PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ADAPTER ADAPTER - Sleep Spell

Pokud by jste chtěli strávit idylickou dovolenou v nějakém přímořském městečku, dobrou volbou by bylo nějaké letovisko na Rhode Islandu, nejmenším státu USA, který se nachází na východním pobřeží. Ač je rozlohou asi dvakrát menší než naše domovina, je tu plno památek i přírodních krás a od pláže je do vnitrozemských měst jen kousek. Třeba do Providence, které je základnou blues / doom / stoner dua jehož otěže pevně třímá zpěvák a kytarista Nick Ryder. To vzniklo po vymanění se z vlivů melodického death metalu a do štítu si vetklo zvláštní název Adapter Adapter.

Pokud na alba souboru narazí hudbymilovný fanouškek v katalogu vydávající firmy, jistě přemítá, proč jsou v logu dva antagonisticky otočené kříže. Vysvětlení je prosté. Kdysi byly z důvodu temné image otočené oba, ale série negativních událostí vedla k navrácení jednoho z nich do správné polohy, takže dnes symboly působí protikladnou energií ve stylu jin a jang. Adapter Adapter za devět let dokázali vrhnout na trh pět singlů a čtyři elpíčka, což je slušná řádka písniček. Posloupným poslechem si lze vytvořit obrázek o hudebním vývoji a postupně pilovaném stylu. Na prvních nahrávkách („She` Alive“) připomínali Adapter Adapter sofistikovanější verzi našeho Katapultu s občasným punkovým feelingem. Postupem doby („Redeemer“) se dotkli i jižanského rocku. Po roce 2019 došlo k postupnému hrubnutí soundu, do potemnělého blues rocku spolu s okultnějšími texty vstupovalo stále více stoner a doom prvků a to vše se protnulo v úspěšném třetím albu „No Comfort“, které přineslo částečný přístup k větší melodice. Poslední dvě alba byla lehce koncepční záležitostí a vyprávěla příběhy o boji s nepřízní osudu. Zde čerpal Nick z vlastních zkušeností, neboť čelil zákeřné nemoci, kterou se mu podařilo překonat. Nejlepší terapií je skládání nového materiálu, který byl ve studiu nahrán ve spolupráci s bubeníkem Dylanem Butlerem.

Novinka „Sleep Spell“ ještě o malinko zhrubla, syrový zkreslený sound kytary jako by byl přímo snímán z kytarového zesilovače na pódiu. Když řádně zesílíte úvodní skladbu „Phantom Limb“, máte pocit, že posloucháte dvojnásobně zpomalenou verzi metallikovského „Kill Em All“ – takovou energii uvolňuje do prostoru. Zpěvák bluesově naříká, občas zapojí i foukací harmoniku. Titulní „Sleep Spell“ vyřadí rychlost na neutrál, songy Candlemass vedle ní působí jako neposední školáci s ADHD. Tam, kde se ostatní stoner kapely snaží přiblížit k odkazu Black Sabbath, tam Adapter Adapter jdou více naproti garážovému blues. V navazující „Flat Earth 2“ Nick mezi riffy vypouští několik trylků, zpěv je občas doplněn druhou stopou, tvořenou řvoucí nestvůrou. V úvodu „Warship“ stěny rozechvívá do té doby střídmě zapojovaná baskytara a vy máte pocit jako potápěč na obalu alba, který se nekontrolovaně propadá do hlubin oceánu v předtuše nepěkného konce. Snad se vám to nestane, nevychutnali byste si v další „slow“ jízdě „Voorhees“ drobné melodické vyhrávky kláves na pozadí. Jednoduchá „Steal Your Heart“ se s ničím nepáře, živelností připomíná sedmdesátkový Katapult na steroidech. V předposlední „Hurt Myself“ je potřeba se řádně chytit opěradel křesla, aby vás thrash metalová smršt v poslední třetině neodfoukla. V závěru přichází houpavá bluesová dvanáctka „Anything“, která zklidní mysl.

Kdo má rád posmutnělý blues rock, skloubený s ponurostí doom metalových průkopníků Pentagram či Graveyeard, komu lahodí naříkavý hlas a určitá melodičnost švédských Witchcraft spojená s energií a soundem rané Metallicy, ten si muziku souboru z Rhode Islandu podepřenou kvalitním dynamickým zvukem určitě užije. Amerika kapelami ovlivněnými blues žije, viz nová alba Black Country Communion, Johna Bonamasssy, Rival Sons či Grety Van Fleet. Kdo nemá rád mainstreamové ladění oněch pánů, zoho zaujme svým syrovým soundem ořezaným až na kost Adapter Adapter.

Jirka Lulek             


FB ADAPTER ADAPTER

YouTube ukázka - Voorhees

Seznam skladeb:
1. Phantom Limb
2. Sleep Spell
3. Flat Earth 2
4. Gunnin` For You
5. Warship
6. Voorhees
7. Steal Your Heart
8. Hurt Myself
9. Anything

Sestava:
Nick Ryder – zpěv, kytara, basa, foukací harmonika
Dylan Butler - bicí
Kevin McIntyre – baskytara - živě

Rok vydání: 2023
Čas: 35:57
Mix a mastering: Jim Schultz
Label: Home Rec.
Země: USA
Žánr: stoner/doom/blues

Diskografie:
2015 - She`s Alive!
2016 - Redeemer
2021 – No Comfort
2023 – Sleep Spell

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.10.2023
Přečteno: 1529x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to QuirinusMáš pravdu, když...27. 10. 2023 9:32 Jirka Lulek
Tak to si dám,...27. 10. 2023 8:19 Quirinus


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10107 sekund.