RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BATHORY - Chapter Four - Dílo zkázy dokonáno

Nenechte se zmást nadpisem této další kapitoly v naší sáhodlouhé pouti.
Quorthon se ještě nerozhodl odejít z metalových kolbišť,jen se po posledním albu cítil prázdný a naprosto vyčerpaný, jak jsme se koneckonců dověděli od něj samotného.
Chtěl si dát na nějakou dobu pauzu,potřeboval si rozmyslet kam se má hudba BATHORY ubírat dále.
A časová mezera, jež by vznikla mezi posledním a následujícím albem se Quorthonovi a vydavatelské firmě zdála poměrně dlouhá.No a tak následuje poměrně jasný krok v podobě vydání jakéhosi „best off“.
V případě BATHORY je výběr nazván „Jubileum Volume I a II.Materiálu k výběru bylo dozajista dost a proto tato kompilace vychází v podobě dvou LP.
Obě dvě desky jsou vyšperkované skladbami ze všech období všemohoucích BATHORY a zahrnují jak věci z klasických řadových alb, tak skladby nikdy nevydané,což je určitě ku prospěchu celé věci.
Jako zářivé pochodně zde svítí „garážovky“z legendárního sampleru „Scandinavian Metal Attack“.
Asi si těžko dokážeme představit ten šok, jenž museli způsobit pozdějším fanouškům BATHORY,kteří tuto kapelu“oběvili“ až po vydání alb „Hammerheart“ a „Twilight Of The Gods“a kteří neznali předešlou Quorthonovu tvorbu.

„Měl jsem poměrně velké dilema,co za věci na těchto dvou LP umístit.Nakonec jsem to vyřešil tak,že tím prvním diskem jsme oslavili deset let trvání BATHORY a tím druhým uzavřeli jednu kapitolu“
(Quorthon)

No,mít za sebou deset let existence kapely a k tomu šest desek,to už si zaslouží malé jubileum.

V těchto místech si dovolím na malou chvilku naše vyprávění přerušit a opět poukázat na jednu poměrně zajímavou věc. Jistě jste si povšimli,že jsem se až dosud naprosto nezmínil o jakékoliv koncertní činnosti BATHORY.A to zcela záměrně. Za tuto kapelu vždy hovořila a hovoří hudba,ale jistě si jen stěží dokážete představit metalovou kapelu a v těchto dobách,po vydání obou výběrovek,již právem označovanou za legendární,jenž by nechtěla a také nevystupovala na živo.
Ale to by nebyl mistr Quorthon aby toto prastaré pravidlo opět neotočil o tři sta šedesát stupňů.
I k této věci se vyjádřil a proto je zde zachyceno pár jeho odpovědí,které souvisejí s tímto tématem a které by Vás,myslím,mohli zajímat.

„Nikdy jsme neměli s BATHORY turné, udělali jsme jen pár koncertů v roce 1983 v okolí Stockholmu a v něm samotném.Nebyly to žádné velké koncerty a BATHORY byla shitová kapela odněkud z pekla.Udělali jsme potom ještě dvě vystoupení v roce 1984 a jeden koncert v roce následujícím. A to bylo stále jen ve Stockholmu.
Turné nikdy nebylo,no to je smutné. Když BATHORY začali mít úspěch,tak získali určitý legendární statut a kdybychom začali dělat turné,tak by to bylo nemožné nebo jen velice obtížně proveditelné,protože se naše hudba neustále vyvíjela.Ten vikingský sound je naprosto nemožně předvádět živě.Všechny ty sbory a zvukové efekty,které tě osloví na LP,ne,to prostě nejde.
A vůbec,spíš jsem se chtěl koncentrovat na práci ve studiu,než abych někde předváděl ten svůj ksicht.
Já koncerty nemám rád,nikdy to není tak dobré,jako ve studiu“.


BATHORY – Jubileum Volume I
Rok vydání – 1992

1. Rider At The Gate Of Dawn
2. Crawl To Your Cross
3. Sacrifice
4. Dies Irae
5. Through Blood By Thunder
6. You Don´t Move (I Don´t Give A Fuck)
7. Odens Ride Over Nordland
8. A Fine Day To Day
9. War
10. Enter The Eternal Fire
11. Song To Up Hall High
12. Sadist
13. Under The Runes
14. Equimanthorn
15. Blood Fire Death


BATHORY – Jubileum Volume II
Rok vydání - 1993

1. The Return Of darkness And Evil
2. Burnin´Leather
3. One Rode To Asa Bay
4. The Golden Walls Of Heaven
5. Call From The Grave
6. Die In Fire
7. Shores In Flames
8. Possesed
9. Raise The Death
10. Total Destruction
11. Bond Of Blood
12. Twilight Of The Gods


