CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CHILDREN OF BODOM - Hexed

Přirovnáme-li kapelu Children Of Bodom k manželství, funguje tento hudební svazek již téměř čtvrtstoletí. To je slušná porce let, budiž těmto Finům přičteno k dobru, že se nikdy „nerozvedli“, přestože kvůli alkoholickým sklonům hlavy rodiny, frontmana Alexiho Laiha, k tomu pravděpodobně nebylo daleko. Nicméně podobně jako většina dlouhodobých vztahů, i tento zažil nejlepší roky života na samém počátku, aby se původní vášeň postupně začala vytrácet, až došlo v podstatě k úplnému paběrkování. Nastalo období vln, kdy je jednou lépe, jindy hůř, avšak skutečnost, že prvotní energie vyprchala, je více než zřejmá. A novinka s titulem „Hexed“ na tomto stavu nic moc nemění.

Je sice pravda, že „fialové“ album můžeme v pomyslné druhé éře, jež přišla po záseku „Hate Crew Deathroll“, vsunout mezi zástupce zdařilejších studiových počinů, dokonce si myslím, že toto jubilejní desáté dílo představuje vrchol aktuálních možností finského skladatele, tedy těch, které v jeho mentální kapacitě zbyly. Že by ale najednou došlo k zásadnímu zlomu, kdy některá z nových skladeb rozbuší srdce přímou vzpomínkou na rané kompoziční skvosty bodomských sígrů, o tom si pořád můžeme nechat jenom zdát.

Ke vzkříšení starých pocitů má nejblíže titulní song, v němž se Laiho otevřeně vrací k neoklasickým postupům, kterých se kdysi úmyslně zřekl, „aby nezněl jako každá druhá kapela“ (čímž se mu podařilo znít jako každá druhá kapela, která nepoužívá neoklasické prvky). Dané skladbě zároveň svědčí rychlé tempo, se kterým – a to platí v případě Children Of Bodom obecně - nejlépe kooperují kytarové vyhrávky a klávesová preludia, jež umí vystavět masivní metalové stěny (v případě kusu „Hexed“ s vítaným thrashovým feelingem), eventuálně svést přátelský souboj o vítězství. Tyto hrátky fungují – i díky výtečnému ozvučení desky - také v položce „Kick In a Spleen“, kde rovněž baví zlověstné šestistrunné náběhy, dále se povedly sólové úseky válů „Glass Houses“ a „Platitudes And Barren Words“, kde Laiho v refrénu použije druhou vokální polohu, která mi tentokrát nezní tak protivně, jako v minulosti. Typicky drsnější Alexiho hudrování je nicméně libozvučnější, a nutno dodat, že finský frontman pořád ukrývá v hrdle dostatečnou sílu a energii.

Proti dobrým skladbám nicméně stojí několik slabších příspěvků, jako „Hecate´s Nightmare“, pochodově uťapaný „Soon Departed“ nebo celkově bezkrevný „Knuckleduster“, kteréžto písně míří po kvalitativní stránce až někam k zápisům „I Worship Chaos" a „Blooddrunk“ (ok, možná ne tak hluboko). Celkově se tedy žádný zvrat v kariéře Finů nekoná (nový kytarista Daniel Freyberg mohl na situaci těžko něco změnit) a jenom pokračuje (vyš)umělé vzpomínání na doby, kdy to Laihovi šlo od ruky (srdce, hlavy) tak nějak samo, snadněji a hlavně lépe.

Petr Štěpnička             

V posledních více než deseti letech se Children of Bodom utápěli v tvůrčí krizi. Po naprosto otřesných nahrávkách „Blooddrunk“ a „Relentless Reckless Forever“ přišla dvě alba, která pár silných momentů sice měla, ale celkově svou kvalitou spadala spíše do průměru. Z těchto důvodů jsem od novinky „Hexed“ moc neočekával, proto mě velmi mile překvapily již první zveřejněné ukázky z čerstvě vycházejícího počinu, které vzbuzovaly naději, že tentokrát by bodomské dětičky mohly přijít s něčím neobyčejným a světe, div se, ono se tak opravdu stalo. Návrat k původnímu zvuku, kterým kapela okouzlila hudební svět na konci devadesátých let, se sice nekoná (Finové se jako klíště stále drží svého moderně thrashem načichlého soundu, se kterým přišli poprvé na albu „Are You Dead Yet?“), ale opětovný příklon k větší melodičnosti je znatelný. Kromě velkého množství chytlavých, ale zároveň propracovaných (Alexiho parta nikdy nebyla na nějaké jednoduchosti a prvoplánovosti) melodií, potěší i hojné zastoupení kytarových a klávesových vyhrávek. Vysoká hráčská úroveň patří k hlavním přednostem téhle smečky v podstatě už od počátku její kariéry. Pokud se budeme bavit o nejzajímavějších momentech nahrávky, musíme zmínit pecky jako „Under Grass and Clover“, „This Road“, „Hexed“ a především „Platitudes and Barren Words“ s téměř stadiónovým refrénem. V podstatě na desce nenajdeme žádný výrazně slabší song a naštěstí ani žádný pokus o baladu, které kapele nikdy moc nešly. Zkrátka a jednoduše „Hexed“ mile překvapilo a i když na raná (dnes už kultovní) alba téhle formace nemá, jedná se rozhodně o nejlepší nahrávku Children of Bodom od desky „Are You Dead Yet?“.
Moloch 8,5/10

www.cobhc.com

YouTube ukázka - Ths Road

Seznam skladeb:
1. This Road
2. Under Grass and Clover
3. Glass Houses
4. Hecate´s Nightmare
5. Kick in a Spleen
6. Platitudes and Barren Words
7. Hexed
8. Relapse (The Nature of My Crime)
9. Say Never Look Back
10. Soon Departed
11. Knuckleduster

Sestava:
Alexi Laiho - zpěv, kytara
Daniel Freyberg - kytara
Henkka T. Blacksmith - baskytara
Janne Warman - klávesy
Jaska Raatikainen - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 48:42
Mix: Mikko Karmila
Mastering: Mika Jussila
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko
Žánr: melodeath/power metal

Diskografie:
1997 - Something Wild
1999 - Hatebreeder
2000 - Follow the Reaper
2003 - Hate Crew Deathroll
2005 - Are You Dead Yet?
2008 - Blooddrunk
2011 - Relentless Reckless Forever
2013 - Halo of Blood
2015 - I Worship Chaos
2019 - Hexed

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.03.2019
Přečteno: 5346x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak toto je pre...5. 01. 2021 11:03 sanntrik
Závěrečná...5. 01. 2021 10:05 Ivoš
AlexiTak RIP Alexi....5. 01. 2021 9:55 Ivoš
7/10Tak je to s tímto...21. 01. 2020 14:14 Aldys83
žádná novinka,...10. 04. 2019 8:42 Lucifer86


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12499 sekund.