznam skladeb:
1. One Million Miles
2. Breaking the Chains
3. Here I Go Again
4. Hold Me, Save Me
5. Once upon a Time
6. In & Out of Time
7. Coming Home
8. All My Dreams
9. Into the Light
10. The Time of Your Life

Sestava:
Marco Pastorino - zpěv
Pietro Paolo Lunesu - kytara
Luca Negro - baskytara
Bob Katsionis - klávesy
Giorgio Lunesu - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 45:00
Mix, produkce: Bob Katsionis
Label: Limb Music
Země: Itálie
Žánr: melodický power metal

Diskografie:
2021 - The Fragments Of Wonders
2023 - Beyond the Mirage

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.07.2023
Přečteno: 584x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09013 sekund.