ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LYRIEL - Skin And Bones

Tak tomuhle říkám dobře utajená perla… Na důvod toho, proč němečtí folkáči (abych byl přesný, kapela sama se vyjadřuje o unikátní kombinaci keltského rocku, gotického metalu, folku a alternativních vlivů, a v tomto případě na tom šprochu něco bude) Lyriel nepatří mezi stylové tahouny, proč se o jejich deskách nevedou bouřlivé diskuze, či proč nepatří mezi lákadla festivalů (nejen těch folkově zaměřených), nějak nemůžu přijít. Ať je ale chyba kde chce, rozhodně to není v hudbě samotné. To na svém již pátém albu „Skin And Bones“ Lyriel potvrzují měrou vrchovatou.

A těžko říct, co je tím největším lákadlem na jejich tvorbě. Jestli je to velice příjemný, smyslný a barevný vokál Jessicy Thierjung, jestli je to ta rozverná potměšilost housliček, dodávajících nahrávce skvělý šmak, jestli je to schopnost přirozeně proplést vlákénka dramatické jedovatosti s melodicky šťavnatými refrény, jestli je to naprostá uvolněnost a konzistence všech nálad, jestli je to schopnost všudypřítomné gradace skladeb či umění pohrát si s emocemi , to není až tak rozhodující. Důležité je, že kombinace všech těchto prvků (dohoďte k tomu pochopitelně i semo tamo ostrost kytar, pestrost dynamických bicích a v neposlední řadě i půvab nejen vokalistky, ale i její parťačky s cellem, byť tu pochopitelně člověk docení spíš až pod pódiem) je velice jiskřivá.

To naznačil již singl a zároveň úvodní skladba alba „Numbers“, dokonale demonstrující rafinovanost Lyriel při křížení dramatu a melodických skluzavek, při míchání šťavnatě řezavých riffů a živočišných houslí, kouzelnou kombinaci rozvernosti a smyslnosti Jessičina vokálu (ta holka je prostě k sežrání!) i to vzrůstající napětí, eruptující do nadýchaně pozitivního dynamického refrénu. Kouzelné na téhle desce je fakt, že tenhle mustr, byť použit opakovaně, se neochodí, jako důkaz slouží temnější „Falling Skies“ s až tanečně mazlivou melodií ve strhujícím refrénu, barevná, emočně drásavá a dynamická „Black And White“ (nesporná hitovost vedla k převlečení kůže téhle skladby a jejímu představení ve dvou variantách), s parádní chlapskou vokální (čistou i agresivně zchraptělou) výpomocí, či rozpustilá housličkárna s chytlavou melodií a narůstající intenzitou „Your Eyes“. Baladám pak vévodí „Days Had Just Begun“, kde do přesvědčivé křehkosti a atmosféričnosti Lyriel dokáží tu špetku dramatu snadno propašovat. Pro jazykofily nutno zmínit i příjemnou „Der Weg“, ve které kapela vsadí na němčinu a světe, div, se na příjemnosti a líbivé poslouchatelnosti se nic nemění.

Nebudu tvrdit, že „Skin And Bones“ je dokonalá deska. Po natlakované první půlce se v té druhé jednak více sází na komornější atmosféru (byť ani v těchto barvách deska neztratí přitažlivost, přece jen ten živočišný esprit vyprchává), jednak některé z nápadů nemají až takovou sílu (leč co by za ně jiní dali), ale jak výše naznačeno, Lyriel mají dostatek účinných zbraní, takže pod hladinu příjemného poslechu nespadnou ani v těch nejobyčejnějších (u mě je to „Worth The Fight“) momentech. Lyriel se v hitovce „Number“ dopočítají až k desítce, já jsem se zasekl jen o něco málo dřív.

Savapip             


www.lyriel.net

YouTube ukázka - Numbers

Seznam skladeb:
1. Numbers
2. Falling Skies
3. Skin and Bones
4. Black and White
5. Days Had Just Begun
6. Your Eyes
7. Dust to Dust
8. Der Weg
9. Astray
10. Worth the Fight
11. Running in Our Blood
12. Dream Within a Dream
13. Black and White (Second Skin Version)

Sestava:
Jessica Thierjung - zpěv
Tim Sonnenstuhl - kytara
Olivier Thierjung – baskytara, zpěv
Linda Laukamp – cello, zpěv
Joon Laukamp – housle
Marcus Fidorra - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 55:17
Label: AFM Records
Země: Německo

Diskografie:
2005 – Prisonworld
2006 – Autumntales
2009 – Paranoid Circus
2012 – Leverage
2014 – Skin And Bones

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.01.2015
Přečteno: 2228x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09553 sekund.