ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VOIVOD - Morgöth Tales

Kanadští Voivod fanoušky pravidelně zásobují různorodými nahrávkami, po zveřejnění poslední řadovky „Synchro Anarchy“ z minulého roku to byly remastrované verze demo snímků k „Dimension Hatröss“ i „Angel Rat“ nebo ujeté EP „Ultraman“ jako pocta kultovnímu japonskému animáku. S mnohem příjemnějším a oficiálním dárkem ke čtyřicátému výročí založení však kapela přišla v závěru žhnoucích červencových dní ve formě nového alba „Morgöth Tales“, složeného ze znovu nahraných starších songů, které s kapelou stvořil producent Francis Perron, zodpovědný za zvuk posledních dvou úspěšných desek.

Album překvapuje úvodní „Condemned to the Gallows“ , kterou byste na oficiálních nosičích kapely marně hledali. Jedná se o raritu z pátého pokračování sampleru Metal Massacre z roku 1984, v níž Voivod zní jako ostřejší verze Motorhead. Následné skladby zastupují další jednotlivá alba, zajímavé je, že z debutu „War and Pain“ si muzikanti nedokázali vybrat zhola nic. Nosič „Rrröööaaarrr“ zastupuje „Thrashing Rage“, která v nové produkci dokazuje vzrůstající kvality souboru, jež byly na původní nahrávce poněkud ukryty v nekvalitním mixu. Ve skladbě „Killing Technology“ září již naplno inovativní a futuristická hra kytaristy Piggyho, jehož krkolomné party současný axeman Chewy zdatně reprodukuje. Počínaje hitem „Macrosolutions to Megaproblems“ z roku 1988 se rozdíly v produkci mezi původními nahrávkami pomalu stírají, kapela zvukově pokročila do poslouchatelné fáze srovnatelné s tehdejší thrashovou konkurencí. Jedna z nejzásadnějších písní alba, pyšnící se krom nespočetných změn tempa i nejmelodičtějším refrénem, v němž nasazuje ve své době nepřekonanou laťku futuristického prog thrashe.

I z následujících alb „Nothing Face" a poněkud uhlazenějšího „Angel Rat“ byly vybrány songy méně profláknuté a ne tolik líbívé, o to více kompikované. Písnička „Fix My Heart“ ze sedmé řadovky působí velmi hitově a uvolněně. Z dalšího období, kdy se v kapele zabydlel basák a řvoun Eric Forrest, je vybrán jen nosič „Phobos“ a Eric v roli hosta opět expresivně krákoravým stylem i sám v nové verzi „Rise“ zpívá. Toto období není pro každého a mnozí uvítali návrat Denise Bélangera na eponymním desce „Voivod“. Na tomto albu se k družině připojil Jason Newsted a ten také nyní i v roli hosta znovu třímá baskytaru. V nové verzi "Rebel Robot" však jeho nástroj poněkud splývá s pozadím, což je trošku škoda.

Kdo předposlední skladbu „Morgöth Tales“ marně hledal ve starším provedení, neuspěl z prostého důvodu. Jedná se o žhavou novinku v experimentálním duchu posledních dvou desek, složenou na sklonku minulého roku speciálně pro tuto kompilaci. Nevynechte povedený klip s rozpohybovanými covery alb. Druhým překvapením v úplném závěru desky sa stává převzatý hit Johna Lydona (nebo chcete-li Johny Rottena ze Sex Pistols) „Home“. Na geniálně ujetý original (s kytarou Steva Vaie), který kdysi dávno Johny nahrál se svou post rockovou kapelou PiL nová verze nemá, ale na závěr skvěle odlehčuje atmosféru.

Na CD „Morgöth Tales“ lze nahlížet z několika úhlů. Můžeme ji brát jako dárek ke čtyřicetiletému výročí působení kapely Voivod na tvrdě metalové scéně, přičemž možná někoho překvapí zjištění, že raným písním nejvíce ublížila špatná produkce a v novém kabátku se v mnohém neliší. Někdo jej může vnímat jako reprezentantivní vzpomínku na inovativní hru a nápady kytaristu Denise „Piggyho“ D`Amoura, jehož styl dokonale prezentuje současný Daniel „Chewy“ Mongrain. Výběr songů na albu pokrývá dvacet let, ve kterých v kapele Piggy působil. Anebo je možno jej označit za plnohodnotný nový počin Voivod, protože všechny písně mají jednolitý výraz srovnatelný s posledními zářezy kapely za velkého přispění povedeného masteringu hvězdného Maora Appelbauma. Rozhodnutí je jen na vás.

Jirka Lulek             


www.voivod.com

YouTube ukázka – Morgöth Tales

Seznam skladeb:
1. Condemned to the Gallows
2. Thrashing Rage
3. Killing Technology
4. Macrosolutions to Megaproblems
5. Pre-Ignition
6. Nuage Fractal
7. Fix My Heart
8. Rise
9. Rebel Robot
10. Morgöth Tales
11. Home

Sestava:
Denis Bélanger — zpěv
Daniel Mongrain — kytara
Dominique Laroche — baskytara
Michel Langevin — bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 53:32
Label: Century Media
Země: Kanada

Diskografie:
1984 - War and Pain
1986 - Rrröööaaarrr
1987 - Killing Technology
1988 - Dimension Hatröss
1989 - Nothingface
1991- Angel Rat
1993 - The Outer Limits
1995- Negatron
1997 - Phobos
2003- Voivod
2006 - Katorz
2009 - Infini
2013 - Target Earth
2018 - The Wake
2022 - Synchro Anarchy
2023 - Morgöth Tales

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.08.2023
Přečteno: 1732x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak tak, je to...13. 08. 2023 19:34 dadaft


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08597 sekund.