PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IRON MAIDEN - Killers

Neviem ako je na tom obecenstvo nášho zinu, no mne druhé dieťa Železnej stále Panny dodnes neskutočne lezie na nervy a oproti všetkému, čo z jej rodidiel vyliezlo neskôr, je tento disk z mojej strany na míle vzdialený akýmkoľvek pochvalným ódam a je jediným, ku ktorému som si nedokázal nájsť do dnešných dní cestu.

V šoubiznise to už tak chodí. Raz si hore, raz dole. Tento hojdačkový efekt neobišiel ani tak veľkú kapelu, o akej tu rozprávame. Aspoň teda v mojich očiach určite. Čo na tom, veď v konečnom dôsledku bolo „Killers“ komerčne naozaj úspešné. Ihneď po vydaní sa ocitá na 12. priečke domáceho rebríčka a jeho obsah Mejdni spolu s debutovkou celkom úspešne prezentovali či už na turné s Judas Priest, kde robili predskokanov, alebo počas vlastného japonského exodu. Nedá sa povedať, že by ľudia kapele celý ten cirkus nežrali. Irituje ma to tým viac, že tá vata, ktorá sa na druhej štúdiovke objavila, nemá kvalitatívne prakticky nič spoločné so skvelým debutom.

Ono presekať sa červivým obalom k zdravému, tentoraz značne zakrpatenému jadru je veľký kríž. Nahrávka už neznie tak staromilsky ako jej predchodca, zasa ale hudba možno aj preto stratila akúkoľvek atmosféru. „Killers“ je charakteristický najmä tým, že sa hudobný prejav oslobodil od všetkých punkových vplyvov i keď pre podpis nahrávacej zmluvy mala byť pôvodne splnená podmienka, že kapela sa vykašle na vtedy okrajový heavy metal a výrazne sa prikloní práve ku komerčne úspešnému punku. Našťastie to Steve Harris rezolútne odmietol. Bohužiaľ je album charakteristický ešte jednou zásadnou vecou, a tou je pokazený zvuk. Celok znie strašne zahuhlane, a to aj v remasterovanej verzii a čo je horšie, väčšina skladieb ma vyložene nudí. Kde je Harrisov cit pre zaujímavú štruktúru kompozície, schopnú zmeniť sa v momente na niečo absolútne nepredpokladané? Kde je Di´Annov zvonivý hlas, ktorý akoby švihnutím „čarovného“ prútika degradoval na zastretý, nezaujímavý a tuctový prejav, akým sa môže chvastať hocaká garážovka z predmestia? Po odchode Dennisa Strattona bol publiku predstavený Adrian Smith, že by sa však mal čím predstaviť, to sa tvrdiť vzhľadom na inštrumentálnu komplikovanosť predchádzajúcej nahrávky nedá. Je to však najmä Harrisova vina, nakoľko takmer výhradne skladal celý album sám a okrem titulnej skladby, kde Paulovi prenechal text, k hrncom nikoho nepustil.

Hádzať sa zo skaly však nemusíme hneď zo začiatku. Úvodná inštrumentálka vôbec neznie zle. Sólo, ktoré je jej jadrom, mi dáva nádej, vždy keď si ju pustím, že to až také zlé byť nemôže. I keď to znie v súvislosti s Mejdnami priam neuveriteľne, môže. Od druhej „Wrathchild“ cez „Murders in the Rue Morgue“ ma snáď až na jeden moment v „Gengis Khan“ všetko systematicky uspáva až po titulnú „Killers“, kde ma preberie zaujímavý začiatok s dramatickou basou pána kapelníka a skvelým vreskotom Paula. Keby sa celý album niesol v štýle tejto päťminútovky, ani nepípnem. Už nasledujúci pokus o baladu „Prodigal Son“ nás však vracia na starú známu hrboľatú cestu. Zbytočne dlhý song, ktorý na minulosť v podobe „Remember Tommorow“ a najmä „Strange World“ nedovidí ani s najmodernejšími zameriavačmi, vie svojou plytkosťou tak maximálne vytočiť. Všetko následne zaklincuje ultrarýchla hrôza „Purgatory“ a záverečný „Drifter“ s prosto debilným úvodom sa už len tak vezie na zotrvačník, aby to celé sakra prešlo cez tých 40 minút... nie a nie! Nudím sa, príšerne sa nudím. Jednoducho mi to oproti minulej kolekcii príde šialene bezpohlavné, nedotiahnuté a šité horúcou ihlou. Ostatne, v Londýne bol album vraj zbúchaný za vražedné tri dni, takže odkedy viem túto informáciu, nemám sa čomu čudovať.

