ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PORTA INFERI - Out Of The Difference

Když před třemi lety zpovídal Pagan leadera novojičínských Porta Inferi Mirka Andrássyho, nadpis rozhovoru zněl „Nechceme hrát klasický power metal“. Téhle vizi zůstal Mirek Andrássy zjevně věrný a s ansámblem, ve kterém po vydání debutového alba „Another World“ nezůstal kámen (pochopitelně s výjimkou toho základního) na kameni, předkládají Porta Inferi její aktuální provedení v podobě alba „Out Of Difference“.

Klíčovou roli při zodpovězení otázky, jak daleko se Porta Inferi vzdalují od mantinelů klasického powermetalu bude hrát samotná (a zřejmě pro každého vlastní) definice pojmu power metal. Budeme-li lpět na škatulkách, osobně bych k tomuto zavedenému výrazu (který bych však ve spojení s Porta Inferi nezatracoval) přilípl nálepku moderna, elektronika (ta je poměrně výrazným elementem nahrávky), sem tam složitější kompozice, progrese, ale to vše v takovém rozměru, aby vyznavač melodických, plynulých a nenásilně vstřebatelných skladeb, plných energie, důrazu, zpěvnosti, riffových ataků, výrazných refrénů a silných sborů neměl pocit, že se pouští do příliš složitého a marného boje.

Největší devizou téhle desky je skutečnost, že při své variabilitě, náladové i výrazové proměnlivosti je naprosto konzistentní, takže i když vás Pekelníci protáhnou všemožnými končinami (což zároveň spolehlivě přitáhne a udrží posluchačovu pozornost), nemáte pocit, že by šlo o umělohmotný slepenec, ale přirozené a nápadité ohýbání power metalového základu. A spojení vlastního výrazu s amaranthovsky dynamickou elektronikou v „Beautiful Morning“, se Salamandrou vonící (ve vokální lince) přímočarkou s orientální hříčkou v „Inert Tragedy“, s uštěkanou, chaoticky vířívou agresí, klouzající do melodičnosti v „Lights Of Andromeda“ s parádně ubzučenou kytarou, s explozivním otvírákem „Time Has Come“, či s příjemně civilní houpavou baladou „Glory“, ale i s osudově atmosférickým intrem má velice silný náboj. Z kapelních noviců si (byť pochvalu si zaslouží všichni, Porta Inferi je skvěle promazaná mašinka) si dovolím vyzdvihnout projev křiklouna Normana Powera, který na jednu stranu přirozeně navazuje na svého předchůdce z debutového alba, na stranu druhou má ve své našlápnutosti velice chytlavý (dovolil bych si tvrdit až Jornovský) nádech.

Brána pekelná se otevřela podruhé. Je důkladněji vykovaná, ve své větší rafinovanosti přitažlivější, na první ucho dostatečně chytlavá, ale přitom s každým dalším poslechem nabízející nová zákoutí a chutě. A ten bod, kdy si řeknete, že už jste odhalili všechna tajemství, která skrývá, se s každým dalším poslechem mění, posunuje dál a nabádá k dalšímu kolu. Velmi dobrá práce, smyslně a účelně rozpouštějící šlahouny moderny do osvědčeného klasického základu.

Savapip             


www.portainferi.com

YouTube ukázka - Lights of Andromeda

Seznam skladeb:
1. Porta Inferi
2. My Time Has Come
3. Dirty Game
4. Don't Lie to Me
5. Day by Day
6. Beautiful Morning
7. Glory
8. Lights of Andromeda
9. Inert Tragedy
10. Noise in the Trees
11. Symetric
12. Everyday Apocalypse

Sestava:
Norman Power - zpěv
Miroslav Andrassy - kytara
Jaroslav Dobrota - baskytara
Lukáš Kroutil - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 44:15
Země: Česká republika

Diskografie:
2011 – Another World
2014 – Out Of The Difference

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.01.2015
Přečteno: 3794x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
tahle deska je...13. 01. 2015 22:56 matesf
7/10Na ceske pomery...7. 01. 2015 21:44 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12537 sekund.