CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ATKINS/MAY PROJECT - The Final Cut

Jméno zpěváka Ala Atkinse už má v rockové historii své místo jisté. I když tento britský vokalista, který s kariérou pěvce začal v roce 1964, většinu doby chodil normálně do práce, než aby dobýval největší pódia světa, jedno mu zapomenuto nebude nikdy. Byl to totiž on, kdo spolu s basistou Ianem Hillem a kytaristou K. K. Downingem na samém počátku sedmdesátých let stavěl na nohy legendární Judas Priest. I když jej záhy vystřídal Rob Halford, Atkins se nálepkou „původní zpěvák Judas Priest“ ohání dodnes a vlastně docela po právu. I když zlatá heavy metalová osmdesátá léta prožil v ústraní, mimo dění na scéně, v letech devadesátých se vrátil a i když jeho sólová alba měla slabý dopad, kontinuitu vlastně neporušil dodnes.

Dnes desky nevydává jen pod svým jménem, ale spojil s kytaristou jistých britských hardrockerů A.N.D. Paulem Mayem, se kterým společně tvoří už celou desetiletku a aktuální kolekce „The Final Cut“ je čtvrtým společným dílem. Znovu se tedy nabízí otázka, zda by se Judas Priest stali tak velkou kapelou, kdyby v ní kdysi Halford nevystřídal Atkinse. Odpověď je pořád stejná. Nestali… Stačí si poslechnout „The Final Cut“ a jasně víte, proč to tak je. Atkins, ač není žádný špatný zpěvák, postrádá Halfordovo charisma, včetně jeho bravurní techniky, nezaměnitelné barvy hlasu a obřího rozsahu. A to jsou přesně ty aspekty, které postrádá i nová deska jeho spojenectví s Paulem Mayem. Při jejím poslechu vám totiž bude v uších rezonovat slovní spojení „obyčejný heavy metal“. Navíc bez nosného nápadu a zajímavé atmosféry.

Stylově je „The Final Cut“ samozřejmě v pořádku, protože nabízí ten nejčistští heavy metal, jaký si dokážete představit. Ten je však natolik ukotven v osmdesátých letech (navíc v první polovině) a je hrán unaveně, což se pojí s věkem obou protagonistů, zejména Atkinse. Nejde o žádné divočení, které by je pojilo s mladickým elánem, ale o proklatě rutinní záležitost, jež je sice hrána od srdce, nicméně její provedení není úplně nejlepší. Navíc Atkins zde pěvecky působí spíše jako křízenec mezi Rolfem Kasparkem (Running Wild) a Biffem Byfordem (Saxon) v jejich méně dobrých chvilkách. Své jméno tím nedevalvuje, protože vlastně kromě toho, že čtyři roky stál v čele původních Judas Priest, nikdy žádnou velkou pěveckou osobností nebyl.

Navíc nijak zvlášní není ani desítka skladeb (k uzoufání dlouhou druhou verzi titulní skladby nepočítaje), v nichž možná nějaké ambice jeví „When The Bell Tolls“, „Treading Water“, „The Cold Winds Blows“ a nakonec i titulní skladba (v původní verzi), ale to je zhruba všechno. Tyto věci lze považovat za vcelku zdařilé, ovšem na druhé straně spektra nabízí Atkins s Mayem „Stranger In A Strange Land“, která ve své atmosféře hodně dluží stejnojmenné klasice Iron Maiden, a především „Buried Alive“, kde oba muzikanti až nestydatě vykrádají riff Black Sabbath z jejich slavné „Sabbath Bloody Sabbath“. Třetím pomyslným propadem z alespoň průměrné kvality alba je unylá a těžkoprdelatá „Masquerade“, která má sice slibný riffový úvod, ale zejména vokální linka ji naprosto pohřbívá v refrénové části.

„The Final Cut“ tak může být záležitostí jen pro ortodoxní judasovské sběratele nebo pro někoho, kdo si libuje v upachtěném starobylém heavy metalu. Může sice lákat na nálepku „původního zpěváka Judas Priest“, ale v posluchači tím vybuduje pocit očekávání, které však zůstane nenaplněno.

Jan Skala             


www.atkinsmayproject.com

YouTube ukázka - The Final Cut

Seznam skladeb:
1. The Final Cut
2. When The Bell Tolls
3. The War In-Between
4. Treading Water
5. Buried Alive
6. Fighting Man
7. Dead Mens Bones
8. Stranger In A Strange Land
9. The Cold Wind Blows
10. Masquerade
11. The Final Cut (Full Version)

Sestava:
Al Atkins - zpěv
Paul May - kytara, baskytara, programování

Rok vydání: 2020
Čas: 58:36
Label: Dog Ruff Records
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
2011 - Serpents Kiss
2012 - Valley Of Shadows
2014 - Empire Of Destruction
2020 - The Final Cut

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.08.2020
Přečteno: 990x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11471 sekund.