CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HAXNA - Poslední večeře přeživších

Klatovská HaXna vydala své druhé EP, nazvané „Poslední večeře přeživších“. Přiznám se, že za takhle nemastným úvodem se skrývá určitá rozpačitost nad tím, jak vybruslit z faktu, že dvě třetiny téhle nahrávky mě (coby příznivce takové té typicky domácí scény) docela baví a oslovují, ale ta omáčka kolem, související s tímto albem snahu kapely lehce devalvuje. Vyrovnat se s poměrně svérázným názvem kapely i lehce infantilním coverem je celkem malina, co mi však hlava nebere, je tvrzení, že kapela hraje moderní metal. Jistě, ono si pod touhle nálepkou lze představit v podstatě cokoliv. Ale obávám se, že modernisti nad tímhle albem příliš nezajásají.

On totiž základ HaXny je v té domácí klasice někde na pomezí heavy metalu a thrashe. Určitou výjimku může představovat úvodní těžkopádné a uštěkané „Bez vás“, koketující s jaýmsi pseudorapem, topící se ve stereotypu a vyjma hrubého a výrazného rytmického základu postrádající jakýkoliv nápad (má-li toto být moderna, tak snad zaplaťpříroda, že na zbytku desky se Haxna drží klasiky). Tento pocit umocňuje i jedna z největších bolestí celé desky – říkankově strohé, svázané vokální linky ve slokách, které jsou tím nejvýraznějším prvkem pro auru jednotvárnosti. V dalších písních z ní HaXna dokáže vyklouznout díky melodickým výkrutům v refrénech, přičemž absolutorium si v tomto ohledu zaslouží především závěrečná „Závislej“ (známá společně se skladbou "Jeden svět" z loňského singlu) , ve které HaXna propojí zaťatost s příjemně melodickým refrénem, podobně vstřebatelný souboj přichází i v sekané riffovce „Konec“. V momentě, kdy se HaXně podaří do písní nacpat i něco atmosféry, jako třeba v případě přímočaré „Nechápu“, přiblíží se k silnějším (ale zdaleka ne nejsilnějším) momentům kolegů Blamage. HaXna může stavět na čistém a jasně čitelném zvuku, na zajímavých kytarách i pestrých bicích, limitující (a zase jsme u té jednotvárnosti) je nezáživný a příliš tuctový zpěv Jiřího Mayera. Stejně tak ani básnické střevo kapely není kdovíjak vyvinuté, mnohovýznamové a přitom moc neříkající texty v podstatě zapadají do konceptu obyčejnosti.

Tuzemské kapely, které tu s menší, tu s větší invencí budou kultivovat semínko, které kdysi dávno zasel Arakain (či mezitím z něj vyrostlé odnože) byly, jsou a budou. A to je dobře, i když dosáhnout na tenhle legendární status je v současné době už nemožné. HaXna a její „Poslední večeře přeživších“ je někde v davu těchto následovníků. Ani v čele, ani na chvostu, prostě někde v davu.

Savapip             


BZ HAXNA

YouTube ukázka - Závislej

Seznam skladeb:
1. Bez vás
2. Konec
3. Nechápu
4. Slender man
5. Jeden svět
6. Závislej

Sestava:
Jiří Mayer – zpěv, baskytara
Radek Šilhavý - kytara
Štěpán Procházka - kytara
Jan Roub- bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 16:59
Studio: ExAvik
Země: Česká republika

Diskografie:
2012 – Demo
2015 – Poslední večeře přeživších

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.01.2016
Přečteno: 1551x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09012 sekund.