CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ace FREHLEY - Origins, Vol. 2

Ikonický kytarista Kiss jejich klasické namaskované éry Ace Frehley je v posledních letech nebývale činný. O vitalitě tohoto (dlouhá léta už odepisovaného) muzikanta si mohou nechat zdát dokonce i jeho někdejší spoluhráči a dlouhá léta jeho největší kritici Paul Stanley a Gene Simmons, Zatímco tito dva už jen stojí na místě a pohodlně žijí ze slavné minulosti, Ace v posledních letech jako kdyby chytl druhou (třetí, čtvrtou…) mízu a je aktivní skoro stejně jako v dobách, kdy jako Spaceman šlehal plameny ze své kytary pod logem americké hardrockové legendy. I když členem Kiss není už proklatě dlouho, je s touto kapelou stále spojován a to především proto, že styl jeho psaní zůstal v podstatě neměnný. Že je Frehley stále při síle, ukázal předloni s albem „Spaceman“ a tentokrát přichází podruhé se sbírkou coververzí, kterou si s plejádou hvězdných hostů nahrál jen tak pro vlastní potěšení.

„Origins, Vol. 1“ vyšla před čtyřmi lety a představovala příjemnou kolekci, na které Ace představil skladby, které na něho měly v době mládí velký vliv. Byly tu ukázky od The Rolling Stones, Led Zeppelin, Cream nebo Jimiho Hendrixe, i tři návraty do vlastní minulosti v podobě Frehleyho autorských věcí od Kiss. Všechny skladby Ace pojal v tradičním duchu a jejich energie zaručila, že „Origins, Vol. 1“ byla navýsost příjemnou, ač trochu nostalgickou kolekcí. Tou je pochopitelně i „Origins, Vol. 2“, která je jednovaječným dvojčetem čtyři roky staré nahrávky. Mírně se změnilo obsazení hostů, tentokrát se nahrávání nezúčastnil Paul Stanley, Slash (Guns N`Roses) ani Mike McCready (Pearl Jam), ale na svém místě zůstal kytarista John 5 a také Lita Ford. Ty doplnil frontman Cheap Trick Robin Zander a jeden z Frehleyho nástupců v řadách Kiss, kytarista Bruce Kulick. V podstatě se nezměnil ani výběr interpretů, Ace znovu sáhl do repertoáru největší klasiků rockové historie Led Zeppelin, The Kinks, Jimi Hendrix Experience nebo The Rolling Stones, ale i Deep Purple, The Beatles, Cream, Mountain či The Animals.

Frehley opět všechny skladby opatřil svým specifickým stylem, dodal zejména žhavá sóla a spolu s energickými výkony zúčastněných muzikantů dokázal stará díla převést do současnosti. Kamenem úrazu by mohl být Frehleyho limitovaný vokální projev, neboť nabídl porovnávání svého zpěvu s takovými borci, jako je Robert Plant či Ian Gillan, ovšem i po této stránce z toho Ace vyšel se ctí, protože se nepouští do poloh, kde by mohl shořet jako papírový čert, ale skladby si přizpůsobuje svým možnostem. Kdo by proto čekal vysoké výkřiky v párplovské „Space Truckin`“, možná bude zklamán, ale Frehley moc dobře ví, že tuto pasáž prostě musel obejít a udělal to takřka dokonale. Při zemi zůstal i v úvodní „Good Times Bad Times“ od Led Zeppelin, protože pustit se do přímého souboje s Robertem Plantem by pro Ace mohlo být likvidační.

Pro „Origins, Vol. 2“ je nejdůležitější nadhled, se kterým Frehley vybrané skladby hraje. Podřizuje je duchu originálu, protože moc dobře ví, že desetiletími prověřené věci dokáže dnes vylepšit jen stěží, ale dává jim moderní zvuk i energickou stopu. Možná proto dokáže znít skutečně uhrančivě v hendrixovské „Manic Depression“, kde si sólová práce jeho a Bruce Kulicka v ničem nezadá s Hendrixovým kouzlením. Sluší mu i písničková podoba, kterou dal jak „Kicks“ od Paul Revere And The Raiders, tak beatlesovské „I`m Down“, v níž se blýskl kytarista John 5 (Rob Zombie, ex-Marilyn Manson). Účast hostů je i tentokrát velkým plusem alba. Charismatický hlas Robina Zandera vyloženě prospěl klasice od The Humble Pie „30 Days In The Hole“, protože na rozdíl od Frehleyho projevu má v sobě více expresionismu a líbivosti, a pěvecký vklad Lity Ford v „Jumpin` Jack Flash“ od The Rolling Stones zase skladbě dodal provokativní nádech, který by Ace ve svém hrdle hledal jen stěží.

„Origins, Vol. 2“ je opět příjemnou záležitostí. Její poslech není náročný, většina Frehleyho fanoušků prezentované skladby dobře zná, ale i tak ocení jejich nové provedení. Ace je hraje levou zadní a je jasně slyšet, jak si jejich prezentaci užívá. Svůj účel proto tahle kolekce plní dokonale...

Jan Skala             


www.acefrehley.com

YouTube ukázka - Jumpin` Jack Flash

Seznam skladeb:
1. Good Times Bad Times
2. Never In My Life
3. Space Truckin`
4. I`m Down
5. Jumpin` Jack Flash
6. Politician
7. Lola
8. 30 Days In The Hole
9. Manic Depression
10. Kicks
11. We Gotta Get Out Of This Place
12. She (bonus track)

Sestava:
Ace Frehley - zpěv, kytara
Chris Wyse - baskytara
Scot Coogan - bicí
+ hosté

Rok vydání: 2020
Čas: 47:32
Label: eON Music
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
1978 - Ace Frehley
1987 - Frehley`s Comet
1988 - Second Sighting
1989 - Trouble Walkin`
2009 - Anomaly
2014 - Space Invader
2016 - Origins, Vol 1.
2018 - Spaceman
2020 - Origins, Vol. 2

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 10.10.2020
Přečteno: 2037x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nesouhlasím......s hodnocením...19. 10. 2020 16:44 Kolík
-Ale jako kytaristu...18. 10. 2020 22:01 Metal fan
-Tohle album jsem...18. 10. 2020 22:00 Metal fan
Fakt nechápu,PROČ? Ace je už...14. 10. 2020 12:49 b.wolf
Humus ...13. 10. 2020 22:25 Chroust


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08893 sekund.