DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POISON - Crack A Smile... and more

A přišly zlé časy. Hair metal se stal spíše terčem posměchu a teenageři naslouchali grungeovým hrdinům, kteří byli absolutním protipólem Poison, Mötley Crüe, Warrant nebo Cinderelly. Na to samozřejmě reagovaly vydavatelské společnosti, protože nové desky glamových desperátu propadly na celé čáře. Neúspěch potkal i Poison. Jejich poslední desky „Native Tongue“ se prodala v porovnání s „Open Up And Say... Ahh!“ jen desetina. Navíc ze sestavy vylétl kytarový hrdina Richie Kotzen, který na Native Tongue“ vtiskl svůj nezaměnitelný styl. Kapela chvíli uvažovala o návratu C.C. DeVilla. „Lhal bych, kdybych říkal, že mě to nenapadlo. Se C.C. jsem se usmířil, jenže jeho návrat nepřipadá v úvahu. Je pořád zfetovaný,“ řekl v dobovém rozhovoru v roce 1995 Bret Michaels. Místo kytaristy tedy zaujal někdejší spoluhráč Jacka Bruce slyšící na jméno Blues Saraceno. Spolu s ním kapela začala nahrávat nový materiál. „Bude to mix starých Poison, Toma Pettyho a Pantery,“ říkal basista Bobby Dall. Těžko si ale něco pod tímto popisem představit. A takový Phil Anselmo se asi musel chechtat, až se za břicho popadal...

Na přelomu let 1995 a 1996 novou, dvanáctiskladbou kolekci kapela předložila vydavatelské firmě Capitol. Měsíce čekala na termín vydání, až nakonec firma přišla s prohlášením, že vydá album největších hitů kapely „Poison´s Greatest Hits“. O novince, která měla nést název „Crack A Smile“ nepadlo ani slovo. Výběr vyšel a na něm byly i dvě nové věci „Sexual Thing“ a „Lay Your Body Down“. Ty měly podle Michaelse předznamenat věci budoucí. Jenže se zase nic nedělo. Michaels se soustředil na hereckou kariéru a bubeník Rikki Rockett se stal uznávaným autorem sci-fi komiksů. Poison v té době snad neexistovali. Vydání desky bylo zamlženo do vytracena a přestože se mezi fanoušky dostala v podobě advance tape, oficiálně prostě nevyšla. To se změnilo až v roce 2000, kdy se na trh dostalo album s názvem „Crack A Smile... and more“.

Desku startuje Saracenova akustická kytara (v době, kdy album vyšlo, už byl Saraceno mimo kapelu a v Poison působil opět C.C. DeVille) ve skladbě „Best Thing You Ever Had“, což je ve své podstatě zmetalizované blues s úderným refrénem, který podporuje Michaelsova foukací harmonika. Dvojka „Shut Up Make Love“ je jasná hitovka, kde zpěvák ze začátku rapuje ostrý text, ovšem vše rozetne ostrý riff a deska exploduje ve vynikajícím refrénu. Oproti tomu „Baby Gets Around A Bit“ je jen nevýrazná věcička, sice se slušnou slokou, ovšem jinak nijak nápaditá. Zato „Cover Of The Rolling Stone“ má rozhodně hitové ambice, i když možná trochu vadí až moc countryová nálada. „Be The One“ a první balada na desce. Věc sice sráží podivně zaranžovaný refrén s až grungeovými harmoniemi, ovšem vše zachraňuje Saracenova nádherná kytara. „Mr. Smiley“ otevírá syrový Saracenův riff a úderný refrén ze skladby dělá jeden z nejlepších momentů desky.

Dvojici „Sexual Thing“ a „Lay Your Body Down“ už fanoušci důvěrně znali z čtyři roky starého výběru. První jmenovaná se snaží být hitovkou jako vystřiženou z „Flash And Blood“, ale přece jen jí něco chybí. Možná údernější sloka... Největším hitem desky tak zůstává balada „Lay Your Body Down“. Ta je napsaná přesně podle mustru klasických Poison a nepostrádá ani esenci trháků od Bon Jovi. „No Ring No Gets“ je zbytečná věcička, kde stojí za poslech jen frenetické zrychlení na konci skladby. Jinak vata. Ještě hůř je na tom „That´s The Way I Like It“, což je rozhodně nejhorší věc desky. „Tragically Unhip“ situaci trochu vylepší, ale přece jen se z ní dalo vytřískat mnohem více. Jenže už je tady „Doin´ As I Seen On My TV“, výtečný divoký kousek. Konec dobrý, všechno dobré?

