DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AAEN ANIMA

Autoprofil vlastní kapely?! To už drahý Aaen opravdu ztratil poslední zbytky soudnosti?! Ano i ne. Nikdy se příliš neobával kontroverznosti svého jednání (okolí ví..) a ani toho být spíše černou ovcí, než bílou vránou.

Je docela jednoduché být redaktorem. Stačí trocha stylistiky, nějaký základní přehled a schopnost udělat si vlastní názor. Pokud ale píšete hudební recenze, hodí se ještě jedna věc: mít sám kapelu, a vědět/cítit, jaké to vlastně je. Pak si člověk váží toho, že lidé aspoň „vezmou kytaru do ruky“ a něco dělají, lhostejno co – většinou lhostejno co.

A nakonec jsem zjistil, že dokázat napsat „autoprofil“ nechci. Jakákoli reflexe vlastní tvorby by byla destruktivní. Abych něco předal, musel bych změnit kód z tekoucí hudby / textů AAEN ANIMA na stojatou „profilovou recenzi“. Celé by to zplanělo, zapadlo v ukecanosti. Kompromisem by bylo mírně rozšířit historii z webu kapely a okomentovat vznik jednotlivých desek a zmínit něco o poesii, filosofii, auto-mýtech, intuici, tónech a energii, pod/vědomí i nad/vědomí, času, vše interpretovat, popsat a usouvztažnit do souvislostí, dát na talíři, stačí jen vidlička a nůž... popsat zvuk jednotlivých nahrávek, vložit obrázky alb, naskenované raritní dokumenty a plakáty, stylově vše rozebrat, zařadit do kontextu, pokud to vůbec trochu lze, a přidat pár bulvárních drbů. Ne „ztratit soudnost“, tu už stejně nemám, a ani o ní nestojím, ale ztratit magii Tvůrce, popsat ostrov, říct, jaký je, těm, kteří jej nikdy nezahlédli – a popsat ho jen slovy. A to teď nechci. Ano, kdysi jsem to popsal jednou větou: Je to jako vytrhnout si ze sebe kus masa. A tahle věta mi nic nevzala. Je čistá.

Chtěl jsem publiku alibisticky předhodit: „Proč by nemohlo být takových autorecenzí víc?“ Pište i vy, čtenáři, já jdu příkladem! Ale bylo by to zlo. Pošlapat svou/naší Tvorbu její interpretací je hnus – ale ještě k tomu nabádat jiné?

Autoprofil, který byl vydán, ale nebyl napsán, je ještě větší arogancí než autoprofil. Masturbace k metamasturbaci. Opovržení, láska, chaos, nenávist, sdílení, hra, bolest, podřezávání času, pravdivá lež a prolhaná pravda a maska. A pravda-čistota a ukecané svinstvo. Já plný lásky a šílenství. Lidskost je více než Božství a Mnohost je více než Jednota. Někdo mi kdysi řekl, že nemám nadhled. Nemám!!!!!

nejvyšší umění je umění Žít
a AA je součást mého Života
mé krve
dcera

Abych nemluvil sám, na závěr ještě komentáře od bývalých i současných členů AAEN ANIMA..... Dostane to víc úhlů a představíte si kapelu ne jako projekt jednoho člověka, ale jako živoucí celek a spojení několika..... Citliví pochopí. A pro ty ostatní to neděláme. Nakonec to všechno děláme stejně jen pro Sebe. Je květina, která rozkvete, sobecká? A co když šíří svou vůni dál, ať už je to vůně jakákoli? Lepší než nesobecky rozdávat, když sami nic nemáme, že?