MISTR POPRVÉ SÓLOVĚ

Počátek roku 1994.Quorthon se s BATHORY dostal do pozice,z níž jak sám říká,nebylo úniku.
Svou brutální éru opakovat nechtěl a už asi ani nemohl a co se týká epických námětů,cítil Quorthon skladatelskou prázdnotu. Proto se rozhodl BATHORY na nějaký čas uložit k odpočinku a poprvé zkusit složit skladby čistě pod svým pseudonymem. Roku devadesátého čtvrtého vydává Quorthon LP s názvem „The Album“ a nutno dodat,že toto dílko způsobilo šok i těm „nejpřipravenějším“fanouškům.
Texty plné reality,zaobírající se každodenními problémy a snůška nagrungovatělých songů připravila živnou půdu pro neustálé propírání,zda snad ona undergroundová modla nesklouzává po módních vlnách,do klidnějších a jistějších vod. Nevím,mne osobně se výše uvedené album také příliš nezamlouvá,ale je nutno si uvědomit,že Quorthon již předem upozorňoval metalovou veřejnost,že jeho nová placka bude výhradně pod jeho jménem a s BATHORY toho nebude mít mnoho společného.Takže prosím,nepodléhejte panice,nic se dohromady nestalo.Jen se album nesetkalo s takovým přijetím,jaké by si Quorthon určitě přál.
Pravdou zůstává,že se chtěl Quorthon podle svých slov ve studiu „pouze“bavit.
Sám po vydání tak rozporuplného materiálu dodává:
„Při nahrávání jsem myslel na mnohem tvrdší a hutnější materiál,je to příliš měkké!“Hodně lidí říká,že moje sólová deska je totálně na hovno!Ale nemůžeš dělat neustále to samé.BATHORY tu neustále jsou a chystáme se natočit opravdovou smršť!Bude to strašné!

Ano,ano strašné…strašné to opravdu pro spoustu lidí bylo a možná se není čemu divit…
Stále více fans se začalo obávat aby Quorthon pro BATHORY nezkomponoval finální:

REQUIEM (Návrat do hlubin)

Ještě téhož roku demolují BATHORY ušní bubínky svých věrných posluchačů novým albem,které spatřilo světlo světa pod názvem „Requiem“,tedy dílem,jež mělo být vrženo do černých vod undergroundu již okolo roku 90.
Již tenkrát sliboval Quorthon devastaci toho nejhrubšího zrna,co se materiálu na tomto LP týká,ale teprve nyní se k ní opravdu odhodlal.
Bicí zde nahrával bubeník Paul a vše ostatní jako obvykle…no zkuste hádat.
Opět se zde nemohu zbavit hodně rozporuplných dojmů nad tímto albem. Zvuk se posunul o velký novátorský krok směrem kupředu. Ostatně co by jste mohli čekat od severské kapely,že. Všechny tyto skandinávské spolky mají svůj specifický zvuk,který je pro ně tak charakteristický a podle kterého jde poměrně snadno rozeznat,odkud že jeho stvořitelé pochází.

Tedy ani BATHORY netvoří vyjímku v tomto bodu,ale rozhodně to není na škodu,ba právě naopak.
Takže pokud si dokážete vybavit syrový sound takových Konkhra nebo jejich severských sousedů Dismember,pak máte výsledek celkového zvuku BATHORY na tomto albu.
Skladby nejsou nikterak technicky náročné, snad záměrně se tak Quorthon snažil vrátit o pěkných pár let nazpět. Prostě raný death trash black metal.
Pokud jste schopni si smíchat ranou tvorbu Hellhammer,Sodom a právě BATHORY, pak už je vám určitě zcela jasné, jakýmže směrem se tohle dílo ubírá.
Toto album se rozhodně nepřiblížilo ani na padesát procent svým tak skvělým předchůdcům,jakými byli „Hammerheart“nebo „Blood Fire Death“,ale o to vlastně Quorthonovi zřejmě ani nešlo. Netoužil překonávat donekonečna sám sebe.
Obal je vyzdoben hromadou lebek.Jednoduché, leč efektivní.Každý si dokáže díky tomu představit, co ho čeká při poslechu. Prostě nebýt kultu BATHORY, nikdo by se touto deskou zřejmě dlouho nezabýval.
Quorthon sám vypovídá:

„Je to album na přání našich fanoušků.Prostě jsem vzal kytaru a začal jsem vymýšlet ty nejrychlejší skladby,jaké mne napadly. Bylo překrásné po všech těch letech,kochat se rychlostí a řvát do mikrofonu.
Tři dny nám trvali bicí a kytary a zpěv jsem spíchnul za týden,Potom se to asi deset dnů celé míchalo,bylo to hodně rychlé,opravdový underground“!


