Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




METAL CHURCH - XI

Pro fanoušky Metal Church byl loňský návrat zpěváka Mikea Howea rozhodně zprávou roku. Vokalista, který kapelu opustil při jejím rozpadu v roce 1994, totiž hudbu pověsil na hřebík a jakékoliv činnosti spojené s metalovým světem se úzkostlivě vyhýbal. Proto byl jeho návrat tak trochu šokem, ovšem rozhodně se jednalo o povzbuzující dávku pro skomírající kapelu, kterou předtím opustil její vokalista (v porovnání s Howem nevýrazný) Ronny Munroe. Howe se tedy dá už podruhé považovat za spasitele této formace, která vždy patřila k čelním představitelům US-power metalu.

Co si budeme nalhávat, Metal Church živořili dlouhou dobu. Jejich comeback na konci devadesátých let korunovaný deskou „Masterpiece“ se prostě nepovedl a kvalitu nezaručil ani návrat původního vokalisty Davida Waynea (ten v roce 2005 zemřel). Ani další desky ne a ne navázat na slavnou éru let 1984 - 1994 a Metal Church se pomalu stávali kapelou, o níž se jako o skvělé hovořilo jen v minulém čase. Oznámený návrat Howea v dubnu loňského roku ale naplnil dávné fanoušky nadějí, že by si přece jen ještě jednou mohli zavzpomínat na skvělá alba jako „Blessing In Disguise“ a „The Human Factor“. Čekání na novou desku pak trvalo celý rok, kzterý Metal Church vyplnili různými prohlášeními o tom, že tentokrát je to skutečně ono.

To jsme sice slyšeli už mnohokrát a v případě Kurdta Vanderhoofa se tomu snad už ani nechtělo věřit. Jenže, vážení přátelé, tentokrát to „ono“ je. Novinka „XI“ totiž ukazuje, jak důležitý je pro Metal Church právě Mike Howe. Jeho hlas je stále tím nezaměnitelným řezákem a stejně jako v případě desek z přelomu osmdesátých a devadesátých let dodává tvorbě kapely hitovou příchuť, kterou neuměl vytvořit ani kultovní David Wayne a ani Howeův předchůdce Ronny Munore. V případě novinkové desky můžeme hovořit o návratu Metal Church v plné parádě.

Ledacos napověděl už pilotní singl „Killing Your Time“, vypuštěný v půlce února. Song, který naprosto přesně definoval pravou podstatu Metal Church dokázal posluchače správně naladit na nadcházející novinku. Ovšem ten červíček pochybností, zda se nejedná o osamocenou vlaštovku a zbytek desky bude tvořit jen velmi mírně nadprůměrný materiál (jak bylo u Metal Church v posledních letech zvykem), přece jen hlodal. Čekání je konec a album „XI“ je venku. A červíček pochybnosti je spolehlivě umořen, protože Metal Church se podařilo nahrát jednu z nejlepších desek své kariéry.

Při psaní skladeb se kapela nacházela zjevně ve velmi dobrém rozpoložení, protože deska je velmi kompaktní, drží pohromadě a má mnoho velice silných momentů. Mezi ně samozřejmě patří už zmiňovaná „Killing Your Time“, která ale neční nad ostatními, s čímž se tak nějak počítalo. Výtečných skladeb je totiž na desce mnohem víc. Za všechny můžeme jmenovat rázný otvírák „Reset“ a řadu hitových kompozic typu „Suffer Fools“, „Soul Eating Machine“ nebo „No Tomorrow“. Tradičně se dostává i na epičtější momenty, které vždy byly silnou stránkou Metal Church a které zde zastupuje skoro sabbathovská kompozice „Blow Your Mind“.

Tento návrat se povedl. S „XI“ se Metal Church podařilo skoro vyrovnat svým třem nejlepším deskám, bezejmennému debutu, „Blessing In Disguise“ a „The Human Factor“. Novinka zůstala sice trochu za nimi, ovšem kvalitativně je to kousek skutečně velmi malý. Novinka tak předčila i jinak velmi silnou „The Dark“ a samozřejmě i poslední „howeovku“ „Hanging In The Balance“. O tom, že je to nejlepší deska od comebacku z konce devadesátých let se snad ani nemá smysl bavit.

Jan Skala             


www.metalchurchmusic.com

YouTube ukázka - Killing Your Time

Seznam skladeb:
01. Reset
02. Killing Your Time
03. No Tomorrow
04. Signal Path
05. Sky Falls In
06. Needle & Suture
07. Shadow
08. Blow Your Mind
09. Soul Eating Machine
10. It Waits
11. Suffer Fools
12. Fan The Fire

Sestava:
Mike Howe - zpěv
Kurdt Vanderhoof - kytara
Rick Van Zandt - kytara
Steve Unger - baskytara
Jeff Plate - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 58:24
Label: Rat Pack Records
Země: USA
Žánr: US power metal

Diskografie:
1984 - Metal Church
1986 - The Dark
1989 - Blessing In Disguise
1991 - The Human Factor
1994 - Hanging In The Balance
1999 - Masterpiece
2004 - The Weight Of The World
2006 - A Light In The Dark
2008 - This Present Wasteland
2013 - Generation Nothing
2016 - XI

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.04.2016
Přečteno: 8032x




počet příspěvků: 19

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Není! Metal Church...18. 04. 2017 21:04 orre
To PepsiPusť si The Powers...18. 04. 2017 19:56 Zdeněk
Metallica vs. Metal ChurchMetallica, že je...18. 04. 2017 19:37 Deny
A albumy Master...18. 04. 2017 18:51 sanntrik
Tak to je dobra...18. 04. 2017 18:32 sanntrik


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09915 sekund.