Saaashky (kytara, housle, řev)
Kapelu Aaen Anima som najprv poznal iba ako fanda v hľadisku, kde som väčšinou zostával ako jeden z mála divákov. Vzhľadom na jej vysoko alternatívny prístup k hudbe neoslovovala väčšinové publikum a v niektorých prípadoch ho privádzala až do rozpakov. Naopak na mňa tento prvok pôsobil veľmi zaujímavo a prítažlivo. I preto som sa s členmi kapely spriatelil, a aj ako hlas menšinového publika referoval všetky pre a proti ich produkcie. Neskôr, po personálnych zmenách, mi bolo ponúknuté zostávajucími členmi zúčastniť sa ako člen nového hudobného projektu, ktorý ale po určitých, ďalších úpravách resultoval do pokračovania v tradícii Aaen Anima. V terajšej, kolísavej zostave dva až tri, plus-mínus jeden člen, sa snažíme znovuobnoviť a novými prvkami osviežiť jej alternativne-avantgardnú tvorbu. Mojím heslom ale je: škoda zbytočných slov, hudbu je treba hrať...

Funeral (kontrabas, cimbál)
Aaen Anima je taková moje srdeční záležitost. Byl jsem u toho, když jsme před pár lety, takřka v začátcích kapely, zkoušeli ve dvou. Aaen mě vždycky prozvonil a hláškama typu „Tak přines cimbál a uděláme zkoušku..“ přesvědčil, abych přijel. Dnes už mě s Animou uvidíte spíš jen jako věrného diváka, který navíc zajišťuje transport kapely.
I když se sám nepovažuji za metaláka, přijde mi tahle hudba úžasná. Nedá se poslouchat jen tak jako kulisa. Musíte si na ni udělat čas a mít chuť ji vnímat. Takže při práci si radši zpívejte vodrhovačky :-) Nic ve zlým, já ji taky neposlouchám furt. O to větší je to požitek.
A davové fobie se na koncertech Animy fakt bát nemusíte :)) Aaen promine.., ostatně je na moje rejpání zvyklej (a já na to jeho taky). Naopak musím ocenit, že se tím nedá odradit a že Anima není ani trochu „komerční“.
Jinak bych ještě rád tak nějak vychválil lidi z kapely – jako povahy a osobnosti, ale nějak se mi to sem nepodařilo zamontovat tak, aby to nevyznělo vlezle a hloupě stylem „jsme růžoví a máme se všichni rádi“ :-)

Ascela (baskytara, recitace)
Tóny basových strun
mne objímají, zevnitř dotýkají
Vibrují mou duší
a přinášejí slast
Naplnění obou hemisfér






Aaen (kytara, zpěv, řev, ..)
Pýcha a Svéhlavost nikdy nepředcházejí pád. A proč to všechno vlastně? Nechci, aby se na černou a chaosbarevnou princeznu zapomnělo, i když ještě žije – a dýchá.. Ohnivá Duše – Velká Bohyně.. navěky – –


ANILINE HARP

klíč:
z každého tónu mé Harfy vzniká anilinová skvrna.. do milovaného Chaosu
tón je z Pocitu a Pocit vytváří
jsem ze Světa a Svět vytvářím
spojení abstraktních tónů a barev uvnitř Perverze

Ohnivá Duše = Velká Bohyně

(červenec 2003)


A na závěr možná přece jen aspoň něco k té historii. Ono to té arogance možná neubere, ba naopak.. Řekl jsem si – co když jednou nebude fungovat žádný náš web? Ať to přežije aspoň tady. Půjde spíš jen o (velmi záměrně) suchý popis, který je třeba chápat jako maximálně přesný encyklopedický záznam. Po prvním odstavci, který charakterizuje kapelu, následuje vlastně „jen“ hutný výčet dat.

Česká skupina AAEN ANIMA vznikla v roce 2002. Od alba k albu se pokoušela tvořit nové, těžko zařaditelné hudební formy, poblíž i daleko od (?) „progresivního doomu“ a „brutal subfolk/jazz fúze“ přes „avantgardu s klarinetem“, „elektroniku s mandolínou“ až po „syrový black-thrash-death-core “. V dosavadní tvorbě formace nebyly nikdy použity živé ani automatické bicí.

