PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AMBEHR - Sword's Song

O Ambehr už jsem tu jednou psal, ale klidně je představím znovu, protože rozhodně nepatří mezi kapely známé. Je to partička pocházející z arménského Jerevanu, z existenčních důvodů sice působící v Moskvě, ale nevzdávající se pout ke své vlasti a svým kořenům. Její devízou je originální, rázný thrash, vykyvující se k heavíku a říznutý vlivem folklóru. Album Sword's Dance (schválně kdo uhodne, na kterého arménského umělce je to odkaz :-) ) z roku 2006 je jejich druhým počinem.

Ambehr zůstávají svému stylu věrní, ale podařilo se jim projít určitým vývojem. Především je jejich hudba mnohem semknutější a jednotnější než na výborném, ale poněkud rozháraném debutu. I folklórní prvky jsou tentokrát více propojené se základní, metalovou složkou a nestojí v jakési opozici, jako tomu bylo na Spider's Web.

Z prvního alba však zůstaly silné, chytlavé riffy a prvotřídní melodie, stejně jako střídání kousavých thrashových ploch s jemnými melodickými výlety. S tím pak souvisí výborné aranžování zpěvu - střídání a doplňování se mezi vokalisty téměř vždy přichází v okamžik, kdy může překvapit, podpořit gradaci nebo posunout skladbu o něco dál. Pro upřesnění: o mikrofon se stále dělí leader Art útočící řevo-chraplákem (ale místy i čistým, poměrně slušným hlasem) a jeho sestra Marina, které s popěvky a vysokými klasickými vokály vypomáhá ještě čerstvá posila Nataly (od sebe jsem je ale zatím nerozeznal).

Album je, jak jsem se již zmínil, vyrovnanější a plynulejší než debut, což považuji za hudební krok vpřed. Je slyšet, že kapela dokázala zužitkovat zkušenosti a posunout se o něco dál. Nejsou zde sice již k nalezení takové meganářezy, které s člověkem zalomcovaly jako srážka buldozerem (např. titulní „Spider's Web“ a její Geniální Riff, třikrát se klaním), což je škoda. Na druhou stranu tu ale nejsou žádná slabší místa a album výborně funguje jako krásně rozprostřený a hlavně hluboký celek, jehož mnohá zákoutí není jednoduché objevit (což je vždy ku prospěchu věci). Přestože deska vyžaduje tentokrát pozornější ucho, o strhující riffy a hlavolomné momenty také není nouze (úvodní „Raven“ nebo vynikající „Beast Inside“ jsou toho důkazem). Jen nejsou použity tolik expresivním, ale spíše o něco (docela o dost) sofistikovanějším způsobem.

Citlivější posluchači se dočkají také dvou baladičtějších (ten druhý stupeň je použit záměrně, Ambehr rozhodně nezapadají do nějakých baladických vzorců - oni nezapadají do žádných vzorců) kousků. Poetické a procítěné „Lyrical“, jejíž název mluví za vše, a závěrečné akusticky uvozené „Alone“ s krásnou melodií. V obou drží vokální žezlo dívčí část souboru s občasným přispěním Artova civilnějího zpěvu. Nutno dodat, že v dnešní době, kdy je ženský zpěv jistý trend, nemám o jejich výkonu v žádném ohledu nejmenší pochyby.

Ambehr si drží nevídaně vysoký standart a přitom nezůstávají stát na jednom místě, za což jim patří můj obdiv i dík. Během dvou alb se, i přes nepříznivé podmínky, dostali tam, kam se většina kapel nedokáže vyšplhat za celý svůj hudební život. Jediné co k tomu ještě mohu dodat je: Lidi, vyprdněte se na všechen ten mainstream. Tahle kapela, i když se těžko shání, si zaslouží fanoušky jako málokterá další. A hlavně - má jim sakra co nabídnout.

Pepa Dubec             


www.ambehr.com

Seznam skladeb:
01. Raven
02. Gone Away
03. Sword's Song
04. Janiman
05. Beast Inside
06. Lyrical
07. Guiding Star
08. Mess
09. Abyss Of Hungry Eyes
10. Alone

Sestava:
Art - baskytara, zpěv
Hrant - bicí
Vitalyj - kytara
Zurab - kytara
Marina - zpěv
Nataly - zpěv

Rok vydání: 2006
Čas: 45:46
Label: Taiga Sounds
Země: Arménie


Vydáno: 17.06.2007
Přečteno: 3925x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11263 sekund.