PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EKTOMORF - Vivid Black

Pokud zapátráte v paměti, zjistíte, že v mnohých déle působících kapelách naleznete nějakého zatvrzelého berana, buldozer, který svou partu drží nad vodou a tlačí ji nekompromisně vpřed. U maďarského kvarteta Ektomorf je touto osobou Zoltán Kovács, který se svými služebně mnohem mladšími kumpány slaví letos tři dekády na scéně novou nahrávkou, v historii kapely již šestnáctou s názvem "Vivid Black". Kdo ještě zastává názor, že se jedná o pouhý klon Sepultury, zaslouží si být veřejně lynčován. Ektomorf se před lety stal stylově přesnějším a uvěřitelnějším souborem, než Sepultura, Soufly a všechny bokovky bratří Cavalerů dohromady. Kdo nechtěl ztrácet čas naposloucháváním všech těchto projektů, tomu maďarští válečníci z podobných ingrediencí vždy připravili chutný a silný vývar. Na každém albu do nadupaného groove metalu vmísili i jiné příměsi, na předposlední thrashem načichlé „Reborn“ se třeba občas vyjevily kytarové postupy dua Hetfield/Hammet. Poslechněte si třeba instrumentálku „Forsaken“ a budete pomlaskávat.

Tato drobná stylová odbočka živená firmou Napalm Rec. je minulostí a kapela opět působí u AFM. Novinka vydaná touto firmou na začátku prosince vznikala po dobu šesti týdnů, kdy se hlavní autor muziky a textů Zoltán potácel v těžkých depresích covidového období. „Vivid Black“ je nejtemnější a nejnavztekanější album mého života,“ prozrazuje frontman Ektomorf. „V písních není nic pozitivního, jen bolest, nenávist, hněv, zklamání z nevděčných lidí, které jsem musel poznat. V této době temna jsem ztratil svou matku kvůli její dlouhé a bolestivé nemoci, opravdu jsem nenáviděl svět, nezůstalo ve mně žádné světlo.“ Uzavřen před okolním světem hledal útěchu návratem k devadesátkovému nu metalu a grunge. V tomto období vznikl první singl – cover od Nirvany „Heart-Shaped Box“, který překvapivě ctil z velké části originální předlohu i s čistým zpěvem, o který se Zoltán poctivě snažil. To byla první balónek, který kapela vypustila v předvěstí určité proměny soundu.

Nic z toho vás však na prvotní šok nepřipraví. Zvuk desky je nadstandardně vyšperkovaný mistrem svého oboru Tue Madsenem, který se podílel na hromadě desek Ektomorf, ale vždy jej stvoří trochu odlišně, než na předchozím albu - bybí je zlověstně skřípavý, proložený děsivými intry, kytary jsou brutálně podladěny ve stylu těžkotonážního hardcore metalu. Fanouška napadnou určité použité šablony – Slipknot, Machine Head, Korn (pleskavá basa i zpěvákův občasný šepot, měnící se v řev), ale třeba také zběsilost současných Agent Orange, kteří jdou po stejné vývojové stezce. To je rozeznatelné v otvíráku alba „I’m Your Last Hope (The Rope Around Your Neck)“, který začíná rotujícím industriálním intrem. Střední tempo, kytary jak motorové pily, Zoltán drtí každé slovo mezi zuby až adrenalin stříká všude kolem. Takhle nasraně kapela snad ještě nezněla. S muzikou plně koresponduje textová složka, která je plná vzteku a beznaděje.

Jděte do hajzlu
Je to všechno vaše vina
Teď všechno ztrácím
Ale všechno se děje z nějakého důvodu
Budu silný
Zničím vás

Teď je řada na mně
Neodpustím vám
Poslední nadějí je
provaz kolem vašeho krku

Následující kulometná „Die“ říká vše svým názvem – „Nepřibližuj se blíž, nebo zemřeš!“ Při opakovaném poslechu si všimnete faktu, že se zpěvák snaží pracovat s výrazem a pomaličku vkládá do songů sloky s čistým zpěvem, který má určitou melodickou linku. To platí i o kornovské „Never Be the Same Again“. Na groove šablonu odkazuje „I Don’t Belong to You“. Zajímavě je vystavěná „Fade Away“, Zoltán v jedné sloce po řádku střídá řev a melodický zpěv a vše směruje až k refrénu v grunge stylu, pokud si posluchač odmyslí kytarovou řež. „You and Me“ je mix groove a čistě hardcore metalové rubanice, zpěvák štěká jako Agnostic Front. Skvělá je i titulní „Vivid Black“, Zoltan v melodické části skladby naříká jak Jonatan Davis z Korn, aby se vše zlomilo do kytarového běsnění. Střídání nálad a přechody z melodických pasáží do výbuchů sopky na desce působí zcela organicky. Jedinou výjimkou je melodický refrén v „The Best of Me“, možná to chce jen více poslechů a vše zapadne jako u zbylé produkce na albu. "You Belong There" je pořádná groove sypačka s občasnými kulometnými výpady kopáků, opět nechybí čistým zpěvem prezentovaný refrén. Závěrečná „REM“ působí jako grungem ovlivněné poloakustické halucinogenní outro, vystřižené jak ze scifi dystopického filmu, text plný bolesti melancholickým hlasem recituje Zoltán :

„Kde jsi Ježíši?
Jen se díváš, jak trpím
Jsem spalován bolestí
Ale ty to tak opravdu necháš
A neděláš nic
Proč?“

Zoltán se svou družinou jubileum oslavil výbornou deskou, která vás během třiceti čtyř minut sežehne plamenometem. Je kurevsky tvrdá a nasraná, možná s nejbrutálnějším zvukem za celou dobu existence. Dlouholetý kámoš Tue Madsen (Meshuggah, Sick of it All, Born for Pain) při nahrávání odvedl excelentní práci, album nepostrádá dynamiku. Ektomorf je třeba pochválit za snahu obměňovat sound a čerpání z nálad jiných stylů. Muzikanti nevsadili na pouhou groove řezanici, ale podobně jako Agent Orange ozvláštnili svoji produkci hardcorem, nu metalovými i grunge prvky. Ač to v závěru roku málokdo očekával, Ektomorf přišel se žhavým kandidátem na groove metalovou deskou roku 2023.

Jirka Lulek             


ektomorf.army

YouTube ukázka - I’m Your Last Hope (The Rope Around Your Neck)

Seznam skladeb:
1. I’m Your Last Hope (The Rope Around Your Neck)
2. Die
3. Never Be the Same Again
4. I Don’t Belong to You
5. Fade Away
6. You and Me
7. Vivid Black
8. The Best of Me
9. You Belong There
10. REM

Sestava:
Zoltán Farkas - zpěv, kytara
Szebasztián Simon - kytara
Csaba Zahorán - baskytara
Dániel Szabó - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 34:22
Label: AFM
Země: Maďarsko
Žánr: thrash/groove metal

Diskografie:
1996 - Hangok
1998 - Ektomorf
2000 - Kalyi Jag
2002 - I Scream Up To The Sky
2004 - Destroy
2005 - Instinct
2006 - Outcast
2009 - What Doesn`t Kill Me
2010 - Redemption
2012 - The Acoustic
2012 - Black Flag
2014 - Retribution
2015 - Aggressor
2018 - Fury
2021 - Reborn
2023 - Vivid Black

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.01.2024
Přečteno: 713x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08637 sekund.