2 0 0 2
AAEN ANIMA byla založena 25. dubna 2002 v sestavě Aaen (akustická kytara, vokály) a Theres (zpěv, akustická kytara, později i anthara). Stylově šlo o čistě akustickou avantgardu s prvky gothic a doomu. V srpnu Theres z kapely odchází.
Po nějaké době se přidává Ismia (altová flétna, časem tamburína a triangl), Aaen začíná pracovat s kytarou elektrickou. Začátkem listopadu přichází baskytarista Walis (ten dnes hraje v avantgardně-deathmetalových DUOBETIC HOMUNKULUS). Do tvorby AA začínají pronikat širší improvizace a prvky kompozičně roztříštěnější. 13. prosince je dokončeno demo Aaenic Poems („avantgardní/progresivní doom?“). Na kontrabas zde v jedné skladbě hostuje Funeral, který se v sestavě objevil po odchodu Theres. Ačkoli byl řadovým členem Animy jen velmi krátce, zůstal dodnes věrným „externistou“ podporujícím kapelu.

2 0 0 3
Přibližně v únoru sestavu doplňuje klávesista Jari, který dříve působil na metalové scéně v Peru, a to v kapelách INMEMORIAL a TENEBRIA. K první verzi Aaenic Poems je přidána jeho stopa kláves a v demonahrávce dochází k několika změnám v masteringu, čímž vzniká oficiální verze desky Aaenic Poems. V květnu opouští kapelu baskytarista Walis.
V červenci probíhají práce na albu Aniline Harp. Do kapely přichází baskytaristka Ascela a koncem října je po více než třech měsících Aniline Harp („brutal subfolk/jazz fúze“?) dokončena. Krátce poté je upraven záznam z dubnového koncertu v pražském klubu Mlejn, čímž vzniká živý záznam Carnival Ceremony In Concert. Jeho neoficiální verze dnes obsahuje živé podání většiny skladeb z Aaenic Poems a Aniline Harp a jeden bonus. Oficiální verze je tvořena čtyřmi tracky.
Na začátku listopadu se začíná opět zkoušet, a to s novým materiálem. Po kompoziční stránce se směřuje k větší syrovosti a zároveň k melancholicky jazzovému vyznění, k čemuž přispělo přijetí klarinetisty Zirkona.
Koncem měsíce z AA odchází flétnistka Ismia a je předběžně domluveno účinkování kapely na kompilaci Strike Records 01. Nové album Madhin / Křídla Propasti Světa („avantgarda s klarinetem“?) vychází 20. - 21. prosince.

2 0 0 4
V březnu AAEN ANIMA účinkuje na kompilaci Strike records 01 mapující česko-slovenskou hard n´ heavy scénu, na níž je AA zastoupena skladbou "Ehtel" z alba Aniline Harp. Kapela emituje limitovanou verzi alba Madhin / Křídla Propasti Světa přejmenovanou na Madhin / enhanced version. Ta obsahuje jako bonus výběr skladeb z historie AA, včetně několika upravených skladeb z neoficiální verze živého záznamu Carnival Ceremony In Concert. Jeden exemplář je darován pražskému Klubu majitelů CD Music World, kde je archivován k půjčování zdarma.
V srpnu je natočeno album Another Brick In The Fall („avantgarda s klarinetem“?; deska obsahuje i jednu „dvoj-předělávku“). V září AA účinkuje na kompilaci k desátému výročí festivalu Fest 26. Příspěvek zde tvoří poslední track, jde o spojené první čtyři stopy z alba Madhin / Křídla Propasti Světa. V říjnu je emitováno 2CD Works I / Works II, které je kompletací všech dosavadních oficiálních nahrávek AA. Koncem října oficiálně ukončuje svou účast v kapele klávesista Jari, důvodem je nedostatek času. V listopadu se začíná rodit Aaenův osobní projekt Aniline.

