ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FM - Synchronized

Zasloužilí matadoři britského AOR jsou zjevně při chuti a jejich druhá éra, nastartovaná comebackem v roce 2010, už přinesla více albových zápisů, než doba jejich největší slávy mezi roky 1985 a 1995, kdy vyšla jejich nejznámnější alba „Tough It Out“ a „Takin` It On The Streets. Navíc i sestava se už dávno ustálila, kromě původní trojice Steve Overland (zpěv), Merv Goldsworthy (baskytara, ex-Diamond Head) a Pete Jupp (bicí) v ní působí od comebackového alba „Metropolis“ kytarista Jim Kirkpatrick a klávesista Jem Davis. A to je u kapely, kde tyto posty dříve nepatřily mezi nejstabilnější, obdivuhodná věc. A jak je pevná sestava kapely, tak je vyvážená i její tvorba. Co se týče stylu i kvality. Proto ani s novinkou „Synchronized“ FM nešlápli úplně vedle a jejich fanoušci budou opět vcelku spokojeni.

Výkladní skříň ostrovního rocku pro dospělé v čele se skutečně vynikajícím pěvcem Overlandem definovala svou hudbu už dávno v osmdesátých letech. Dnes ten plamínek jen přiživují, protože sami vědí, že doba, kdy mohli mít nakročeno k velkému úspěchu, je pryč. To ale neznamená, že je pryč stabilní kvalita. FM sice nikdy nenatočili žádný manifest stylu, ale vždy se jejich desky daly počítat za velmi příjemné. Navíc s minulou „Atomic Generation“ ukázali, že i jejich nová alba mohou být postaveny jen malý krůček za staré klasiky nebo bluesově experimentální skladby z devadesátých let. A i když se v poslední době mluví o tříštění sil, protože Steve Overland působí v několika projektech najednou, je „Synchronized“ opět docela povedené dílo, které sice nebude stát mezi těmi nejlepšími, co kdy FM předložili, ale zároveň nebude tím, které fanoušci po prvním poslechu znechuceně odloží.

Kdo zná tvorbu této kapely v její druhé fázi existence, má jasno, jak bude znít i tohle album. Stejně jako na minulých deskách na něm není vyložený hit, nějaká naprostá bomba, která by posluchače přibila k zemi. „Synchronized“ je vyrovnanou kolekcí dvanácti skladeb, kde není místo na větší přehmaty, ovšem ani vrcholy. Jsou zde místa, kdy se můžete trochu nudit, jako při vláčné „Pray“ nebo trochu rozevláté „Hell Or High Water“ s nefunkčním refrénem, ale povětšinou se vám dostane slušně napsaných a profesionálně vyvedených skladeb. Sice trochu už rutinně provedených, ale pořád ještě dost dobrých. Kapela sice má co dělat, aby místy nesklouzla k cukrkandlovému sladkobolu jako například v kompozici „Angels Cried“, ale většinou tyto tendence drží na uzdě.

Pokud bychom měli jmenovat ty nejlepší položky alba, tak potom jistojistě narazíme na svižnou „Superstar“, která může být považována i za největší hit desky. Podobně jako trochu rozvernější „Best Of Times“ a baladická „Ghosts Of You And I“, která na rozdíl od unylé „Angels Cried“ má vnitřní sílu a náboj. Všechny tyto jmenované skladby, ke kterým lze přidat i titulní „Synchronized“, však pocházejí z první poloviny alba. To se ve svém závěru začne povážlivě kazit, jako kdyby FM už docházely nápady. Je pak těžké ve skladbách z konce alba udržet patřičnou pozornost, a i po několikerém poslechu tyto skladby prostě pouze proletí kolem hlavy bez toho, aby zanechaly větší dojem.

I tak lze „Synchronized“ považovat za to lepší ze současné AOR produkce. O nějaké krizi uvnitř FM se sice mluvit nedá, ale drtivá většina fanoušků dá před tímhle albem přednost jejich klasickým dílům. Ta byla přece jen o něco lepší a více hitová. Tady se vlastně jedná jen o příjemné chvíle, které při hodinové stopáži jsou střídány těmi mírně namáhavějšími.

Jan Skala             


www.fmofficial.com

YouTube ukázka - Synchronized

Seznam skladeb:
1. Synchronized
2. Superstar
3. Best Of Times
4. Ghost Of You And I
5. Broken
6. Change For The Better
7. End Of Days
8. Pray
9. Walk Through The Fire
10. Hell Or High Water
11. Angels Cried
12. Ready For Me

Sestava:
Steve Overland - zpěv
Jim Kirkpatrick - kytara
Merv Goldsworthy - baskytara
Jem Davis - klávesy
Pete Jupp - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 59:45
Label: Frontiers Music
Země: Velká Británie
Žánr: AOR

Diskografie:
1986 - Indiscreet
1989 - Tough It Out
1991 - Takin` It To The Streets
1992 - Aphrodisiac
1995 - Dead Man`s Shoes
2010 - Metropolis
2013 - Rockville
2013 - Rockville II.
2015 - Heroes And Villains
2018 - Atomic Generation
2020 - Synchronized

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.07.2020
Přečteno: 1259x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ok...13. 09. 2021 12:56 melodik
PSAPokud vás oslovuje...13. 09. 2021 11:36 jirka7200
Melodik: Spojme se...13. 09. 2021 11:15 Pepsi Stone
FMto melodik: je...13. 09. 2021 11:03 sam
to melodik:Za sebe bych z...13. 09. 2021 10:43 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1253 sekund.