Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ÉLYSION - nezávislé vydavatelství bojující za návrat vlků do naší země

Vydavatelství Elysion patří u nás k výraznějším vydavatelstvím… Za poslední rok vyhodili do světa pár opravdu skvělých CD, tak jsem si musel popovídat s hlavními osobami - Vojtou a Pavlem (Promiňte, Plyšákem :-) )


Představte vydavatelství Élysion… Vznik, cíle, přání…

Vojta: Vydavatelství Élysion světlo světa spatřilo v roce 1997 s ještě nezkráceným názvem Élysion Music v Ústí nad Labem a vůbec ne se záměrem vydávat metalovou hudbu. Naopak, impulsem ke vzniku byla potřeba publikovat právě zrealizované album mého nemetalového projektu Persephone. A protože mám rád nad vším kontrolu založil jsem si i vlastní vydavatelství. Až po přestěhování do Českých Budějovic jsem se začal zaobírat myšlenkou vydávat i jiná alba než moje :-))). Metal jsem si vybral proto, že mi byl relativně blízký a musím říct, že jen metalové kapely stojí nohama na zemi ve svých požadavcích.
Cíle. Tak pochopitelně je stále co vylepšovat a o to se spolu s Lišákem snažíme. Poměrně velkých změn by v nejbližší době měla doznat naše webová prezentace, www.elysion.cz, kde bychom rádi rozjeli prodej hudby v podobě souborů mp3.
Další cíl souvisí se změnou názvu vydavatelství. Původní název jsme zkrátili na Élysion, protože bychom rádi produkovali knihy a uvažujeme i o DVD nosičích s nehudebním žánrem.
Přání. Nic mně v tuto chvíli nenapadá. Tento rok se nám daří realizovat, vše co jsme zrealizovat chtěli. Snad kdyby se nám zvýšil prodej. Ale o tom zde nechci mluvit.


Tak a teď na sebe oba navzájem něco práskněte :-))

Vojta: Co bych na Lišáka prásknul? Nic mně nenapadá. My se vidíme tak strašně málo, že žádnou pikantnost nevím. Nicméně bych na tomto místě rád řekl, že Lišák není jen nějaký můj pomocník, ale plnohodnotný společník bez něhož bych Élysion v této podobě asi neudržel. Lišák je motor našeho vydavatelství. Setkávám se velice často s případy, kdy kapely oslovují mne s pocitem, že mám větší vliv. Tak to opravdu není. Naopak, řekl bych, že u Lišáka pochodí víc.

PLyšák: Inu nezastírám opravdu jsem motor, ovšem který se občas přehřeje :-))


Vydáváte na jednu stranu posluchačsky velmi náročné nahrávky - Negative Face, Carpatia a na druhou i jednoduché HC party - Like Fool, Forrest Jump… Čím to? Nechcete být zaškatulkováni jako např. čistě black metalové vydavatelství?

Vojta: Tak těch důvodů je víc. Jedním s nich je, že naše krásná země je příliš malá na to, abychom se specializovali jen na jeden žánr. Dalším je, tak to alespoň cítím já, že není na škodu být multižánrový. Z toho důvodu jsme se rozhodli pro vydávání knih a DVD. Je pravda, že rozdíl v náročnosti na posluchače mezi některými tituly je značný, ale nemáme s tím problém.


Co vůbec posloucháte kromě svých stájových kapel?

Vojta: Dead Can Dance, Lisa Gerrard, Magdalena Kožená, některé klasiky, Divadlo Járy Cimrmana, Švejk (převyprávěný od pana Wericha), Karel Kryl, Jaromír Nohavica a soundtracky. Z těch metalových Moonspell, The Gathering (Souvenirs je geniální), starší Silent Stream Of Godless Elegy, Ador Dorath občas Cradle Of Filth.

PLyšák: Hypocrisy, Death, In Flames, Soilwork, Pain, Emperor, Dissection, Beltaine, Dying Passion, Godless Truth, Cryptopsy, Behemoth, SSOGE, Endless, Cales, Nasum, Cerebrál Turbulency, NOrDream, Contrastic, Dream Theater, Queensryche, Fates Warning, Melancholy Pessimism, Opeth, The Gathering, Textures, Wayd a určitě je mnoho dalších na které si nyní nevzpomenu.


Je nějaká kapela, kterou byste opravdu chtěli mít pod svými křídly?