Dnes sa na túto zlátaninu, ktorá nie je súčasného majestátu Železnej Panny hodná, pozerám ako na nutne vydaný zvyšok z nahrávania debutu, aby „sa malo čo hrať na koncertoch“. Inak by sa, myslím, pod túto hrôzu Harris nepodpísal. Akoby už bol zápas vyhraný a na trávnik vybehlo reprezentačné B-čko s cieľom ponaháňať súpera a hlavne kaziť hru. Ak bolo toto cieľom, tak zámer skutočne vyšiel. Chvalabohu v dnešnej situácii mám možnosť „Killers“ prakticky ignorovať a hľadieť vpred ku svetlým zajtrajškom / vlastne včerajškom, ktoré prinesú skupine slávu o akej sa sníva každý večer pred spaním so sprchovou hlavicou v ruke. K „Zabijakom“ som si nikdy nedokázal vypestovať vzťah a kedykoľvek ma dohnala chuť šupnúť si niečo od Iron Maiden, v blahej pamäti to nikdy neboli „Killers“.

Martin             

Tak zlý bych v tomto případě nebyl. Ano, "Killers" je opravdu jedna z nejslabších nahrávek IRON MAIDEN, ale alespoň se příjemně poslouchá. Respektive, není na ní nic, co by mě vyloženě iritovalo jak na debutu. Na druhou stranu, oproti debutu zde ale není zároveň nic, co bych označil za vynikající. Za nejsilnější považuji songy "Genghis Khan" a "Killers". Na něco vzrušujícího by bylo zaděláno ve skladbě "Murders In The Rue Morgue", kdyby se po fantastickém začátku nestrhla do obyčejné heavy halekačky. "Killers" zní už o něco moderněji než "Iron Maiden", ale tak nějak mám pocit, že více než samotný obsah, je klasikou parádní obal.
Venca 6,5/10

www.ironmaiden.com

Seznam skladeb:
1. The Ides Of March
2. Wratchild
3. Murders In The Rue Morgue
4. Another Life
5. Gengis Khan
6. Innocent Exile
7. Killers
8. Prodigal Son
9. Purgatory
10. Twilight Zone
11. Drifter

Sestava:
Paul Di´anno - zpěv
Dave Murray - kytara
Adrian Smith - kytara
Steve Harris - baskytara
Clive Burr - bicí

Rok vydání: 2. február / únor 1981
Čas: 41:27
Studio: Battery (Londýn)
Produkce: Martin Birch
Label: EMI Records
Země: Velká Británie


Diskografie:
1980 – Iron Maiden
1981 – Killers
1982 – The Number Of The Beast
1983 – Piece Of Mind
1984 – Powerslave
1986 – Somewhere In Time
1988 – Seventh Son Of The Seventh Son
1990 – No Prayer For The Dying
1992 – Fear Of The Dark
1995 – The X-Factor
1998 – Virtual XI
2000 – Brave New World
2003 – Dance Of Death
2006 – A Matter Of Life And Death

Související články:
IRON MAIDEN - Iron Maiden
IRON MAIDEN - A Matter Of Life And Death


Vydáno: 08.10.2009
Přečteno: 5923x




počet příspěvků: 11

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
MaidenMám staré...10. 04. 2022 19:39 Jirka Pokorný
PokračováníVždycky jsem byl...13. 03. 2020 9:25 David Svoboda
Iron MaidenTen nazev je...9. 03. 2017 8:21 b.wolf
KillersKillers je velmi...8. 03. 2017 18:51 rumcajs
???? je to super...9. 10. 2009 18:54 celkor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0949 sekund.