PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




I SPY - While The War Began

V dnešní záplavě muziky, v níž tisíce kapel rozmělňují stále dokola jednu či dvě své povedené desky, nutno vyzdvihnout album, které si skupina hýčká v kolébce několik let, vydá nezapomenutelnou nahrávku a potom se nad ní zavře voda. Málokdo si dnes přidá na poličku dvacáté sedmé cédečko od stejného autora, jehož produkci od sebe rozlišíte jen podle barvy obalu. To se vám u progresivně rockových Holanďanů I Spy nestane. Pídění po jejich prvních dvou albech vydaných na přelomu osmdesátek v očekávání nadstandartních vjemů není až tak nutné, ne že by se nedala poslouchat, ale byla silně ovlivněná módní směskou mainstreamového popu, v podobném duchu, jako mnozí tehdejší velikáni art rocku Genesis, Yes a spol.

To podstatné, kvůli čemu je dobré zbystřit, se počalo odehrávat až v posledních sedmi letech, kdy se veteráni nacházející se kolem umělce, fotografa a malíře Aernouta Steegstry po několika dekádách domluvili na natočení třetího alba. Zapojil se původní basák Harry Poelman, klávesák Peter Duinkerken i klasicky vzdělaný kytarový virtuoz Eric Westerhof. Mezi sebe přijali benjamínka Joosta van Soesta a k dotvoření patřičné mohutnosti a bombastického projevu zapojili i členy symfonického orchestru a spřátelené muzikanty z široké holandské scény. Od jednoduše pojatého melodického prog rocku se navrátili ke skutečným kořenům stylu, do doby, kdy kralovali Genesis, King Crimson nebo Yes. K tomu patří i precizní sound, který vznikl v nejlepších holandských studiích a masteringový lesk v americkém Valhalla studiu získala deska přičiněním světové celebrity v oboru – Darcy Proper. Takové informace a první představené úryvky počaly vzbuzovat velkou pozornost, rovněž i rozsahem, neboť stopáž přesáhla osmdesát minut. Každá strana vinylu obsahuje jen jednu píseň rozdělenou do několika částí. První dvě, nazvané „Unforgotten“ a „Fearless“ pojednávají o emocionálních, lyrických a duchovních otázkách, souvisejících se zrozením, životem, láskou a smrtí. Strany 3 a 4 – „War“ a „Odyssey“ – jsou inspirovány Homérovým epickým literárním dílem. Prostě klasické schéma z dob, kdy se nikam nespěchalo.

Rozsáhlé dílo je rozmanitou vintage vitrínou, napěchovanou relikviemi akustických a symfonických prvků, propojených art rockovým pojivem. Znalému posluchači naskakuje husí kůže při drobných citacích z alb Yes, Genesis, King Crimson, Pink Floyd, Van der Graaf Generator, nebo současnějších Wobbler. Nemá smysl minutu po minutě rozebírat celé dílo, proto alespoň několik střípků postřehů, které mi utkvěly po několika posleších.

Po úvodní stejnojmenné akustické něžnůstce z první strany „Unforgotten“ muzikanti dokázali v „In Sight Of The Sun“ umně spojit chladné předivo varhan ve stylu anglických IQ s naléhavým hlasem Petera Hammilla z VdGG, i následující „Edge Of The World“ nese určité rysy ze sólové tvorby tohoto pěvce, ve které ohromuje zvuk historických varhan Schnitger z kostela Martini v rodném městě I Spy Groningenu. Song „Scars“ připomíná komplikovaný zemitý projev King Crimson.

Dominantou druhé strany „Fearless“ je song „Superstitious“, do kterého ústí intro „The Blue Lab“. Song je přiznaným mainstreamovým hitem určeným k mediální prezentaci alba, opět připomíná Petera Hammilla, na kterého po mohutné varhanní části útočí několik saxofonů. Nacházejí se tu dva zasněné kousky, ve kterých hostuje bývalá zpěvačka souboru Inez Timmer.

Nejambicióznější třetí stranu „War“ otevírá dechberoucí symfonická suita s rockovými výpady „Robotnik“, následná křehká jednohubka „While The War Began“ jako by vypadla z raného období Genesis. Nelze znovu nepochválit fantastický tvárný projev zpěváka Aernouta Steegstry, který časem vyzrál a může se řadit mezi špičku art rockového žánru. Naprosto fantasticky progresivní rockové vzory kapela skloubila do nejdelší desetiminutové „Wiper“, zde pamětník vyštrachá určité reminiscence na Pink Floyd. Pokud by měla skladba dvojnásobnou stopáž, nikterak by to nevadilo.

Ani závěrečná strana „Odyssey“ nenudí, opět nabízí koktejl rozličných nálad. Na „Cyplops“ jakoby ve studiu dohlíželi King Crimson, rozverná „Circe’s Meadow“ připomíná použitím mandolíny, flétny a dětského sboru rané Jethro Tull. Až filmové obrazy vyvolává vemlouvavý voice over, použitý v „Heaven’s Gate“, který podněcuje posluchačovu představivost a připomíná soundtrack k filmu. Zadumaná „Penelope“ tlumí náladu a navozuje pink floydovské chmury. Rozdrásané symfonické finále v „The End So Far“ stupňuje emoce až do závěrečné katarze.

Pokud mladý fanoušek hledá dokonalou esenci toho, jak asi zněl v sedmdesátkách symfonický art rock, s klidem může nahodit na gramofon double album kapely I Spy – „While The War Began“. Obsahuje všechny prvky stylu ve všemožných náladách, podpořené bohatými aranžemi i skvělým zvukem. Možná nejlepší album roku 2023 potřebuje ke vstřebání a naposlouchání několik měsíců, což je ve dnešní uspěchané době velkou výzvou, ale minout jej by byla velká škoda.

Jirka Lulek             


ispyband.nl

YouTube ukázka – Superstitious

Seznam skladeb:

Strana A : Unforgotten
1.Unforgotten
2.In Sight Of The Sun
3.Edge Of The World
4.Scars
5.Intensive Care

Strana B : Fearless
6.The Blue Lab
7.Superstitious
8.Nightingale
9.Fearless
10.Dreamchild
11.This

Strana C : War
12.Robotnik
13.While The War Began
14.Wiper
15.Terminal One

Strana D : Odyssey
16.Cyclops
17. Circe’s Meadow
18. Heaven’s Gate
19.Penelope
20.The End So Far

Sestava:
Aernout Steegstra – zpěv
Erik Westerhof – kytara
Harry Poelman – baskytara
Peter Duinkerken - klávesy
Joost van Soest – bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 1:20:22
Label : Top Hole
Země: Holandsko
Žánr: art rock
Diskografie:
1988 – The Crystal Fire
1991 - Kite
2023 – While the War Began

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.01.2024
Přečteno: 624x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
SouhlasTohle je jedna z...14. 02. 2024 20:39 Antony


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14079 sekund.