2 0 0 5
V srpnu Aaen myšlenku nového projektu Aniline zavrhuje. Jeho nová tvorba je tak zaznamenána na další řadovou desku AAEN ANIMA, a to bez ostatních členů kapely (logo tedy ne v řecké, ale v andělské abecedě). Album je dokončeno 16. srpna, po asi patnácti měsících a nese název Nadvzdušná Květina / Ethereal Flower. Jde o single EP; celá nahrávka obsahuje jednu skladbu, která má dvě minuty a pět vteřin a jež vznikla jako dlouho tvořená kombinace nejvyšších vrcholů původně asi devadesátiminutového materiálu. Formu tvoří spojení elektronické hudby s mandolínou.

2 0 0 6
Je objevena živá demonahrávka na kazetě z roku 2002, časem třeba dojde k jejímu remasteringu a převodu na CD.
Do kapely přibyl nový člen, a to Saaashky (vokály, kytara). Nové album Sebepochodeň / Selftorch („raw black thrash death core“?) v sestavě Aaen - Saaashky.

2 0 0 7
Tvorba nové desky. (2007 nebo 2008 – Z kapely odchází klarinetista Zirkon, kvůli nedostatku času. Na novém materiálu pravděpodobně účinkovat nebude, ale společné hraní naživo je možné a oboustranně vítané.)

2 0 0 8
Pokračuje tvorba nového alba, v sestavě Aaen / Saashky.

(aa)             


http://aaen-anima.ic.cz


Diskografie
Aaenic Poems (demo), EP, 2002
Aaenic Poems, EP, 2003
Carnival Ceremony In Concert (live), EP, 2003
Aniline Harp, CD, 2003
Madhin / Křídla Propasti Světa, EP, 2003
Another Brick In The Fall, EP, 2004
Nadvzdušná Květina / Ethereal Flower, EP single, 2005
Sebepochodeň / Selftorch, EP, 2006

Kompilace a kolekce
Madhin / enhanced version, CD, 2004
Works I / Works II, 2CD, 2004
Kompilace „Strike Records 01“, 2004 (skladba „Ehtel“ z CD Aniline Harp)
Kompilace vydaná k desátému výročí festivalu Fest 26 (spojený track 1-4 z EP „Madhin / Křídla Propasti Světa“), CD, 2004

Label
Vyjma obou zmíněných kompilací vlastní náklad.

Sestava
Aaen - vokály, kytara, (baskytara)
Saaashky - vokály, kytara, (housle)
Ascela - baskytara

Sebepochodeň / Selftorch, EP, 2006
Aaen - vokály, kytara, baskytara, programming
Saaashky - vokály, kytara

Nadvzdušná Květina / Ethereal Flower, EP single, 2005
Aaen - vokály, mandolína, baskytara, programming

Another Brick In The Fall, EP, 2004
Aaen - vokály, kytara, baskytara
Ascela - baskytara
Zirkon - klarinet
*pátá skladba na albu je z roku 2002, Aaen - Ismia - Walis

Madhin / Křídla Propasti Světa, EP, 2003
Aaen - vokály, elektrická a akustická kytara
Ascela - baskytara
Zirkon - klarinet

Aniline Harp, CD, 2003
Aaen - vokály, kytara, harmonium atd.
Ascela - baskytara, recitace
Ismia - flétna
Jari - klávesy, djembe

Carnival Ceremony In Concert (live) EP, 2003
Aaen - vokály, kytara
Ismia - flétna, tamburína, triangl
Walis - baskytara
Jari - klávesy, doprovodný hlas ve skladbě „Ehtel“

Aaenic Poems, EP, 2003
Aaen - vokály, kytara, cedrový buben
Ismia - flétna
Walis - baskytara
Jari - klávesy
(host: Funeral - kontrabas ve skladbě „Elven Mirror“)

Aaenic Poems (demo), EP, 2002
Aaen - vokály, kytara, cedrový buben
Ismia - flétna
Walis - baskytara
(host: Funeral - kontrabas ve skladbě „Elven Mirror“)





Vydáno: 21.06.2008
Přečteno: 5981x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10281 sekund.