CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CAVALERA - Bestial Devastation / Morbid Visions

Důvodů k opětovnému nahrání dvojice prvních zápisů brazilské Sepultury mohlo být několik. Možná už bratrům Cavalerovým začalo lézt krkem, jak se jich redaktoři v každém druhém rozhovoru ptají na obnovení Sepultury v původní sestavě. Možná se dostavil pocit, že místo neustálého přibližování / kopírování původního odkazu, k němuž docházelo na albech Soulfly nebo Cavalera Conspiracy a jejž se stejně nikdy nepovedlo stoprocentně vzkřísit, bude lepší sáhnout po skutečných originálech a znovu je přivést na světlo boží. Ať už ale za vznikem starnových fošen "Bestial Devastation" a "Morbid Visions" stálo cokoli, je nutné bratrům Cavalerovým poblahopřát k neuvěřitelně parádnímu a v podstatě dokonalému výsledku!

Přitom průser číhal hned za prvním rohem. Riziko, že se nepodaří vzkřísit původního ducha inkriminovaných nahrávek, bylo obrovské - stačí si ostatně vzpomenout na obdobné pokusy, se kterými v minulosti vyrukovali jiní interpreti. Většinou se se zlou potázali. Jenže u Cavalerů je všechno jinak. Při práci jim byly evidentně nakloněny vesmírné proudy, stejně jako světské okolnosti, v čele se záštitou labelu Nuclear Blast, výběru kreslíře Elirana Kantora, jenž se postaral o skvostné covery, a v neposlední řadě produkcí Arthura Rizka, který má na úspěšné formě přehraných desek lví podíl.

Zvuková produkce bývá velmi často tím, co brání v plnohodnotném užití legendárních a pro žánr zásadních alb z osmdesátých let. Autorská síla skladeb je zřejmá, jejich plný potenciál se ale vlivem horší produkce nikdy nepodaří naplno vyjevit. Něco takového už nicméně není problémem prvního EP a debutu Sepultury, jelikož se díky novým verzím stáváme svědky opravdové a ničím okleštěné skladatelské vize. Teprve nyní bezpečně zjišťujeme, že se v Brazilcích ukrýval poklad od prvních studiových krůčků, nikoli až s vydáním zápisu "Schizophrenia", k němuž došlo v roce 1987.

Ke skvělému zvuku se přidal neméně profesorský přístup bratrů Cavalerových (případně zbývajících aktérů, včetně Maxova synátora - basisty Igora). Mladší z bratrů zpracovává bicí soustavu jako zamlada s tím, že k výkonu dodává léty nabytou preciznost a mistrovství. A jeho brácha Max? I ten má svůj nástroj v malíku, to je věc dávno známá, slabinou jsou jeho hlasivky, které mají své nejlepší období dávno za sebou. Toho si ale všimneme leda tak na koncertech, v případě právě hodnocených počinů se zdá, že je Max nazpíval někdy v roce 1990. Možná za to můžou výdobytky současného softwaru, brazilský frontman zde každopádně podal naprosto famózní výkon.

Staronové skladby oplývají brutálně živočišnou energií, která nepřipouští jakékoli námitky k diskuzi. Ti největší staromilci zřejmě budou naříkat nad úbytkem blackových kontur, všichni ostatní ale musí jásat nad thrashmetalovým (a lehce deathovým) masakrem, jenž se začne odehrávat po spuštění obou kotoučů. Hudebníci ctí původní majestát svých songů, nehodlají však zůstat u otrockého přepisu a do každé noty nabuší veškerou sílu a fortel, který nabrali během následujících dekád. Staré struktury rozkvétají a mohutní pod proudem živé vody, až dorostou v dokonalý strom, jehož kořeny symbolicky propojují polovinu osmdesátých let se současností. Nezbývá, než si tuhle nečekaně povedenou jízdu užít (včetně dvojice bonusových kousků, které za původním materiálem nijak zvlášť nezaostávají) a bratrům Cavalerovým se za jejich nápad, práci a nasazení hluboce poklonit. Ať už pomyslně nebo klidně i reálně.

Petr Štěpnička             


YouTube ukázka - Troops of Doom

Seznam skladeb - Bestial Devastation:
1. The Curse
2. Bestial Devastation
3. Antichrist
4. Necromancer
5. Warriors of Death
6. Sexta Feira 13

Seznam skladeb - Morbid Visions:
1. Morbid Visions
2. Mayhem
3. Troops of Doom
4. War
5. Crucifixion
6. Show Me the Wrath
7. Funeral Rites
8. Empire of the Damned
9. Burn the Dead

Sestava:
Max Cavalera - zpěv, kytara
Daniel Gonzales - kytara
Igor Cavalera - baskytara
Iggor Cavalera - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 20:25/37:23
Mix, mastering: Arthur Rizk
Label: Nuclear Blast
Země: Brazílie
Žánr: thrash/death

Diskografie:
2023 - Bestial Devastation (EP)
2023 - Morbid Visions

Související články - Sepultura
Související články - Cavalera Conspiracy
Související články - Soulfly

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.09.2023
Přečteno: 1811x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pocta Moc se těším,...2. 09. 2023 8:16 David Svoboda
Skvělé albumMám...2. 09. 2023 7:09 Karel


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09846 sekund.