Vojta: Z metalových Ador Dorath. Jinak by se mi líbilo vydávat alba Magdaléně Kožené, což je pochopitelně nereálné.

PLyšák: No já bych asi šáhl do zahraničí po dnes již neexistujících Death, Control Denied nebo Hypocrisy, z našich bych souhlasil z Vojtou jmenovanými Ador Dorath a možná by se ještě nějaká další našla, ale to si zatím nechám pro sebe :-)).


A je nějaká parta, se kterou už jste měli skoro podepsanou smlouvu a nakonec vám couvla?

Vojta: Ano. Euthanasia. Byla to především má chyba. Jasně jsem si s klukama nevyjasnil finanční podmínky a tak si našli někoho jiného. Docela mne to mrzí, ale už se s tím nedá nic dělat.


druhou stranu… Je kapela, se kterou byste už znovu smlouvu nepodepsali?

Vojta: Těžko říct. Absolutně špatně to dopadlo s Morbid Silence. Kluci nahráli velmi dobrou desku, ale nikdy živě nevystoupili a nakonec se rozpadli, což pro prodejnost alba bylo zaražení dřeveného kůlu do srdce upíra.


Kdo je nejúspěšnější spolek Élysion? Kdo je ten pomyslný stájový kůň?

Vojta: Tak co se prodejnosti týče jsou to jednoznačně Six Degrees Of Separation. V Élysion neexistuje pojem stájový kůň. Pro všechny kapely se snažíme dělat maximum, nicméně musíme vidět snahu i z jejich strany. Což naštěstí funguje.


Za poslední rok jste vydali hodně velmi slušných nahrávek. Čeká nás v roce 2005 ještě nějaké překvapení? Vím o Scenery…

Vojta: Kromě Scenery, jejichž album Continuity by mělo světlo světa spatřit na přelomu října a listopadu, jsme podepsali smlouvu na další projekt s účastí Matěje Lipského - Masturbace.


Chtěl bych se teď podívat na poslední CD, které jste vypustili do světa…

Vojta: Tak jdem na to.

PLyšák: Ano, ano, pojďme na to :-P


Začneme u Six Degrees Of Separation… Někdo kapele zazlívá odklon od doomových kořenů k přímočařejším skladbám. Co vy na to?

Vojta: Nemám s tím problém. Sixíti prošli určitými změnami v sestavě a ani jejich vývoj se nezastavil, což pochopitelně muselo vést k jistému odklonu od původního hudebního cítění. Ale ani v těchto, na první poslech dravějších skladbách nechybí žádný z atributů typických pro tvorbu Sixítů. Nápaditost, cit pro melodii, technická zručnost a v neposlední řadě atypický zpěv v podání Radka.

PLyšák: Ono by se taky dalo řící, že kapela má na výběr - buď jet jako kolovrátek pořád dokola to samé, nikoho nezklame, nepřekvapí a nebo prostě zaexperimentuje a pohne se vývojem dál. Samozřejmě na to mohou mít vliv i personální změny. Já osobně si myslím, že SDOS se pohnuli dopředu, je to něco nového, neoposlouchaného, přitom stále tak sixítovské :-))


Musím se zeptat na skladbu Lonesome, která je u lidí dost rozporuplná. Někdo jí vyzdvihuje do nebes (třeba já…) a někdo zatracuje…

Vojta: Já jí mám moc rád. Jediné co mne trochu zlobí, je třiceti sekundová pauza na začátku. Ale kluci to tak chtěli a my jim do toho nemluvili. Musím podotknout, že demo verze této skladby, která je syrovější a zpívá ji Radek, je ještě silnější.

PLyšák: Mě se ten song hodně líbí, jen mě mrzí že díky zpěvu Zuzky z Dying Passion by se ta písnička dala z fleku zařadit na desku právě Dying Passion. Možná je to tím že má Zuzka velmi originální hlas.


Dále tu máme velmi zajímavý projekt - Negative Face… Čím vás přesvědčilo tohle album, že jste ho vydali?

Vojta: Tak pokud budu mluvit za sebe, jde především o mozaikovost desky. Každá skladba je jiná a přesto jakoby patřila do jednoho celku. Jedná se o netradiční projekt určený uším jak metalového tak i nemetalového posluchače. Deska, která asi nezaujme na první poslech, ale o to déle vám pak vydrží.

