RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JANESESSION - Jane je posledný mohykán..

Slovenská kapela JANESESSION je pro vás možná naprosto neznámý pojem. Zbystřete proto a přečtěte si tento rozhovor, který by vám partu kolem sympatické zpěvačky Jane měl aspoň trošku přiblížit... Žádné kecy kolem, prostě ROCK ON!

Zdravím vás!!! Představte na začátek kapelu JANESESSION našim čtenářům....


Marc: JANESESSION vznikli 18. 6. 2003 ako sólový projekt speváčky Jane, ktorá nebola spokojná so svojou vtedajšou kapelou. Naverbovala mňa, lebo vedela, že sa potýkam s rovnakým problémom. Ja som doporučil Petra B., čo bol vtedy veľmi mladý, ale zato talentovaný axeman. Začali sme robiť pecky a po čase sa pridal basák Yogi. Po roku sme začali obchádzať slovenské pódiá a v lete 2005 sme nahrali demo „100% ROCK´N´ROLL“, z ktorého sme predali vyše 300 kusov a ďaľších 150 sme rozdali. Na začiatku tohoto roka sa zbalil Yogi a nahradil ho Miňo, s ktorým sme pre Art Beat Rec. nahrali naše prvé virtuálne EP „ I: SUMMER METAL“ voľne stiahnuteľné na našej stránke: www.janesession.package.sk To si našlo fandov aj po Európe.



Jak moc rozsáhlé je vaše působení na Slovensku? Hrajete často? Můžete prohlásit, že jste již celkem zavedené jméno nebo stále čekáte na pořádný průraz. Přiznám se, že až donedávna jsem o vás vůbec nevěděl...


Marc: Celoplošne.

Jane: Na naše pomery hráme často, ale my by sme boli radi, keby to bolo častejšie. Dôležité je pre to niečo urobiť a nečakať na pozvania. Potom nás kluby zavolajú aj druhý krát, alebo si nás vyžiadajú fanúškovia. Dúfame, že sme „ zavedení “, ale to by bolo lepšie sa opýtať ľudí. O poriadny „ prúraz “ sa snažíme a aj ľudia okolo nás.



Jak vznikl vlastně název kapely?


Jane: Názov som vymyslela ja, je to len taká slovná hračka, nič vážne za tým netreba hladať.



Koukal jsem na stránkách, že fungujete teprve něco přes tři roky. Přesto již máte dva oficiální nosiče... Můžeš je nějak podrobněji popsat?


Marc: A to teraz natáčame tretí, ktorý bude voľne stiahnuteľný 24.12.06 z našej stránky.

Jane: Demo sme nahrávali v štúdiu Package behom augusta 2005. Je na ňom desať pôvodných vecí, ktoré sme skladali behom jedného roka a dostatočne ich vyskúšali na koncertoch. Čo sa týka našich skladieb, je to čistý rock´n´roll. Netreba sa nad tým nejak obzvlášť zamýšľať, je to zábava a my to tak berieme. Našimi skladbami chceme vyvolať hlavne pozitívne pocity, aj keď sú tam pecky hlbšieho významu. K tomuto CD mám osobný vzťah hlavne pre to, že sa nám ním podarilo otvoriť si cestu k fanúšikom a tí sa toho chytili. EP I: SUMMER METAL bol nahrávaný v apríli 2006 a je to posun hlavne po zvukovej stránke. Toto EP zaujalo aj fanúšikov mimo Slovenska a Čiech, čo nás veľmi milo prekvapilo. Nadvezujeme ním na predošlé demo, ale použili sme aj nové postupy. Hlavne radi spomíname na spoluprácu s legendárnym slovenským ústnym harmonikárom Erichom Bobošom Procházkom. Na oboch hral na klávesy jeden z najväčších talentov slovenskej scény Palo Moro Morochovič.

Marc: Zhrnuté do jednej vety. Sú to tie najúprimnejšie výpovede rockových muzikantov.



Vím, že se hrdě hlásíte ke kapelám jako VAN HALEN, WHITESNAKE a hlavně k WARLOCK. Právě poslední zmiňovanou bandu připomínáte nejvíc. Bylo to spontánní nebo jste měli prostě od začátku jasno, jak chcete znít?


Jane: Ja si nemyslím, že pripomíname Warlock. Tie pesničky sú úplne iné.

Marc: Ten Warlock pripomíname iba tým, že máme speváčku. Keby sme mali miesto Jane Johna, tak si na to nikdo nespomenie, ale veľmi nám to lichotí. Warlock všetci milujeme, no pri tvorbe nás ovplyvňuje úplne iná hudba.

