RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




COLOUR HAZE - Tempel

COLOUR HAZE se vydali na cestu už v roce 1994. Tehdy podle svých slov hráli styl nazvaný doom-psycore, což by mne z poslechu jejich aktuálního alba opravdu nenapadlo. Deska totiž tepe v duchu progresivního rocku sedmdesátých let, sem tam i s dotyky let šedesátých. Je naprosto uvolněná, až improvizovaně zasněná - zasněně improvizovaná, bez křečí a plyne jakoby sama. Nechce se ani věřit, že tohle bylo nahráno ve studiu po stopách... je to spíš jako spontánní nahrávka ze zkušebny nebo živá performance... znáte takové ty koncerty, které se kapele povedou dvakrát za život?

Dlouhé instrumentální plochy, ale přesto album nenudí, ba naopak! Sem tam se objeví i hammondky (ve skladbách „Mind“ a „Gold&Silver“). Iniciátor projektu Stephan Koglek (voc, gt, texty, produkce) má navíc uvěřitelný hlas s příjemnou barvou. V některých momentech připomíná Iana Andersona z legendárních JETHRO TULL. Občas využije i velmi příjemný, až šeptaný falzet.

Celkový zvuk nahrávky je velmi archaický a dává odpočinout od asexuálního a přihlouplého alibismu dnešních všudy-prolezlých rádoby „postmoderních-moderních“ „pseudospolků“, „kopírek“ a „sranda-kapel“, které vlastně ani nemají co říct a jen loajálně k svým fans opakují (a přinejlepším variují) již tisíckrát zajetá schémata. Při poslechu desky tak můžete zažít atmosféru pětatřicet let starého vinylu. Mírný nádech feelingu DOORS, odmyslíte-li si hammondky (ve dvou skladbách se sice objevují, ale spíše jen v podkresu), občas vytanou podobné motivy jako u raných BLACK SABBATH (nemyslím ty pověstné těžké valivé riffy, ale jejich kontrast, za který BLACK SABBATH nebyli nikdy úplně doceněni... ano, jsou to ty psychedelické příslověčně „studené“ momenty, v nichž se „sabati“ ve svých skladbách ztišili, momenty, v nichž atmosférou písní proplouvala především pouze Iommiho kytara, většinou vybrnkávaná a na čistý zvuk).

Zní to vše jako jedna dlouhá píseň, je to celé úžasně „samozřejmé“, ani jedna sólová násilně našroubovaná kytarová nebo jiná onanie, ani jedna samoúčelná kontrapunktová exhibice či uměle-záměrná složitost nebo prvoplánová chytlavost... Vše do sebe přirozeně pasuje, všechny nástroje dýchají jako jedno tělo... Celé album zní poměrně jednoduše, ale když se zaposloucháte, uslyšíte vnitřní propracovanost skladeb, která zvláštním způsobem podtrhuje celek kompozic COLOUR HAZE.

Kromě hudby mne velmi zaujal i zlato-zelenomodrý svébytně působící obal ve vinylovém stylu, a to spíše z let šedesátých než sedmdesátých. Celý jej vytvořilo umělecké(?) uskupení nesoucí název The Sons Of Saturn. Po otevření bookletu naleznete místo slov pestrobarevnou koláž, která má v každém detailu nějaký smysl a není jen hloupou grafomanskou skládačkou, která si hraje na umění... stejně jako hudba COLOUR HAZE. Možné významy jednotlivých skladeb trochu nastíní jejich názvy „Aquamaria“, „Fire“, „Mind“, „Tempel“, „Gold&Silver“, „Earth“, „Ozean“ a „Stratofarm“. Vše krásně doplňuje i vkusně a smyslu-plně naefektovaná a do ústřední malby vložená fotografie kapely... je z ní cítit něco mezi popem a psychedelií... Desku jsem se pokoušel zachytit srdcem i rozumem, a zdá se mi, že nejde o planě kopírující a vykrádající stylizaci či pózu časů, které již dávno minuly. COLOUR HAZE mají opravdu to NĚCO – a tím se může pochlubit opravdu jen málo spolků napříč žánry. Cesta COLOUR HAZE k pra-počátkům metalu a s ním spřízněných stylů tak trochu připomíná, z čeho vlastně všechny ty core, blacky, powery, deathy, thrashe, speedy a doomy přímo či nepřímo vznikly. A vývoj je někdy krásou a někdy degenerací. To nejnovější nemusí být vždy to nejlepší. Proč jsou dnes tak populární retrorecenze?

Tak či tak, důležité je to, co chce kapela svou tvorbou říct, a to třeba i bez textů a beze slov. A COLOUR HAZE tohle mají, i když nejsou stylotvůrci.

(aa)             


www.colourhaze.de

Seznam skladeb:
1. Aquamaria
2. Fire
3. Mind
4. Tempel
5. Gold & Silver
6. Earth
7. Ozean
8. Stratofarm

Sestava:
Stephan Koglek – voc, gt, produkce
Phillip Rasthoffer – bass
Manfred Merwald – dr

studio: Institut Für Wohlklangforschung, Hannover
nahrávání a mastering: Willi Dammeier
host: Christian Hawellek – hammondky
label: Elektrohasch
stopáž: 48.20
rok vydání: 2006

Diskografie:
1995 - Chopping Machine
1998 - Seven
1999 - Periscope
2000 - CO2
2001 - Ewige Blumenkraft
2003 - Los Sounds de Krauts
2004 - Colour Haze
2006 - Tempel


Vydáno: 26.05.2007
Přečteno: 3915x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09057 sekund.