Advance tape tady skutečně končil, ovšem oficiálně vydané CD obsahuje ještě osmičku bonusů. Hned ten první „One More For The Bone“ je, nebýt kytarových záseků na začátku, absolutní zbytečnost. „Set Me Free“ je už na tom líp. Bret Michaels ve sloce zní skoro jako Vince Neil a skladba má pořádný tah na branku. Až se člověk diví, proč vlastně na původním albu neměla být. Je s podivem, že tam neměla být i titulní věc „Crack A Smile“. Sice jen kvůli názvu, protože hudebně je to zase jen nudná výplň. „Face The Hangman“ je návratem do minulosti, protože jej rozčísne kytara C.C. DeVilla a při prostudování bookletu se dozvíte, že se jedná o věc, která se nevešla na „Open Up And Say... Ahh'“. Sice dobrá sloka, ale absolutně nefunkční refrén věc zabíjí. A je tu konec v podobě čtyř akusticky nahraných kousků z roku 1991 - „Your Mama Don´t Dance“, „Every Rose Has Its Thorn“, „Unskinny Bop“ a „Talk Dirty To Me“ - určených pro pořad MTV Unplugged. Největší úspěch má samozřejmě slavná „Every Rose Has Its Thorn“, ale i tak si myslím, že tohle prostě na řadovou desku, na kterou se navíc čekalo takovou dobu, prostě nepatří.

„Bylo to temné období. „Crack A Smile“ je jedna z našich nejlepších nahrávek a mohla mít úspěch, ale to, že vyšla až o čtyři roky později, ji totálně zabilo,“ svěřil se Michaels. Zčásti má pravdu, ovšem podle mého se klasickým dílům jako „Look What The Cat Dragged In“ nebo „Flesh And Blood“ rovnat nemůže. Jasně, je tu docela dost dobrých skladeb, ale prostě z desky nějak nevyzařuje pozitivní atmosféra, na které si Poison vždycky zakládali. Minimální, či spíše absolutně žádná propagace album položila totálně. Jenže v té době už byl zpátky C.C. DeVille a kapela se soustředila na aktivity budoucí. Po letech a hudební klatbě se začala pomalu vracet na výsluní.

Jan Skala             


www.poisonweb.com

Seznam skladeb:
1. Best Thing You Ever Had
2. Shut Up, Make Love
3. Baby Gets Around A Bit
4. Cover Of The Rolling Stone
5. Be The One
6. Mr. Smiley
7. Sexual Thing
8. Lay Your Body Down
9. No Ring, No Gets
10. That's The Way I Like It
11. Tragically Unhip
12. Doin' As I Seen On My TV
13. One More For The Bone (outtake from Crack A Smile)
14. Set You Free (outtake from Crack A Smile)
15. Crack A Smile (unfinished demo)
16. Face The Hangman (outtake from Open Up And Say...Ahh!)
17. Your Mama Don't Dance (live on MTV Unplugged)
18. Every Rose Has Its Thorn (live on MTV Unplugged)
19. Unskinny Bop (live on MTV Unplugged)
20. Talk Dirty To Me (live on MTV Unplugged

Sestava:
Bret Michaels - zpěv
Blues Saraceno - kytara
Bobby Dall - baskytara
Rikki Rockett - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 56:20
Label: Capitol Records
Země: USA
Žánr: hair metal

Diskografie:
1986 - Look What The Cat Dragged In
1988 - Open Up And Say... Ahh!
1990 - Flesh And Blood
1991 - Swallow This Live
1993 - Native Tongue
2000 - Crack A Smile... and more
2000 - Power To The People
2002 - Hollyweird
2007 - Poison´d

Související články:
POISON - Look What The Cat Dragged In
POISON - Open Up And Say... Ahh!
POISON - Flesh And Blood
POISON - Native Tongue


Vydáno: 09.06.2011
Přečteno: 4652x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Harlej určitě...14. 06. 2011 16:06 Pepsi Stone
Ps:Zastavte tu vodu...10. 06. 2011 18:19 Ladislav
Hele Pepsi...10. 06. 2011 18:15 Ladislav
Díky, autohavárie...9. 06. 2011 12:24 Pepsi Stone
Ještě je třebapřipomenout, že...9. 06. 2011 6:47 Marty25


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10575 sekund.