PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Pavel Šuranský (NEUTRAL): Výtvarný námět obalu desky představuje jakýsi průchod do „dospělého světa“ vlastní hudby.

Kapela NEUTRAL vydala minulý rok debutové album "Brána osudů", a hned se zařadila mezi špičku tuzemské power metalové scény (recenze ...zde...). Nápadité melodično a řada líbivých zpěvných motivů (v češtině!) musely potěšit každého příznivce tohoto žánru. Rozhovor s jedním z hlavních skladatelů kapely byl tedy víc než na místě...




Zdar, začneme obligátně, představ prosím kapelu NEUTRAL tak, aby to bylo přínosné i pro ty, kteří o vás zatím nemají nejmenší tušení.
Ahoj. Kapela NEUTRAL vznikla v létě roku 2004 jako touha pěti kamarádů zahrát si oblíbenou muziku. Postupem času a změnami v sestavě se ustálil hudební směr a cítění kapely. Jako většina kapel, i my jsme začínali na cover-verzích známých hitů (Helloween, Gamma Ray, Arakain, apod.). Současná sestava kapely je od konce roku 2010 stabilní. V listopadu 2011 jsme vydali debutové album „Brána osudů,“ které obsahuje 9 autorských skladeb.

Abych byl upřímnej, když jsem si na oficiálních stránkách NEUTRALU pročítal oblíbené kapely každého z vás, moc mi nedošlo, kde přesně berete motivaci ke hraní své hudby. Většina z vás uvádí jako své vzory smečky z úplně jiných žánrů, u Tebe (jako jednoho z hlavních skladatelů) je to např. CHILDREN OF BODOM nebo staří DIMMU BORGIR. Takže co se jako děje? :-)
Je to zvláštní, že každý z nás má trochu jinak vyhraněný směr, ale v globále se nám všem líbí power-metal a rádi ho hrajeme. Osobně si myslím, že tato nestejnorodost je přínosem, protože můžeme kombinovat různé styly a odnože metalu, techniky hraní a postupy skládání. (Konec konců, když si člověk poslechne CoB, odmyslí si Alexiho hrubý hlas, tak možná zjistí, že se ve skutečnosti jedná o propracované, melodické skladby).

Ze stejného důvodu se musím zeptat, zdali je reálná možnost, že někdy v budoucnosti uhnete z power/speed metalové škatule směrem k brutálnějším odnožím?
K brutálnějším odnožím je možná trochu brutálně řečeno. (smích) Jak můžou posluchači slyšet, v písni „Maska smrti,“ nebojíme se hrát ani tvrdší a více technický metal, což bychom rádi zkoušeli i nadále. K nějakým razantním změnám stylu se ale rozhodně nechystáme -death metal od nás nečekejte. (smích)

Ani název kapely, stejně jako obal desky, příliš nekorespondují s žánrovým vyzněním. Stojí za touto snahou o temnější image nějaká kontrastní psychologie či něco podobného?
V začátcích každé kapely je název skupiny trochu oříšek. Vlastně ani nevím, kdo dostal tento nápad (mám předtuchu, že „viníkem“ je bubeník Tomáš), ale NEUTRAL s námi zůstal po celou dobu a nikdy jsme nepřemýšleli nad změnou názvu. Záměrem obalu desky je psychická motivace pro členy kapely. Představuje jakýsi průchod do „dospělého světa“ vlastní hudby.

Každopádně vaše hudba dosahuje nemalé jakostní úrovně, která by měla potěšit každého posluchače melodického power metalu. Třeba fandové RIMORTIS zde najdou řadu styčných elementů. Byla pro vás tahle poděbradská kapela inspirací?
Děkujeme. Rimortis je nám znám již delší dobu, ale popravdě řečeno, nikdy jsme se k nim neuchýlili pro inspiraci. Naopak velmi nás překvapilo, a to od velké skupiny posluchačů a fanoušků metalového žánru, přirovnání k této zkušené bandě.

Váš debut byl nahrán v roce 2011, tedy plných sedm let od vzniku kapely. Jak náročná byla cesta k jeho realizaci?
Cesta to byla trnitá, stejně jako v naší úvodní písni „Hříšná pouť.“ Jako malí kluci jsme vždycky toužili koncertovat na velkých pódiích a nahrávat alba, ale museli jsme vydržet, nabrat zkušenosti, dospět… Nejtěžší na tom všem bylo asi ustálit směr a sestavu kapely. Taktéž přípravy desky trvaly přes dva roky a nechali jsme na ní stovky a stovky hodin práce a stejné množství zkoušení.

