CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TESTAMENT - Demonic

Testament byli vždy kapelou, která pokukovala po práci úspěšnějších kolegů. Nejčastěji to byla Metallica, potom Pantera, v polovině devadesátých let ale metalovým světem zacloumaly jiné spolky, např. Fear Factory, Machine Head nebo Sepultura, což Petersonovi s Billym nemohlo uniknout. Dalo se tedy čekat, že sedmá řadovka jejich formace bude nasáklá temnou brutalitou a možná i něčím jako kontrapozitivní energií. Jenže to, co se na pultech obchodů objevilo 24. června roku 1997, vyrazilo dech úplně všem. Tohle byl Testament, který posluchačům posílal pozdrav ze samotného pekla...

Po vydání desky "Low" dali kapele vale jak "jednoalboví" John Tempesta a James Murphy, tak - a to bylo horší - původní basista Greg Christian, se kterým si Eric s Chuckem přestali rozumět. Tyto nervózní a čím dál častější pohyby uvnitř sestavy (všichni tři odpadlíci se po čase v Testamentu zase objevili) byly odrazem doby, ve které na metal zanevřelo hodně "fanoušků" a kdy hudebníci houfně upadali do existenčních i existenciálních krizí. Pátrání po hudební identitě se nevyhnulo ani zbývající dvojici Kaliforňanů, která se opět rozhodla vydat cestou soudobých trendů. K pouti, na jejímž konci stál černý pomník s názvem "Demonic", byl pozván zkušený a osobitý bicmen Gene Hoglan, a basista Derrick Ramirez, jenž stál na začátku osmdesátek u zrodu kapely (tehdy ovšem v pozici kytaristy).

Problémy byly také s vydávající firmou Atlantic Records, pro kterou se Testament stal, stejně jako většina metalových kapel, nerentabilní (manažeři labelu naříkali už v roce 1992, kdy se desky "The Ritual" prodalo "pouhých" 250 000 kusů za rok, což tak nějak mluví samo za sebe). Chuck Billy tuto situaci vyřešil vyloženě lišácky, když se rozhodl založit vlastní firmu Burnt Offerings Inc., díky čemuž se stal vlastníkem autorských práv budoucích skladeb (tuto strategii nyní Billy důrazně doporučuje všem začínajícím muzikantům). K propagační záštitě Testament využili několik labelů, až v půli nultých let zakotvili u největšího z nich, gigantu Nuclear Blast.

Album "Demonic" je nejtemnějším a z dnešního pohledu také nejméně oblíbeným zápisem kapely, zřejmě proto, že se odlišuje od zbytku metalografie, a to po žánrové, ale i kvalitativní stránce. Když jsem album na konci devadesátek poprvé slyšel, okamžitě mě zaujal sekaný riff na začátku první skladby "Demonic Refusal". Syrová brutalita spojená s groovy/thrashmetalovou (a lehce deathovou) úderností mě tenkrát hodně brala a svým způsobem funguje i dnes, zvlášť s ohledem na obstojný, industriálně převalovaný zbytek skladby.

V souvislosti s tímto albem si ale pamatuji ještě jedou věc: nikdy jsem jej nedoposlouchal do konce. A musím říct, že je to pro mě složité i po šestadvaceti letech od jeho vzniku. Těžko se přenáším zejména přes nu-metalové vlivy a paušální neprostupnost hudební tkáně. Časem se playlist mění v objemné tělo plné instrumentálních chrupavek a sulcovitého tuku, který obaluje mozek do nepříjemného zkoprnění. Atraktivní náhon prvního songu se vlévá do jednotvárného reje, do kterého Peterson expeduje kvákavá sóla a vůbec zvuky, jež jsou silně inspirované říší zvířat. Kladné body lze udělit za hutnou produkci a všeobecnou potemnělost, která celkem věrně rezonuje s titulem či vizuálním ztvárněním díla, a také za skutečnost, že album prakticky v ničem nevykrádá Metalliku.

Ocenit lze rovněž snahu o nákuk do jiných skladatelských teritorií, ale hlavně skutečnost, že šlo jenom o krátký "nadžánrový" románek. Jak dnes víme, kapela se začala postupně navracet ke svému původnímu stylu a po různých nepřízních osudu se opětovně nadechla k velkolepým muzikantským výkonům.

Petr Štěpnička             


www.testamentlegions.com

YouTube ukázka - Demonic Refusal

Seznam skladeb:
1. Demonic Refusal
2. The Burning Times
3. Together as One
4. Jun-Jun
5. John Doe
6. Murky Waters
7. Hatreds Rise
8. Distorted Lives
9. New Eyes of Old
10. Ten Thousand Thrones
11. Nostrovia

Sestava:
Chuck Billy - zpěv
Eric Peterson - kytara
Gene Hoglan - bicí
Derrick Ramirez - baskytara

Rok vydání: 1997
Čas: 40:51
Mastering: George Marino
Produkce: Eric Peterson, Chuck Billy, Douglas Hall
Label: Burnt Offerings Inc., Music For Nations
Země: USA
Žánr: groove/thrash metal

Diskografie:
1987 - The Legacy
1988 - The New Order
1989 - Practice What You Preach
1990 - Souls Of Black
1992 - The Ritual
1994 - Low
1997 - Demonic
1999 - The Gathering
2001 - First Strike Still Deadly
2008 - The Formation of Damnation
2012 - Dark Roots of Earth
2016 - Brotherhood of the Snake
2020 - Titans Of Creation

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.07.2023
Přečteno: 1566x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
...Za mě tři...2. 08. 2023 15:49 _medvěd_
John DoeJestli si dobře...29. 07. 2023 16:01 Domy
Tak tohle je asi...29. 07. 2023 12:03 rumcajs
Strašná sračka,...28. 07. 2023 14:31 Meres
Tohlealbum jsem zkusil...27. 07. 2023 16:49 Domy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09381 sekund.