Jane: Doro je stelesnením skutočnej metalovej speváčky a určite ma svojím spôsobom ovplyvnila, takže to môže byť badatelné na mojom prejave.

Marc: Pôvodný cieľ bolo hrať americkú rockovú hudbu konca 80 rokov, čo sa nám aj dúfam darí a spontánne pridávame aj iné prvky.



Nemyslíte, že vás lidi budou mít věčně zaškatulkovaný jako „tu kapelu, co kopíruje Warlock“?


Jane: Zatiaľ nám iba traja ľudia povedali, že hráme ako Warlock a nie že ich kopírujeme. My s nimi nemáme toho až toľko spoločného. Oni boli dosť fantasy a my sme rock´n ´roll.

Marc: Ja si myslím, že viac pripomíname Raven, WASP, Motley Crue, Judas Priest a Foo Fighters. Je smiešne, že každý človek a hlavne fanúšik hudby si potrebuje nový produkt k niečomu pripodobniť. Najlepšie k niečomu čo má rád, keď sa mu to páči. Preto sme už pre niekoho boli ako Guano Apes a čo je ešte úchylnejšie ako No Doubt. Na internete teda nájdeš veci.

Jane: My sme pre každého našeho fanúšika 100% rock´n roll.



Hodně muzikantů říká, že v hudbě už bylo vše vymyšleno v šedesátých letech a dneska všechny kapely pouze kopírují osvědčené postupy. Co si o tom myslíte vy?


Jane: Žiadny muzikant nemôže vylúčiť, že to čo hrá už nebolo vymyslené, ale je len na jeho svedomí, či to urobí úmyselne alebo náhodou. A hlavne či mu to zbaštia poslucháči.



Ještě se vrátím k WARLOCK. Nedá mi to, abych se nezeptal, jakou desku máte od nich, respektive celkově od Doro, nejraději. A co říkáte na poslední nahrávku?


Jane: Warlock – Hellbound,Triumph and Agony, Doro – Doro, Love Me In Black

Marc: Warlock – všetky a Doro – Force Majeure, Doro, Love Me In Black

Jane: Volá sa to presne tak aké to je. Riskla to a vrátila sa k starým postupom. Ja si myslím, že jej to vyšlo. Ta doska sa mi páči.

Marc: Pesničku ako „Haunted Heart“ mi bola už dlho dlžná. Mohla by viac zahulákať, ale inak bomba.

Jane: Ale aby to nevyzeralo, že zo ženského metalu – rocku počúvame len Doro, tak by som chcela pripomenúť aj iné veľké speváčky. Napr. Nina C. Alice (Skew Siskin), Lee Aaron, Sandra Nasic, Pavla Kapitánová...

Marc: ...Wendy O. Williams, Judy Turner (Rock Goddess), Kim Mc Aughly (Girlschool), Lita Ford, Lana Lane,Janis Joplin.



Můžu ti Jane říct, že mi přijdeš jako ten nejkvalitnější klon Doro, co jsem snad slyšel. V tvém projevu je slyšet silný drive a živočišnost. Podle videa, co jsem od vás dostal, jsem usoudil, že jsi i pěkný divoch na koncertech... Ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak nevím u nás o žádné podobné zpěvačce. Jak je to u vás s ženskýma za mikrofonem?


Jane: Díky!

Marc: U nás už metalové a rockové speváčky vymreli. Jane je posledný mohykán. Ak som niekoho nepovedal, tak sorry, ale neviem o ňom.



Je také známo, že Slovensko je zpěvný národ. Myslíte, že tam máte kvalitnější vokalisty než my v Čechách?


Jane: Máme tu veľmi veľa kvalitných spevákov, ale už len pre to, že vás je raz toľko ako nás tak ich nemôže byť viac. U vás sú rockový speváci viacej v povedomí, u nás sú hlboký underground, takže je ťažké porovnávať kvalitu.



Jaká je vlastně situace na Slovensku? Slyšel jsem, že metal je tam na pokraji smrti. Nevychází vám tam takřka žádné časopisy, metalových vydavatelství je poskrovnu a návštěvnosti jsou velice slabé...


Marc: Je to pravda a aj nie. Kapiel je tu strašne veľa a mnohé z nich by mohli konkurovať aj najväčším hviezdam. Aj fanzinov je dosť, ale viac sa venujú extrémnym žánrom. Posledné nahrávky metalových labelov sú viac menej hard core a punk. Na návštevnosť sa ale väčšinou nemusíme sťažovať.



