CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VEGA - Grit Your Teeth

Britská formace Vega se už prokousala desetiletkou své existence, v níž si vybudovala svou pozici na AOR/hardrockové scéně, kde dnes její název patří mezi ty soubory, od kterých lze očekávat slušné skladby a především velmi dobře zvládnuté řemeslo. Otázka je, jestli to v záplavě kapel, které chrlí italské vydavatelství Frontiers Music stačí. Vega totiž patří mezi jednu z nich, ovšem je nutné zmínit, že se nejedná o naslepo splácaný projekt, který pospojoval různá jména bez ladu a skladu, a doplnil je univerzálními muzikanty a autory. Vega je soudržná parta okolo dvojčat Jamese a Toma Martina a zpěváka Nicka Workmana, která na scénu v roce 2009 přišla s jasnou vizí. Nebyla sice tehdy (a ani tomu tak není dnes) nijak objevná, ale postupem času si dokázala své posluchače najít a jim předkládá desky stabilní úrovně.

Jsou to právě bratři Martinové, kteří dohlížejí na kvalitu nahrávek, protože než si Vegu založili, patřili k těm muzikantům od Frontiers, jejichž jména se objevovala v různých projektech. Hrou i skladatelským umem přispěli na alba takových umělců jako je Ted Poley (Danger Danger), James Christian (House Of Lords) nebo Danny Vaughn (Tyketto), což je výčet, který jejich kapele zaručuje jistou úroveň kvality. A že je Vega slušná kapela, ukázala tato parta už na deset let starém debutu „Kiss Of Life“. Ten se nakonec stal jakýmsi jejich manifestem, deskou, kterou tito muzikanti vlastně dodnes nepřekonali. Ne sice, že by ostatní alba představovala sešup dolů, ale při minulém počinu „Only Human“ už nejeden fanoušek povytáhl obočí, protože se začala projevovat jistá stagnace a opotřebení materiálu, jako kdyby mizel moment nadšení, ze kterého Vega žila ještě dlouho po „Kiss Of Life“…

Fanoušci, kterým se „Only Human“ zdála vcelku nudná a nezáživná deska, očekávali novinku „Grit Your Teeth“ s mírnými rozpaky. Doufali sice, že Vega překlene tvůrčí krizi a nabídne opět desku plnou entuziasmu, ovšem na druhou stranu klesající kvalita byla u postupující diskografie téhle party citelná. A že by se Vega vrátila ke kvalitám debutu, to se snad ani čekat nedalo. A také se to nestalo. Pozitivní zpráva pro fanoušky je, že tvůrčí krize se zdá být odvrácena a kapela opět najela do správných kolejí. Někde to sice jde ztuha, ale v určitých místech je oproti minulé desce cítit citelné zlepšení. Co vyloženě nenadchne, je začátek alba. Úvodní „Blind“ se totiž rozjíždí ztěžka a nefunkční refrén jen podtrhuje fakt, že ani v roce 2020 se kapela nedokázala naladit na stejnou vlnu jako před deseti lety. Zcela nepřesvědčí ani "(I Don`t Need) Perfection“ a titulní „Grit Your Teeth“, kde Vega stále postrádá lehkost soundu a výraznější hitové momenty.

Na ty nakonec dojde. Situace se rapidně zlepší s příchodem skladby „Don`t Fool Yourself“, která kapelu polije tak potřebnou živou vodou. Vega v tu chvíli opustí hardrockovější tvář a vrhne se někam na hranice hair metalu a AOR, což je poloha, která jí na této desce sluší nejvíce. S „Don`t Fool Yourself Again“ totiž kapela začne sázet jeden potenciální hit za druhým. Z „Consquence Of Having A Heart“, „Save Me From Myself“, „How We Live“ nebo „Done With Me“ doslova stříká energie, podobná té, jakou měli Danger Danger kdysi na svém debutu z devětaosmdesátého a Vega právě zde dokazuje, že byla zbytečně brzy odepisovanou kapelou. Skladby tohoto ražení jsou pro kapelu cesta do budoucna, protože právě zde mohou bratři Martinové ukázat, že jsou skutečně silnými skladateli s čichem na silné melodie. Ty sice nejsou nijak světoborné, ovšem Vega je umí do svých skladeb vkusně zakomponovat a vytvořit z nich stylové hity.

„Grit Your Teeth“ je tak pro britskou šestici důležitá deska. Není jejich nejlepší. Kvalit debutu a ani následující „What The Hell!“ nedosahuje, ale může se směle rovnat s trojkou „Stereo Messiah“ a další dvě alba s přehledem strčí do kapsy. S touhle deskou jako kdyby Britové chytli druhý dech a jelikož jsou relativně mladou kapelou, dá se počítat s tím, že ještě mohou vydat řádku dobrých nahrávek.

Jan Skala             


www.vegaofficial.co.uk

YouTube ukázka - Consequence Of Having A Heart

Seznam skladeb:
1. Blind
2. (I Don`t Need) Perfection
3. Grit Your Teeth
4. Man On A Mission
5. Don`t Fool Yourself Again
6. Consequence Of Having A Heart
7. This One`s For You
8. Battles Ain`t A War
9. Save Me From Myself
10. How We Live
11. Done With Me

Sestava:
Nick Workman - zpěv
Marcus Thurston - kytara
MyKey Kew - kytara
Tom Martin - baskytara
James Martin - klávesy
Martin Hutchinson- bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 42:00
Label: Frontiers Music
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/AOR/hair metal

Diskografie:
2010 - Kiss Of Life
2013 - What The Hell! 2014 - Stereo Messiah
2016 - Who We Are
2018 - Only Human
2020 - Grit Your Teeth

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.07.2020
Přečteno: 1732x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Rozpacity. Mam od...29. 07. 2020 17:11 adrian
VegaTak tuhle věc jsem...29. 07. 2020 16:52 rumcajs
-Souhlasím s tím,...29. 07. 2020 11:03 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0883 sekund.