CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



Filmový blog

DIO: Dreamers Never Die

Ani dvanáct let po smrti zpěváka Ronnieho Jamese Dia jeho odkaz neslábne. Je to právě naopak, malý velký umělec přetrvává a roste v srdcích fanoušků, a mnozí z nich se s Diovým odchodem stále nemůžou srovnat. Natočení dokumentu, který bude Ronnieho opěvovat, byl proto správný nápad, zvlášť s ohledem na skutečnost, že k něčemu takovému dali poprvé souhlas i Diovi nejbližší, v čele s jeho ženou Wendy, která mu byla oporou od poloviny sedmdesátých let.

Režiséry dokumentu se stala dvojice Don Argott a Demian Fenton. Oba k dané výzvě přistoupili s úctou a zkušenostmi, které rovněž dovolily umělecké rozkročení k dalším profesím, jako je kamera (Argott) a střih (Fenton). Bylo jasné, že životní osudy amerického zpěváka jsou dostatečně šťavnatým soustem, které spolehlivě utáhne dvouhodinovou stopáž. Nešlo by to ovšem nejen bez souhlasu Diových blízkých, ale také kamarádů a souputníků, kteří doprovázeli Ronnieho při jeho kariérním vzestupu (a několika pádech). I to se povedlo, v dokumentu vystupují členové Black Sabbath, dále Rob Halford, Sebastian Bach, Lita Ford nebo životní obdivovatel Ronnieho, herec a hudebník Jack Black. Všechny zúčastněné spojuje hluboká úcta k Diovi, ale také schopnost popsat své zážitky a zkušenosti věcným a atraktivním způsobem (a v případě Sebastiana Bacha dokonce s velkou porcí nestrojené vášně!).

Pokud někdo o Diovi tuší pouze to, že byl "hodně dobrým" metalovým zpěvákem, případně že vynalezl ikonického "paroháče", bude pro něj dokument plný vysoce zajímavých informací. Na své si ale bez pochyb přijdou i zkušenější diváci, případně rovnou znalci amerického rockera. Kdo by si např. pomyslel, že Ronnie začínal v padesátých letech jako hráč na trubku a ke zpěvu v kapele ovlivněné tvorbou Elvise Presleyeho jej donutila skutečnost, že to "nikomu jinému nešlo". Historicky první nahrávky zachycující jeho hlas nicméně dokazují, že to Ronnie měl v krku od samotného začátku. Při postupné inklinaci k rockovým odnožím ale bylo nutné zvolit nějaké drsnější jméno, nežli Ronald James Padavone. Mladík narozený v italské rodině si vzpomněl na jednoho mafiána, který "operoval" v blízkém okolí a jemuž ostatní přezdívali Dio. To Ronaldovi přišlo dostatečně úderné a společně s další drobnou úpravou jména se tak zrodil jeho nový polo-pseudonym.

To je ovšem pouze začátek Diova příběhu, který nabývá na poutavosti s každou další dekádou. Osudové setkání s členy Deep Purple, následující rozkol s Ritchiem Blackmorem, pád na finanční dno, nový rozjezd s Black Sabbath, vznik "paroháče", oslňující sólová kariéra a další karambol při nástupu grunge. To jsou střípky z celkové mozaiky, která tvoří strhující story amerického zpěváka, doplněnou o unikátní výpovědi či fotografie z rodinného alba. Díky citlivému a zároveň vysoce profesionálnímu přístupu obou režisérů se stáváme přímými účastníky Diových životních hyperbol, prožíváme s ním každou situaci a zjišťujeme, že šlo o inteligentního člověka, jenž holdoval knihám, hudebního perfekcionistu, s nímž někdy nebylo snadné spolupracovat, ale především dobrou a srdečnou bytost. Po skončení dokumentu v nás Diův příběh ještě dlouho doznívá, přičemž jeho závěr nedokáže ustát bez dojetí ani ten nejtvrdší metalista. Když Diova žena Wendy praví: "Věřím v cyklus reinkarnací, kdy se duše musí vracet na zem do té doby, dokud není z božského hlediska kompletní. Ronnie už se zpátky vracet nemusí. Byl dokonalý.", nemáme jediný důvod jejím slovům nevěřit.

Petr Štěpnička             


Csfd.cz

Účinkují:
Ronnie James Dio
Wendy Dio
Rob Halford
Tony Iommi
Lita Ford
Geezer Butler
Jack Back
Sebastian Bach
Eddie Trunk
Glenn Hughes
Dac Coscarelli

Kamera: Don Argott
Režie: Don Argott, Demian Fenton
Produkce: Sheena M. Joyce, Don Argott
Střih: Demian Fenton

Rok vydání: 2022
Čas: 135 minut
Země: USA

Související články

Foto: archiv


Vydáno: 24.12.2022
Přečteno: 1036x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18142 sekund.