Na jakou vaší kapelu jste nejvíc pyšní?


Marc: Na dnes už neexistujúcich Mephisto a Dr. Bier. Z tých dnešných Antropoid, Grexabat.

Jane: Antropoid



Na stránkách zmiňujete rok 1987. Má tento letopočet pro vás nějakou symboliku? Osobně si také myslím, že to byl nejzásadnější rok osmdesátých let...


Jane: Presne preto to má pre nás takú symboliku. Vtedy vyšli fakt úžasné veci. Na našom webe je zoznam nám známych nahrávok toho roku. Zožente si niečo ak nemáte. Whitesnake – 1987, Warlock – Triumph and Agony, Def Lepard – Histerya, Kiss – Crazy Nights atd. Preto sme aj napísali song 1987 ako poctu tomu roku.

Marc: Bryan Adams má „Summer of 69“. No a my 1987. Číslovky sú dobré. Tie si fanúškovia rýchlo zapamätajú.



Vrátíme se ještě k vaší kapele... Hráli už jste u nás, či neplánujete něco do budoucna?


Marc: No malo sa u vás hrať v lete na festivaloch, ale žiaľ nevyšlo to.Usporiadatelia ozvite sa. Dohodneme sa. Ja a manažment robíme na termínoch po kluboch na nové turné budúci rok ku novému virtuálnemu EP „Play It Loud“, ktoré bude na Vianoce .



Na jaký koncert vzpomínáte nejvíc?


Jane: Jednoduchšia otázka by bola, že na ktorý neradi spomíname. Tých bolo o dosť menej.



Také byste mohli prásknout nějaký trapas, co se vám na cestách přihodil...


Marc: To je ťažko sa tu tváriť vtipne. Lebo, keď tam nie si tak ti to vtipné nepríde. Ale sú také chuťovečky ako keď Jane zahučala do mikrofónu a ten sa rozpadol, alebo keď som sa snažil preskočiť odposluch počas stoptime-u a pred celým publikom som sa zrútil za kombá a rozmlátil si lakeť a nohu. Všetci si mysleli, že som opitý. Dobré bolo, keď Peter na jednom veľkom letnom festivale mal z toho extrémneho tepla dosť rozladeného Fendera a bolo to tak hrozné, že mi z toho brneli zuby, ale on sa tváril tak hviezdne, že mu to ľudia zožrali aj s navijákom a v súťaži popových kapiel sme skončili tretí.



Blížíme se ke konci, tak mi Marcu práskni ještě něco... Ženská v kapele je údajně pěkné peklo. Jak je to u vás? Zatápí vám Jane?


Marc: Myslím že nie. Ona je v pohode. My sme v pohode. Pre mňa sa to ničím nelíši od spolupráce so spevákmi.
Samozrejme, že pri hádkach si musíš trochu dávať pozor na jazyk, ale ináč normálne. Je tu však záležitosť, ktorá je úplne iná ako so spevákmi. Vždy si v strehu aby si robil ochranku, keby nejaký debil chcel obťažovať. Viem, že ona by asi bola prvá, kto by toho vola praštil, ale my sme gentlemeni a cítime potrebu ju chrániť. Už tu bol taký jeden prípad a už sa k bitke schiľovalo.



Díky za povídání! Jsem rád, že jsem poznal další kvalitní kapelku a těším se na nějaký ten koncertík... Závěrečná slova jsou jen a pouze vaše..


Marc: Navštívte naše stránky www.janesession.package.sk a stiahnite si zdarma naše EP „I: SUMMER METAL“ a aj demo „100% ROCK´N´ROLL“ a choďte na koncerty a bavte sa. Tebe dík za rozhovor a podporu. BE HEAVY AND LOUD! BE HAPPY AND WILD!

Jane: Dúfam, že sa našou hudbou pričiníme k tomu, aby sa rock´n´roll dostal opäť vo veľko množstve medzi ľudí. Podporujte kapely, kupujte cd, choďte na koncerty, aby ste sa potom nesťažovali, že sa nič nedeje. Majte sa krásne! ROCK ON!



Venca Votruba             


www.janesession.package.sk

foto: Archív kapely


Vydáno: 02.11.2006
Přečteno: 5547x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
TO ALL: V PONDELOK...14. 02. 2007 12:05 Nikita
Nove EPkapelka nahrala...9. 02. 2007 23:39 Duri
Jo to jo stahnul...15. 12. 2006 14:57 páinda
tohle je ta...14. 12. 2006 11:04 pepca


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11703 sekund.