PLyšák: Negative Face - Stín, Negative Face - Stín, Negative Face - Stín, Negative Face - Stín, Negative Face - Stín říkam si pořád dokola, poslouchám dokola a najednou zjišťuji, že přes počáteční jakýsi nesoulad v hudbě to najednou vše začíná zapadat, vše má svůj rytmus, místo, smysl… tak proč to nevydat? Vydavatelství jsou od toho aby, vydávali zajímavou muziku ne?


Matěj Lipský je aktivní osoba… Co říkáte na jeho ostatní kapely? Lykathé (Lykathe Aflame) je velmi ceněný spolek…

Vojta: Už jsem zmiňoval, že budeme vydávat album Masturbace. Zaujal mne jeho folkový projekt. Na ten se docela těším, ale jinak nesleduji, kde Matěj hraje či působí.

PLyšák: Mě zase oslovuje Lykathea Aflame (Lykathé), i když s nimi Matěj ještě nic nenahrál, jsem zvědav, kam se tato kapela nasměruje.


Postoupíme do Plzně… Někoho možná překvapila smlouva s kapelou Interitus…

Vojta: Musím říct, že Interitus se mi libí moc. Všechno to spískal Damian z Nosferatu. Začalo to tím, že jsme jejich skladbu umístili na komplici Scream Of Nosferatu a po vzájemném oťukávání jsme nakonec podepsali smlouvu.


Neuvažujete o reedici např. dnes již těžko sehnatelného debutu "Deborah"?

Vojta: O tom jsme zatím neuvažovali. Ale není to špatná myšlenka.

PLyšák: No jen kde brát pořád peníze? Tak mě napadá, že by jsme mohli v rámci vydavatelství vydávat nějaké bankovky :-)) jen to asi není moc reálné, pánové z Národní banky a od policie by se hodně divili, co že to máme za aktivity :-))


Jedeme dál… Carpatia by se dala označit za váš objev… Je to tak?

Vojta: Carpatii mi poslal Lišák, abych si to poslechl, že to není špatné. Mně se promo také líbilo. Po určitých problémech kolem financování desky jsme nakonec smlouvu podepsali a CD Infant Brutality je na světě. Do jaké míry se jedná o náš objev, to nechám raději na čtenářích

PLyšák: Jsem rád, kdy mohu říci s odstupem času a mnoha poslechů, že se Vojta s Carpatií domluvil a Infant Brutality se realizovalo u nás.


Stylově podobná kapelka jsou Draco Hypnalis. Proč stále nemají na stránkách svůj profil?

Vojta: Protože kluci ještě neposlali podklady. Stejně tak jako Like Fool.

PLyšák: Tímto zveřejněním se snad kapely chytí, jak se říká, za nos a určitě to napraví :-))


Nakonec tu máme dvě modernější party - Like Fool a Forrest Jump… Nemyslíte, že vám to trošku kazí jméno? Přece jenom máte v katalogu dost až alternativních nahrávek…

Vojta: Ne, to si nemyslím, jinak bychom je nevydali. Jsme otevřeni každé dobré muzice.

PLyšák: Vzhledem k naší multižánrovosti si myslím, že kapely dobře zapadají do konceptu a navíc ve svém stylu bych řekl jsou jedny z těch nejlepších.


Like Fool skončili v ČRL na třetím místě.. Překvapil vás jejich úspěch? Sledovali jste vůbec tuhle soutěž?

Vojta: Upřímně řečeno, moc jsem to nesledoval. A jestli mne překvapil jejich úspěch? Ani ne. Souvisí to s předešlou otázkou. Ve svém žánru jsou prostě dobří a proto je jejich místo v Élysion opodstatněné.

PLyšák: Vidíš tento úspěch jen potvrzuje má slova.


byste vy sami charakterizovali vydavatelství v jedné jediné větě?

Vojta: Multižánrové, nezávislé vydavatelství bojující za návrat vlků do naší země. :-))

PLyšák: No já bych ještě trochu zabojoval sem tam pro nějakou lišku :-))


Tímto bych to ukončil… Těším se na další "chuťovky", které nás v budoucnu od vás čekají… Mějte se!

Vojta: Díky za prostor a čas věnovaný našemu vydavatelství.

PLyšák: Díky za tvůj webový prostor věnovaný našemu rozhovoru o našem vydavatelství na tvém webu.. Ciao! :-))

Venca Votruba             


foto: www.elysion.cz
www.elysion.cz


Vydáno: 05.09.2005
Přečteno: 5060x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.181 sekund.