ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TESTAMENT - The Gathering

Existenciální krize, kterou si během devadesátých let prošla většina thrashmetalových kapel, byla svým způsobem darem z nebes. Hudebníci zkoušeli překročit hranice žánrů a pouštěli se do experimentů, které měly očistný účinek. Někteří dokonce v daném období nabídli umělecky nejhodnotnější kousky, jiní se alespoň trochu oklepali od autorských schémat a mohli díky tomu nabrat druhý dech. Všichni ale nakonec zjistili, že jediná cesta zpět na výsluní vede přes žánr, který je proslavil. Thrash začal být na přelomu milénia opět v módě, a tak se k němu postupně vrátila většina významných spolků, včetně hlavních hrdinů tohoto seriálu.

Po albu "Demonic", jehož temně metalový obsah navedl Testament do slepé uličky, muselo dojít ke změně. Opět se čistila sestava, a opět se do ní povedlo zlanařit největší mistry oboru. Vrátil se přebíhavý kytarový pavouk James Murphy, baskytaru uchopil Steve DiGiorgio a za bicí sestavu si nedřepl nikdo jiný, nežli Dave Lombardo. Taková skvadra slibovala velké věci, do studia v kalifornském Oaklandu byl navíc pozván zkušený Andy Sneap, který přezval producentský dohled. Výsledkem dané spolupráce se stalo album "The Gathering", jež vyšlo v červnu roku 1999.

Pokud si někdo na základě znalosti sestavy vysnil dokonalé metalové album, pak se na několika místech playlistu osmé řadovky Testament skutečně dočkal. Úvodní zápřah "D.N.R. (Do Not Resuscitate)" je otvírák z říše snů, ať už z pohledu zvuku, který je doposud nejlepší v celé historii kapely, tak z hlediska stylu, jenž znamená plnohodnotný návrat k technickému thrashi. Riffové mačety dělí posluchačovu duši na stovky kousků, které skotačí radostí nad prvotřídní žánrovou pohádkou. Jestli měly veškeré devadesátkové úhyby z thrash metalu vést k této reformační nirváně, pak se čekání bohatě vyplatilo! Ve skvostné formě byli úplně všichni, včetně Chucka Billyho, jenž se nadechl k sebevědomému a variabilnímu výkonu (ačkoli si opět neodpustil nadměrné protahování závěrečných slabik).

"Down for Life" pokračuje v prvotřídním uměleckém představení. Nesmírně divoká, lačná jízda, ze které dýchá svěžest a natěšenost amerického kvintetu ke všemu, co jej v budoucnosti ještě čeká. Tato pohoda možná pramení z vědomí, že metal je opět žádanou komoditou a nikoli ostrakizovaným hudebním stylem. Do děje vstupuje vedle přirozené agrese také hravost, nezanedbatelná dávka živoucích melodií a blahodárný doping v podobě chirurgicky přesné Lombardovy rytmizace. Trojice dalších skladeb znamená ústup z rychlých temp, na řadu přichází časté střídání ploch i jemné manévrování na vícestylových hranicích. Díky invenci všech zúčastněných jsme pořád svědky precizní řemeslné show, ve které si s námi hudebníci hrají jako gepard s antilopou.

Ve stopě "Legions of the Dead" se kapela vrátí k intenzivní rychlosti, do žánrové mlýnice se přisype špetku deathu a album nabírá další plusové body. V budoucím průběhu nicméně přece jenom dojde k autorskému útlumu, hudba se zacyklí v podobných postupech, zároveň se zvýší důraz na groove a houpavá tempa. Dostaví se mírné znepokojení nad skutečností, že úvodní čistě thrashový zápřah alba nakonec není v playlistu přímo rozvíjen. Nejvýraznějšími položkami v této sérii písní je kousek "Riding the Snake" s vysoce technizovanou, až progresivní strukturou, potažmo finálovka "Fall of Sipledome" s barvitou mozaikou rychlých a středních rytmů.

Album "The Gathering" je počátkem novodobé thrashmetalové éry Testamentu, která se díkybohu protáhla až do současnosti. Cesta k tomuto cíli ovšem nebyla snadná. Nedlouho po vydání desky se z kapely odporoučela většina sestavy, a to nikoli z banálních důvodů. Nejprve byl diagnostikován mozkový nádor u Jamese Murphyho, a v roce 2001 podobně drtivá zpráva zasáhla Chucka Billyho. Jak dnes víme, oba pánové se z toho postupně vylízali, a proto můžeme na danou epizodu v jejich životech nahlížet optimistickým pohledem. Charitativní akce s názvem "Thrash of the Titans", jež se konala na podporu Billyho a Chucka Schuldinera v srpnu roku 2001, může dokonce za to, že si k sobě našli cestu někteří dlouhodobě znesváření hudebníci. Obnovila se činnost Heathen nebo legendárních Exodus, kteří poté začali sázet jedno skvělé album za druhým. A první krok k opětovnému návratu do sestavy Testament učinil také Alex Skolnick...

Petr Štěpnička             


www.testamentlegions.com

YouTube ukázka - Down for Life

Seznam skladeb:
1. D.N.R. (Do Not Resuscitate)
2. Down for Life
3. Eyes of Wrath
4. True Believer
5. 3 Days in Darkness
6. Legions of the Dead
7. Careful What You Wish For
8. Riding the Snake
9. Allegiance
10. Sewn Shut Eyes
11. Fall of Sipledome

Sestava:
Chuck Billy - zpěv
Eric Peterson - kytara
James Murphy - kytara
Steve DiGiorgio - baskytara
Dave Lombardo - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 42:43
Mix, mastering: Andy Sneap
Label: Burnt Offerings Inc., Music For Nations
Země: USA
Žánr: thrash/groove metal

Diskografie:
1987 - The Legacy
1988 - The New Order
1989 - Practice What You Preach
1990 - Souls Of Black
1992 - The Ritual
1994 - Low
1997 - Demonic
1999 - The Gathering
2001 - First Strike Still Deadly
2008 - The Formation of Damnation
2012 - Dark Roots of Earth
2016 - Brotherhood of the Snake
2020 - Titans Of Creation

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.08.2023
Přečteno: 1639x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Spolu s prvními...6. 08. 2023 15:52 rumcajs
10/10Taky bych čekal,...4. 08. 2023 7:13 rainmaker
NejlepšíNejlepší deska v...3. 08. 2023 18:07 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08982 sekund.