„Krucifix v plamenech,dům boží shořel na prach
symbolický akt vzdoru,strhl palác ze lží
…Svaté spisy,hokus pokus
kouzelné kadidlo,krev a slzy…“
(„Crosstitution“-LP Requiem)

„Hořící údy a zdeformovaná ocel
Střely se prořezávají skrze oblohu
mrtvoly pokrývají nekonečná pole
Je to zastřel nebo zemři…“
(„War Machine “- LP Requiem)


BATHORY – Requiem
Rok vydání – 1994

1. Apocalypse
2. Blood And Soil
3. Crosstitution
4. Distinguish To Kill
5. Necroticus
6. Pax Vobiscum
7. Requiem
8. Suffocate
9. War Machine


OCTAGON

Bezbožný rok 1995. Nové dílo temného mistra.Stejně rychlé a stejně tvrdé jako jeho předchůdce. Nutno ovšem podotknout,že tentokrát to celé dopadlo o mnoho lépe.
Opět,tak jako na „Requiem“jsou zde k mání rychlé,nepřikrášlené a vše drtící skladby ze stájí black death trash metalu,sem tam dokonce s prvkami novátorského HC.
Svou letitou náklonost k velikánům rocku zde Quorthon vystřihl v cover verzi od Kiss a to skladbu „Deuce“. Inu proč ne.
Zvuk desky a i výsledný dojem se zde od minulého počinu ještě zlepšil a celkový závěr je přece jen přijatelnější.
Tyto faktory nepřehlédl ani tisk,přesto se však nad novou deskou BATHORY znovu nerozplýval.
Quorthon už měl dost toho, jak je každé jeho nové LP dychtivě očekáváno a po poslechu je jednoduše nemilosrdně zkritizováno a pošlapáno.
Odmítl se vyjadřovat dále prostřednictvím tisku a jeho slovní úlevy vůči hudebním kritikům jsou více než výmluvné:

„Už toho mám všeho po krk!Nechápu,proč bych se měl kurva za „Octagon“stydět!Jedině debilním novinářům se nelíbí a vůbec,co jste čekali?Já se nepotřebuju donekonečna někomu zpovídat a obhajovat svoje nové věci.Kdo si koupil nové album BATHORY,určitě se nezklamal.Kdo jo,tak ví hovno o čem BATHORY jsou!“

No řekněte sami, je po tomto Quorthonově více než výmluvném prohlášení zapotřebí nějakých dalších komentářů?Já myslím,že by to bylo zcela zbytečné.
Album se zřejmě nestalo žádným kasovním trhákem, ale Quorthon by byl spokojen, i kdyby se ho prodalo třeba jen pár stovek kusů.Nikdo přece nebude hanit jeho „dítě“.
Takže velice krátce: LP „Octagon“je určitě zdařilým následovníkem svého předchůdce a pokud máte rádi porci extrémního metalu osmdesátých let, určitě by Vám nemělo ve sbírce chybět.
Nepřináší sice nic převratného ale rozhodně ani nikoho neurazí.Mělo za úkol především potěšit a to se mu myslím podařilo splnit do puntíku.

„Nejsem Ježíš Kristus,ne nejsem
a nejsem Satanovo dítě,ne nejsem
a nejsem žádným vlastnictvím výšek nebo hloubek
Krysy pobíhají.Kříž a maso
Politici a móda.Náboženství a smrt“

(„Born To Die“-LP „Octagon“)

„Copak nevidíš,že už jsem venku člověče?
Nevidíš,že už jsem volný?
Nevidíš,že jsem jen produkt zkaženého snu,
zlomeného názoru…?“
(„Sociopath-LP „Octagon“)


BATHORY – Octagon
Rok vydání – 1995

1. Immaculate Pinetreeroad 930
2. Born To Die
3. Psychopath
4. Sociopath
5. Grey
6. Century
7. 33 Something
8. War Supply
9. Schizianity
10. Judgement Of Posterity
11. Deuceerity


Wayne             


foto: bathory.wz.cz

BATHORY - Chapter One
BATHORY - Chapter Two
BATHORY - Chapter Three


Vydáno: 28.09.2006
Přečteno: 8239x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to jo:) Bathory...5. 03. 2009 11:28 Majkl
Dovolím si malú korekciu :DNepíše sa trash,...4. 03. 2009 16:57 Nightfall
Díky moc! Určitě...10. 03. 2008 8:04 Venca
Bathory...pochvala!Ozaj tento webzin...7. 03. 2008 19:39 Marek
Bathory...Urcite ano,na hudbe...7. 03. 2008 19:35 Marek


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10091 sekund.