ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOLEFALD - In Harmonia Universali

Tak tuhle recenzi jsem si vyloženě přivolal. Není tomu dávno, co jsem dopsal kádrový posudek na předchozí album „Pills Against The Ageless Ills“, kde jsem hořekoval, že jsem poslední počin Solefald ještě neslyšel a ejhle - tady ho máme. A že se bylo opravdu nač těšit, je neoddiskutovatelné. Norští kutilové se zase jednou činili.

Jesliže se na minulém CD dalo se silným přimhouřením očí mluvit o Solefald více či méně (spíš méně) jako o velmi svérázném black metalu, to už teď neplatí ani v nejmenším. Ono odproštění se od jakýchkoliv zajetých předloh však našemu duu vyloženě svědčí. Naprostá autorská svoboda v tvůrčím procesu jim dovoluje vzájemně kombinovat motivy, na které by se jinak přišlo jen stěží, pokud vůbec. Brutální vokály a opravdu tvrdé party obecně byste na „In Harmonia Universali“ nenašli ani lupou. Cornelius už na řev zcela zanevřel a prim hrají jeho melodické duety s Lazarem. To není až tak na škodu z hlediska poslouchatelnosti, ale na druhou stranu kapela přišla o silnou zbraň v podobě kontrastu tvrdosti a melodična. To si ale dokáže vynahradit jinak. Aranže jsou jaksi více psychedelické, poměrně často užívaná akustická kytara si podává ruku například se saxofonem. Larsovy klávesové rejstříky jsou vůbec dost neobvyklé. Také se divím, že Lars nehraje v Borknagar kromě kláves také na bicí, protože jeho přesná a technická hra je opravdu skvělá, o výtečném zpěvu ani nemluvě.

„In Harmonia…“ je posluchačsky trochu méně „user-friendly“ - na rozdíl od „Pills…“ postrádá toto album nějaké výrazné hity (možná by se dala hitem nazvat ještě tak druhá „Mont Blanc Providence Crow“), ač chytlavých pasáží, vystavěných především na pěveckých linkách, se najde dost. Síla Solefald spočívá v celkovém vyznění, ne v jednotlivostech. Písně jsou na prvních několik poslechů těžké na pochopení, některými částmi se musíte zpočátku chtě nechtě prostě prokousat. O to je pak výsledný dojem lepší.

Názvy písní a texty nelze nazvat jinak než „prostě solfaldovské“ (skladbu „Buy My Sperm“ bych už od pohledu asi od nikoho než od Solefald nečekal…). Jinak je zajímavé sledovat, že méně je někdy skutečně více. Zatímco mnohé kapely nedokáží natočit dobré album ani v šesti, Lars a Cornelius zvládají tvořit výborné desky v počtu dvou multiinstrumentalistů, jako by se nechumelilo. Solefald nám vykrystalizovali v těžko uchopitelné hudební těleso, pokud si ale dáte tu práci a proniknete do zvláštního surrealistického světa norských svérázů, není cesty zpět.

Štembus             


www.solefald.org

Seznam skladeb:
1. Nutrisco et Extinguo
2. Mont Blanc Providence Crow
3. Christiania
4. Epictetus & Irreversibility
5. Dionysify This Night Of Spring
6. Red Music Diabolos (Instrumental)
7. Buy My Sperm
8. Fraternite de la Grande Lumiere
9. The Liberation Of Destiny
10. Sonnenuntergang Im Weltraum

Sestava:
Cornelius - zpěv, kytara, baskytara
Lars Nedland (alias Lazare) - zpěv, klávesy, bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 59:52
Země: Norsko


Vydáno: 30.05.2004
Přečteno: 3786x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0959 sekund.