CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




OLYMPOS MONS - Conquistador

Zlaté období každého žánru znamená zrod mnoha mimořádně kvalitních formací. Každou chvíli vznikají alba, která by kdykoli jindy platila za jednu z hlavních událostí sezóny, v inkriminované době ale můžou vlivem podobně zdařilých nahrávek trochu zapadnout. Je úkolem nás, zanícených žánrových fanoušků a občasných pisálků takové nahrávky vytáhnout z hloubi dějin a znovu je připomenout širšímu publiku. Jednou ze skupin, která si zaslouží opakovanou resuscitaci, je finská powermetalová formace Olympos Mons, jež světu dala dvě navýsost příjemná stylová alba.

Kapelu v roce 2002, na hrotu nejsilnějšího žánrového období, založila dvojice umělců Jari Sundström a Ian E. Highhill. Název Olympos Mons pánové odvodili od nejvyšší hory sluneční soustavy, která se nachází na Marsu. Jakoby tím chtěli dát najevo, že pokud se jejich budoucí tvorby týká, oni se rozhodně při zemi držet nebudou. Po demu "Seven Seas" (2002) se ustálila čtyřčlenná sestava, jež mohla začít pracovat na debutu "Conquistador". Při spuštění alba, které vzniklo v roce 2004, může někoho zaujmout povědomý hlas zpěváka Iana Highilla. Tato myšlenka se bude pravděpodobně vázat k formaci Astralion, kterou Ian - společně s kytaristou Kristerem Lundellem z Olympos Mons - založil v roce 2011. A pak už je rovnice jasná. Pokud se někomu líbí styl této novodobější kapely (případně Gamma Ray, Timeless Miracle, Freternia, Celesty nebo raných Nocturnal Rites), bude se při poslechu díla "Conquistador" cítit velmi příjemně, chvílemi možná až povzneseně.

Symptomatickým prvkem pro obě jmenované skupiny je podíl neobvykle pozitivní nálady. Nabádá k tomu jednak barva Ianova sice specifického, ale z podstaty přátelského hlasu, který se pohybuje v barvitých intencích Kaie Hansena, zejména však hudební plochy - nejčastěji refrény - unášené speedovým tempem, sbory a hyperoptimistickou energií. Takových je na studiové prvotině Finů celá řada a tvoří páteř veškerého tvůrčího snažení. Je pravda, že severští autoři nezůstali jenom u rychlomelodických pasáží a občas do partitur vnesli temnější notové vrstvy s lehkým progresivním odstínem. Ty jsou zajímavé a občas vhodně člení bujarou žánrovou veselici. Pamětihodné jsou ale jen a pouze momenty, kdy je na tíživé tvůrčí myšlenky zapomenuto a hlava přepíná do svobodomyslně bezstarostného módu.

Týká se to písní "Stars", "Wanted Man" nebo "Black Desire". Pak zde máme dvojici položek "Through the Ice and Snow" a "Lady in White", které se díky nádherně vlezlým motivům dají označit za nejikoničtější skladby kapely. Zábavně působí úvodní song "Seven Seas", ve kterém slyšíme dudy i flétnu, s těmito nástroji - případně s jinými neobvyklými instrumenty - ale finští hudebníci dále nepracují a proto jejich zakomponování na začátku alba působí lehce zavádějícím dojmem. Také temněji vedené písně, jako je "Cleopatra" s epickou pasáží aka Magic Kingdom, progová "The Princess of Saba" nebo nejdelší titulka dříve nebo později provoní rychlé či extra chytlavé figury. Nejméně lákavě dopadla položka "The Last Light of the Moon", jejíž tonalitu nezlehčí vůbec nic.

Prvotina finské kapely je přímým odkazem zlatého věku powermetalového žánru, přestože vznikla na jeho úplném konci. Tvůrčí potenciál těchto časů byl natolik silný, že ještě dlouho po něm vycházela výtečná alba, přičemž tento stav trvá víceméně dodnes. A tak i hudebníci z Olympos Mons ještě před svým rozpadem stihli vydat druhý a neméně dobrý studiový příspěvek "Medievil".

Petr Štěpnička             


YouTube ukázka - celé album

Seznam skladeb:
1. Seven Seas
2. Stars
3. The Last Light of the Moon
4. Wanted Man
5. Black
6. Through the Ice and Snow
7. Black Desiree
8. Cleopatra
9. The Princess of Saba
10. Lady in White
11. Conquistador

Sestava:
Ian E. Highhill - zpěv
Jari Sundström - kytara
Mikko Sepponen - bicí

Hosté
Vili Ollila - klávesy
Annukka Matilainen - dudy
Riitta Saikkonen - flétna

Rok vydání: 2004
Čas: 1:00:03
Mastering: Mika Jussila
Produkce: Jari Sundström, Ian E. Highhill
Label: Limb Music
Země: Finsko
Žánr: power metal

Diskografie:
2004 - Conquistador
2007 - Medievil

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.09.2023
Přečteno: 908x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Příjemná retro...7. 09. 2023 10:13 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09263 sekund.