V minulosti se u vás na postu zpěvačky vystřídaly celkem tři divy, žádná z nich to však dlouho nevydržela. Čím to? Nejsou mužští členové NEUTRALU náhodou nějací zvrhlí šovinisté či mačističtí usurpátoři? :-)
Já doufám, že ne. (smích) Většinou šlo o volný čas, koníčky i školní povinnosti, kvůli kterým musely holky kapelu opustit. Mosty však nepálíme, a tak je na desce možno slyšet dva bývalé leadery kapely – Ondřeje Bureše a Markétu Peškovou.

Zvuk na albu „Brána osudů“ je zaplaťpánbůh kvalitní, kdo je za něj zodpovědný, a smím-li se malinko bulvárně optat, kolik to všechno koštovalo?
Za skvělý zvuk a vůbec celkově za super spolupráci a režírování vděčíme klukům z Lipovského studia Šopa, jmenovitě Standovi Valáškovi a Martinu Vavříkovi, kteří byli neuvěřitelně tolerantní a trpěliví a dokázali nám poradit ve spoustě věcí. Ohledně peněz nemůžu být bohužel konkrétní, ale výdaje za desku hrubě přesáhly padesáti tisícovou hranici.

Power metal zažívá v České republice celkem slušný rozmach, zejména díky kapelám jako SEBASTIEN nebo EAGLEHEART. Jaký je Tvůj názor na tyhle party?
Obě kapely znám. Eagleheart minulý rok vydal výborné album, které osobně hodnotím velmi vysoko, stejně jako Sebastien s albem z roku 2010. Tyto kapely jsou určitě velkými nadějemi nejen české metalové scény. Nebylo by špatné s nimi někdy stanout na společném pódiu.

Jak bys zbilancoval rok 2011 z hudebního hlediska? Vznikly nějaké nahrávky, které Ti udělaly vyloženou radost a považuješ je za vynikajicí (debut NEUTRALU prosím vynech :-) )?
Jak už jsem zmínil, Eagleheart se svou novou deskou mi ukázal, že jde světová muzika dělat i v tuzemsku.

Metal u nás nikdy nebude prostředkem k vydělání, nicméně kapely mívají dobré zázemí alespoň v místech, odkud pocházejí. Jaký je vztah Uherského Hradiště k NEUTRALU?
Jakožto studenti máme mnoho kamarádů a známých, kteří nás podporují a jezdí na naše koncerty, takže si na fanouškovskou základnu z okolí Uherskohradišťska nemůžu stěžovat.

Jak často koncertujete a jak moc vás to baví? A rýsuje se nějak zajímavě letošní koncertní program?
Koncerty jsou teď častější, než tomu bylo v době našich začátků. V zimních měsících jsme si dopřávali odpočinek, ale na jaro budeme hrát několik větších koncertů – s Alešem Brichtou k 30 letům na scéně, se skupinou Harlej k 20. výročí, v létě festival Under dark moon III a ke konci roku pak velkou akci se slovenskou Tublatankou. Další významnější akce jsou momentálně v jednání, nebo ve hvězdách. (smích)

V současné době se zakazují weby s nelegálními odkazy na stáhnutí hudby či filmů. Jak vidíš tuto problematiku a myslíš si, že by kapely vydělávaly více, kdyby všechny tyto stránky zanikly?
Jako kapela jsme se již setkali s kopií našeho alba na jednom z těchto nelegálních serverů, ale urgovali jsme administrátora stránek, který nám okamžitě vyšel vstříc a album ze svého serveru odstranil. Celkově si myslím, že tímto krokem kapely nezískají ani více peněz, ani více fanoušků. Kdo si chce album nebo film koupit, ten si ho koupí a ty ostatní člověk prostě nepřinutí. Může z nich však udělat své fanoušky třeba tím, že dá album k poslechu na Bandzone, Facebook a podobné servery. Pak je velká pravděpodobnost, že přijdou na koncert a snad si i to CD koupí.

A co Ty a stahování? (poznámka: náš hovor může být monitorován bezpečnostními agenturami, tak se rozmysli, co odpovíš) :-)
Jak jsem psal výše, dávám přednost tomu, co kapely nabízejí na svých webových a profilových stránkách i koncertech. Navíc zvuk z desky je nesrovnatelný s jakoukoliv MP3 staženou z internetu, stejně jako film si nejlépe vychutnám v kině.

Na závěr Ti nechávám prostor, abys marketingovým způsobem doporučil NEUTRAL a vaší debutovou fošnu naším čtenářům…
Naše CD bych doporučil nejen všem melodickým nadšencům, ale také lidem, kteří mají rádi nápaditou českou muziku a nebojí se zkoušet nové a neznámé věci. Třeba se to zrovna zalíbí i vám.

Díkes!

Také děkuji a přeju hodně zdaru.

Petr Štěpnička             


www.neutral.topolna.cz


Vydáno: 13.02.2012
Přečteno: 4810x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09035 sekund.